Ερώτηση απευθύνουν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας σχετικά με την αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας ως συνέπεια της καραντίνας λόγω Covid 19
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως κάτω από συνθήκες καραντίνας και κατ’ οίκον περιορισμού, όπως αυτή που διανύουμε, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες να απομονώνονται έτσι ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή, την εργασιακή ζωή αλλά και από την κοινωνική στήριξη. Η εργασιακή επισφάλεια που συχνά συνοδεύει την παραμονή στο σπίτι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα επιτείνει την ένταση στις σχέσεις του ζευγαριού καθώς και το ενδεχόμενο βίας.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως είναι ιδιαίτερα σοκαριστικά τα στοιχεία, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για άλλες χώρες που εφαρμόζουν καραντίνα, όπως η Κύπρος όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, ο περιορισμός στο σπίτι οδήγησε σε αύξηση 30% των περιστατικών βίας, με αποδέκτες γυναίκες και παιδιά.
Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν το ερώτημα αν σχεδιάζεται από την κυβέρνηση η ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας με πολύμορφες δράσεις, όπως πχ. η προβολή τηλεοπτικών και η εκπομπή ραδιοφωνικών μηνυμάτων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας που θα ενημερώνουν τις γυναίκες αλλά και το ευρύ κοινό για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές που παρέχουν στήριξη και προστασία σε κακοποιημένες γυναίκες (τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας κλπ).
Ακολουθεί το σύνολο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 26 Μαρτίου 2020
Προς τους:
κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας ως συνέπεια της καραντίνας λόγω Covid 19»
Η διπλή γυναικοκτονία στις 18/03, με το δράστη να πυροβολεί εν ψυχρώ την εν διαστάσει σύζυγό του και μια φίλη της στο χώρο εργασίας τους, έφερε ξανά στην επικαιρότητα το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας ενάντια στις γυναίκες. Ο περιορισμός λόγω Covid-19 δε, δημιουργεί εύφορο έδαφος για επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας. Το γυναικείο/φεμινιστικό κίνημα γνωρίζει το θέμα εξαιτίας της μακράς του ενασχόλησης με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά και οι έρευνες αποδεικνύουν ότι κατά την διάρκεια διακοπών, εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα, παρατηρείται αύξηση του φαινομένου. Γεγονός το οποίο εντείνεται στην περίοδο που ζούμε τώρα κατά την οποία ο κατ’ οίκον περιορισμός, ως μέτρο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού Covid-19, μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των δραστών, για αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της επικινδυνότητας της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
Κάτω από συνθήκες καραντίνας και κατ’ οίκον περιορισμού, όπως αυτή που διανύουμε, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απομονώνονται έτσι ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή, την εργασιακή ζώνη αλλά και από την κοινωνική στήριξη. Η εργασιακή επισφάλεια που συχνά συνοδεύει την παραμονή στο σπίτι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα επιτείνει την ένταση στις σχέσεις του ζευγαριού καθώς και το ενδεχόμενο βίας.
Τα παιδιά, θυματοποιούνται επίσης και είναι επικίνδυνα εκτεθειμένα σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον παραμένουν και εκείνα περιορισμένα στο σπίτι με τον κακοποιητικό γονέα ή σύντροφο της μητέρας τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Απέναντι στο έγκλημα της βίας κατά των γυναικών που έχει σοβαρή επίπτωση και στα παιδιά, όταν αυτά υπάρχουν σε μια οικογένεια, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και ανοχή. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σοκαριστικά είναι τα στοιχεία, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν καραντίνα για τον Covid19, όπως είναι η Κύπρος και η Ισπανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ο περιορισμός στο σπίτι οδήγησε σε αύξηση 30% των περιστατικών βίας, με αποδέκτες γυναίκες και παιδιά. Στην Ισπανία έχει δημιουργηθεί μια πρωτοβουλία για να προστατέψει κακοποιημένες γυναίκες που δε μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά γι αυτό που τους συμβαίνει καθώς είναι συνεχώς σχεδόν στον ίδιο χώρο με αυτόν που τις κακοποιεί. Έτσι, όταν το θύμα πάει στο φαρμακείο και ζητήσει μια «μάσκα 19», ο φαρμακοποιός ειδοποιεί για το περιστατικό τις αρμόδιες αρχές.
Μιλώντας σε ιστοσελίδα, η γενική γραμματέας Ισότητας Μαρία Συρεγγέλα, επιβεβαίωσε ότι είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι τα κρούσματα σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας κατά των γυναικών αυτό το διάστημα αυξάνονται κατακόρυφα.
Επειδή με την πολυήμερη αναγκαστική κοινή παραμονή μέσα στο σπίτι, παρατηρείται έξαρση της βίας απέναντι σε γυναίκες από τους άνδρες, οι οποίοι θεωρούν το γυναικείο σώμα πεδίο άσκησης εξουσίας, ελέγχου, ζωής και θανάτου.
Επειδή με την υποχρεωτική καραντίνα ενισχύεται το αίσθημα της οικονομικής ανασφάλειας, μέσα από την μείωση των απολαβών αλλά και του φόβου κατάργησης των θέσεων εργασίας.
Επειδή το κλείσιμο των σχολείων αναγκάζει μεγάλο αριθμό γυναικών να παραμείνουν στο σπίτι για τη φροντίδα των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ακόμη περισσότερο η κοινωνική τους απομόνωση.
Επειδή οι δράστες επωφελούνται από τη μειωμένη στελέχωση, τη διαμόρφωση της μορφής εργασιών ή και το κλείσιμο των κοινωνικών και νομικών υπηρεσιών που παρέχονται.
Επειδή η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες είναι κοινωνικό πρόβλημα και όχι ατομική ή οικογενειακή υπόθεση.
Επειδή η ουσιαστική λειτουργία των Τμημάτων Ενδοοικογενειακής βίας στην Ελληνική Αστυνομία, όπως είχαν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτελεσματική καταπολέμηση της έμφυλης βίας με έμφαση την πρόληψη εγκλημάτων, παρέχοντας κοινωνική-ψυχολογική υποστήριξη και προσωρινή στέγαση δεν έχει πραγματοποιηθεί αλλά προς το παρόν τα Τμήματα αυτά απλά συλλέγουν στατιστικά δεδομένα ενώ, βάσει των διατάξεων των νόμων 3500/2006 και 4531/2018, κύριος σκοπός τους είναι να ενεργούν αστυνομική προανάκριση, παρεμβαίνοντας αυτεπάγγελτα ή μετά από εισαγγελική παραγγελία ή μετά από έγκληση, μήνυση, καταγγελία κ.ά. στη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων.
Επειδή η ίδρυση της Υπηρεσίας Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία, έμεινε, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ως εξαγγελία στα κανάλια.
Επειδή τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι μαρτυρίες ιατρών για αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταφθάνουν στα νοσοκομεία
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-
Σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής κλήσεων της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, παρατηρείται αυξητική τάση, τόσο των κλήσεων, όσο και των αιτημάτων για ατομική συμβουλευτική από γυναίκες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία;
-
Τι προτίθενται να κάνουν -ή τί μέτρα έχουν λάβει ήδη- ώστε να ενισχυθούν και να αναπροσαρμοστούν οι υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και στα ενδεχόμενα αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρούνται αυτή την περίοδο (τηλεδιασκέψεις, τηλεφωνικά ραντεβού, κλπ);
-
Ποιες γλώσσες εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η Γραμμή SOS 15900 μέσω αυτόματου (ηχογραφημένου) μηνύματος ενημέρωσης των γυναικών και ποιες δια ζώσης;
-
Πώς σκοπεύετε να ενημερώσετε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων ώστε να καθοδηγεί κατάλληλα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας προς τις δομές της ΓΓΟΠΙΦ ή τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας;
-
Σχεδιάζεται να προχωρήσει άμεσα η ουσιαστική λειτουργία Τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία για την αποτελεσματική καταπολέμηση της, στελεχώνοντας τα αστυνομικά τμήματα με το απαραίτητο προσωπικό, παρέχοντας στήριξη και προστασία σε κακοποιημένες γυναίκες, ώστε αυτές να μπορούν να σπάνε έγκαιρα τη σιωπή τους;
-
Σχεδιάζεται η ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας με πολύμορφες δράσεις, όπως πχ. η προβολή τηλεοπτικών και η εκπομπή ραδιοφωνικών μηνυμάτων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας που θα ενημερώνουν τις γυναίκες αλλά και το ευρύ κοινό για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές που παρέχουν στήριξη και προστασία σε κακοποιημένες γυναίκες (τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας κλπ);
Οι ερωτώντες/ώσες Βουλευτές/τριες
Χρηστίδου Ραλλία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ελένη – Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλειος
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενιδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τζούφη Μερόπη
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Ψυχογιός Γεώργιος