Quantcast

ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνει σχέδιο ύψους 13,4 δισ.– Τι απαντά η κυβέρνηση

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΑΝΤΑ Η ΝΔ

Επιδόματα 700 ευρώ για κάθε τριμελή οικογένεια που πλήττεται, ένα τουριστικό πρόγραμμα “Διακοπές για Όλους” ύψους 600 εκατ ευρώ για την κάλυψη των δαπανών διαμονής και μεταφοράς για 2,5 εκατ πολίτες, μαζί με πλειοδοσία άλλων παροχών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα Μένουμε Ορθιοι ΙΙ που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας από το Ζάππειο.

Συνολικού ύψους 13,4 δισ ευρώ, το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διάρκεια 4 μηνών, με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιλέγει απλώς να γίνει η κρίση ευκαιρία και τον πρωθυπουργό να περιορίζεται σε ρόλο μάντη κακών.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων το πρόγραμμα “μοιράζει” 3,7 δισ ευρώ σε μικρές και μεσαίες, χωρίς να τους ζητάει να τα επιστρέψουν και με μοναδική προϋπόθεση την διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα εξάμηνο. Κατά τα λοιπά προτείνει χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων έως και 100% και συγκεκριμένα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης και χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα κατά 150 εκατ ευρώ. 

Στην ίδια λογική το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 6%, μη επιστρεπτέα ενίσχυση επιχειρήσεων ύψους 3 δισ. και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 4 μήνες, που αφορά 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

ΝΔ: Άλλο ένα αποτυχημένο σενάριο

«Πριν στεγνώσει το μελάνι, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγράφει το σενάριο στο αποτυχημένο ‘Μένουμε Όρθιοι’, ολοκληρώνοντας ένα εξίσου αποτυχημένο σίκουελ με τους ίδιους πρωταγωνιστές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δίνοντας απάντηση στο «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Γιατί δεν τα πάει καλά (εν. ο ΣΥΡΙΖΑ) με τους λογαριασμούς. Πότε έρχεται δεύτερος, πότε αντιγράφει ανορθόγραφα, πότε πλειοδοτεί ανεύθυνα και πότε αποδεικνύει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου» και παραθέτει τα κάτωθι παραδείγματα:

1. Ζητά 4.000 προσλήψεις στην Υγεία, όταν έχουν ήδη προσληφθεί 4.150. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει απολύσεις;

2. Ζητά σύγκλιση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ παρέδωσε 557 κλίνες ΜΕΘ που αντιστοιχούν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δεν άκουσε, ούτε είδε ότι οι κλίνες ΜΕΘ ξεπέρασαν τις 1.000 και ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να φτάσει το μέσο όρο της Ε.Ε., δηλαδή περίπου 1.200 κλίνες ΜΕΘ.

3. Υπόσχεται μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου τον Ιούλιο.

4. Θυμήθηκε τη σημασία των δημοσίων επενδύσεων στην αντιπολίτευση, ενώ όταν ήταν επί 4,5 χρόνια στην Κυβέρνηση υποεκτελούσε συστηματικά – κατά δισεκατομμύρια ευρώ – το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

5. Υπόσχεται «καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100%», ενώ στην πράξη το «σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας. Με τις επιχειρήσεις κλειστές, τους εργαζόμενους να ζουν με επίδομα 544 ευρώ/μήνα για τους επόμενους 4 μήνες, τον τουρισμό και την εστίαση σε παράλυση, την οικονομία σε καραντίνα.

6. Υπόσχεται «πρόγραμμα διακοπών για όλους», ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Όχι, δεν ξέχασε τα «διακοποδάνεια», αλλά με το «σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχαν ανοικτά ξενοδοχεία για να πάει κάποιος διακοπές…

«Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, πότε με το ‘Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης’, πότε με το ‘παράλληλο πρόγραμμα’ και πότε με το ‘Μένουμε Όρθιοι Ι & ΙΙ’, δεν καταφέρνει τίποτα άλλο από το να μένει ίδιος. Και, αγκαλιά με το ‘λεφτόδεντρο’, τελικά παραμένει ανεύθυνος», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η «Κυβέρνηση προχωρά με σύνεση στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της, ώστε να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, με ασφάλεια και αυτή την κρίση».

Αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

ΕΡΓΑΣΙΑ

Για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας:

-100% κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από το κράτος.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών: 

-Επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

Για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που αρχίζουν να επαναλειτουργούν:

– Επιδότηση 40% μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

Όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα προϋποθέτουν:

-Κατάργηση του σχήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας

-κατάργηση του νέου σχήματος εκ περιτροπής εργασίας

-κατάργηση της αναστολής δήλωσης των ωραρίων, επαναθεσμοθέτηση της δυνατότητας ελέγχων από ΣΕΠΕ

-ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω της πανδημίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων

-θέσπιση ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζομένων σε αυτή

-εξειδίκευση των κανόνων ασφάλειας και υγείας στην εργασίας στις συνθήκες πανδημίας

-υποχρέωση διατήρηση των συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της κρατικής επιχορήγησης

-σαφής απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής)

-παράταση ισχύος ως το τέλος του έτους όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που ξεκίνησαν να λήγουν τον Μάρτιο του 2020

Επιχειρήσεις

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ:

Το ποσό δίνεται άπαξ σε άμεσα ή έμμεσα πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις και το κόστος του είναι 3 δις. Η ενίσχυση αυτή δεν συνιστά δάνειο με προϋπόθεση την διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων για έξι μήνες καθώς και των όρων εργασίας τους Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέψει άμεση ενίσχυση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στο ύψος των 2000 ευρώ ανά εργαζόμενο 

Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%:

Το μέτρο είναι μόνιμο κι αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους καταβολής προκαταβολής φόρου.

Εισαγωγή του εργαλείου των μικροχρηματοδοτήσεων:

Άμεση  θεσμοθέτηση των μικροχρηματοδοτήσεων.Αφορά σε δάνεια έως και 25.000 ευρώ από ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά σχήματα και την Αναπτυξιακή Τράπεζα με την ρητή εξαίρεση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων από 80 έως 100%:

Το Δημόσιο μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας δημιουργεί ένα πρόγραμμα εγγυήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ποσοστό κάλυψης από 80-100% κάθε εκάστου δανείου και χωρίς όριο ανώτατου ποσού κάλυψης ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.  

Εγγυοδοτικό εργαλείο First Loss έως 25% για την ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων:

Το συγκεκριμένο προϊόν θα εγγυάται κατά 25% τις ιδιωτικές συμμετοχές σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ή σε ειδικές περιπτώσεις απευθείας επενδύσεων. ΟΙ επενδύσεις θα πραγματοποιούνται με την έκδοση κοινών ή και προνομιούχων μετοχών, μετατρέψιμων ομολογιών ή και άλλων μορφών χρεογράφων

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (μπλοκάκι, εργόσημο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εποχικοί εργαζόμενοι ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του

Προβλέπει

-400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Οι ήδη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ δικαιούνται το ποσό που προκύπτει για τα νοικοκυριά, αφού αφαιρεθεί το επίδομα ανεργίας. Το έκτακτο εισόδημα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.  

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα «διακοπές για όλους» με την διαδικασία χορήγησης ατομικών επιταγών (voucher) διαμονής και μετακίνησης ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει στα νοικοκυριά δικαίωμα επιλογής των διακοπών τους, τους θερινούς μήνες με προοπτικής επέκτασης έως το τέλος του έτους. Θα υλοποιείται μέσω της παροχής επιταγών ή προπληρωμένων ηλεκτρονικών καρτών «ειδικού σκοπού» 

ΕΣΤΙΑΣΗ

Μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 6% (από το 24 ή 13% ανάλογα με τον ισχύοντα συντελεστή-εξαιρούνται τα αλκοολούχα)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

-στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (80 εκ), ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειας (120 εκ), ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου (30 εκ), μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ ( 35 εκ), επιτάχυνση των πληρωμών του δημοσίου προς δικαιούχους, ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων (30 εκ), άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμαμτος «Φρούτα και Γάλα στα σχολεία» (4,8 εκ), ενίσχυση ρευστότητας μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων

-Για την Αλιεία προτείνεται στήριξη των αλιέων με το εισόδημα έκτακτης ανάγκης ( παντρεμένος με 2 παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000 ευρώ θα λάβει μέχρι τον Σεπτέμβριο 3.000 ευρώ). Επίσης άμεσα μέτρα στήριξης με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.