ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ευθύνεται περισσότερο απ΄ ότι ο πόλεμος για την έκρηξη στις τιμές της ενέργειας

Επενδύει αντιπολιτευτικά στην ακρίβεια η Κουμουνδούρου

Αλλεπάλληλες συσκέψεις είχε χθες όλη μέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συνέπειες που έχει φέρει ο πόλεμος στην ενέργεια.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένουμε ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος. «Πρόκειται να φτάσει τα 600 ευρώ η μεγαβατώρα και αυτό είναι μια εξέλιξη που επηρεάζει την κοινωνία ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «όμως να μην ξεχνάμε ότι εδώ στην Ελλάδα η ακρίβεια μας έχει χτυπήσει εδώ και αρκετούς μήνες και στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και στη βενζίνη και στα είδη πρώτης ανάγκης».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμα ότι “σαφώς η πολεμική κρίση θα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά η βασική ευθύνη ανήκει στον κ. Μητσοτάκη που εδώ και δυόμιση χρόνια με τις επιλογές της κυβέρνησής του έχει αφήσει τη χώρα απροστάτευτη και αθωράκιστη απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης. Για παράδειγμα η επιλογή της απολιγνιτοποίησης την ώρα που το φυσικό αέριο έχει 20πλασιάσει την τιμή του αποδεικνύεται μοιραία”.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως “ένα διαφορετικό μείγμα, μια διαφορετική πολιτική μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή θα οδηγούσε σε καλύτερα απoτελέσματα”. “Απαιτείται αλλαγή, πλήρης στροφή και στην πολιτική για τους μισθούς, και για την εργασία, και για την ενέργεια”, δήλωσε.

“Και βέβαια ο Κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρές ευθύνες και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Από το 2019 η λογική της κυβέρνησης ήταν να πορεύεται με βάση την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ που δεν είναι πια δημόσια. Αύξησε έτσι από τότε τα τιμολόγια κατά 15%. Αυτά ήταν παγωμένα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, είπε.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «την στιγμή που η χώρα έχει επτά λιγνιτικές μονάδες με άδεια λειτουργίας μέχρι το 2028, η κυβέρνηση προχώρησε –χωρίς καμία εξωτερική πίεση- σε μια διαδικασία βίαιης απολιγνιτοποίησης, αφήνοντας σε λειτουργία μόλις δύο λιγνιτικές μονάδες, αυξάνοντας κατά πολύ τη συμμετοχή του ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

 

Πηγή: Parapolitika.gr