Quantcast

ΣΥΡΙΖΑ: Εντείνει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης με άξονες πανδημία και ακρίβεια

Θεωρούν ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν είχαν εφαρμοστεί οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο ρυθμός επέκτασης της μετάλλαξης Όμικρον εχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως υποστηρίζουν, η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά παρακολουθεί τις εξελίξεις ανήμπορη να πάρει μέτρα.

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ακόμα ότι την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη το PCR τεστ είναι δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή, στην Ελλάδα μια οικογένεια θα πρέπει να δώσει 240 ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας ακόμα δεν υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι αποσπασματικά και έρχονται πάντα εκ των υστέρων υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερο ενδιαφέρεται για το τι εντύπωση θα δημιουργηθεί στους πολίτες, παρά για την αποτελεσματικότητα των ίδιων των μέτρων. Με δυο λόγια, η κυβέρνηση υποτάσσει, κάθε φορά, τον όποιο σχεδιασμό της στις ανάγκες της επικοινωνίας και μόνο. Εκείνο, όμως, για το οποίο είναι ασυγχώρητη, είναι η μη εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αντί μιας τέτοιας στρατηγικής επιλογής, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. κοιτάζει πως θα περιορίσει τον χώρο του δημόσιου συστήματος υπέρ των ιδιωτών επιχειρηματιών της Υγείας. Πρόκειται για μια ιδεοληπτική εμμονή με μεγάλο κοινωνικό κόστος. Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες που είχε για να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι ευθύνες της είναι τεράστιες και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα είχαμε πολύ λιγότερες απώλειες αν είχε υιοθετήσει έστω και ένα μέρος από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αυτό δεν μας επιβεβαίωσε και η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα;»

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν και τα διαφαινόμενα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις εξ αιτίας της ακρίβειας λέγοντας:

«Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα, ούτε θωρακίζει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις απέναντι στο ογκούμενο κύμα της ακρίβειας. Πιο χαρακτηριστική είναι η στάση της απέναντι στη ενεργειακή κρίση, που συγκροτεί και τον βασικό πυρήνα της ακρίβειας. Αρνείται πεισματικά να υιοθετήσει την προσωρινή μείωση την ειδικών φόρων κατανάλωσης. Δεν θέτει εντός της Ε.Ε. θέμα αλλαγής του τρόπου διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν παρεμβαίνει και στην εγχώρια αγορά για την αποσυμπίεση των αυξητικών πιέσεων. Το ενεργειακό κόστος πλήττει οριζόντια νοικοκυριά και επιχειρήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Η ακρίβεια, όμως, θα μπορούσε εν μέρει να αντιμετωπιστεί και μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού, γεγονός που θα τόνωνε και την εγχώρια ζήτηση».