Quantcast

Συρίγος: Παραλογισμός σε όλη την Τουρκία – Πολλοί πιστεύουν ότι καταλάβαμε νησιά πριν 20 χρόνια

Εξήγησε πως η Άγκυρα θέλει να κάνει η Αθήνα την πρώτη λάθος σοβαρή κίνηση και αυτό το γνωρίζει η Ελλάδα. Εξήγησε γιατί η χώρα μας επιδιώκει να κρατά ανοιχτές τις γέφυρες διαλόγου με τη γείτονα από το 1987 και μετά

Στόχος των λεκτικών προκλήσεων της Τουρκίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι να κάνει η Ελλάδα πρώτη τη λάθος σοβαρή κίνηση. Η ελληνική πλευρά το γνωρίζει, γι’ αυτό είναι πάρα πολύ προσεκτική, τόνισε ο Άγγελος Συρίγος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε για θερμό επεισόδιο, ο στόχος τους είναι να πατήσουμε πρώτοι τη ‘’σκανδάλη’’. Να μην εμφανίζονται οι Τούρκοι ότι κάνουν πρώτοι το λάθος βήμα», είπε ο καθηγητής.

 

«Ανησυχώ, πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι καταλάβαμε νησιά πριν 20 χρόνια»

Ο κ. Συρίγος εξέφρασε την ανησυχία του για το κλίμα στην Τουρκία με τις συνεχείς απειλές Ερντογάν πως «θα έρθουμε βράδυ», λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα μπαίνει συνολικά σε «ρυθμούς παραλογισμού».

Εξήγησε ότι πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των Τούρκων θεωρεί ότι η Ελλάδα κατέλαβε πριν από 20 χρόνια νησιά και πλην του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, δεν μιλά κανείς στη γείτονα «με τη φωνή της λογικής». Προειδοποίησε επίσης, ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν περιορίζονται μόνο στην πλευρά του Ερντογάν αλλά μεγάλο τμήμα τους βρίσκεται και στην αντιπολίτευση της Μεράλ Ακσενέρ.

«Η γειτονική χώρα μπαίνει σε ρυθμούς παραλογισμού συνολικά. Και το κακό είναι ότι οι Γκρίζοι Λύκοι, το εθνικιστικό αυτό κόμμα που υπάρχει στην Τουρκία, δεν περιορίζεται μόνο στην πλευρά του Ερντογάν. Η Ακσενέρ, που είναι βασικό στέλεχος της αντιπολιτεύσεως εκπροσωπεί κι αυτή τους Γκρίζους Λύκους και έχει πάρει κι αυτή ένα μεγάλο τμήμα τους», τόνισε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

 

Γιατί η Αθήνα επιθυμεί να μιλά με την Άγκυρα – Το παράδειγμα του 1987

Για την επιδίωξη της Αθήνας να κρατά ανοιχτές τις γέφυρες διαλόγου με την Άγκυρα, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι πρόκειται για μια πάγια ελληνική θέση από το 1987,οπότε η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν τον πόλεμο με την Τουρκία.

«Την περίοδο ‘81 – ’87, δεν συζητούσαμε και φτάσαμε στην κρίση του Μαρτίου του 1987 που κοντέψαμε να πάμε σε πόλεμο, διότι οι αμοιβαίες παρανοήσεις δημιουργούσαν διαφορετική εικόνα από τις προθέσεις των δύο πλευρών. Έκτοτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποδέχεται ότι με την άλλη πλευρά συζητάς. Το ότι συζητάς δε σημαίνει ότι διαπραγματεύεσαι ή πολύ περισσότερο παραδίδεις», εξήγησε.

 

Απευθείας πτήσεις της Ρωσίας με τα Κατεχόμενα: Να δούμε την απόσταση μεταξύ ρητορικής και πράξεως

Σχετικά με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται να καλύψουν αεροπλάνα που θα ταξιδεύουν απευθείας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και συνεπώς τυχόν προβλήματα θα πρέπει να πληρωθούν από την τσέπη των ίδιων των Ρώσων.

«Περιμένω να δω την απόσταση που υπάρχει μεταξύ ρητορικής και πράξεως. Εάν γίνει, είναι πάντως μια εχθρική κίνηση από πλευράς Ρωσίας», τόνισε ο καθηγητής.