Quantcast

Συρεγγέλα στα Παραπολιτικά 90,1: Η βία που αφορά και τις γυναίκες και τα παιδιά δεν έχει συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις

Μπορεί να είναι στο διπλανό σπίτι του οποιουδήποτε και της οποιασδήποτε

Η υφυπουργός Εργασίας με αρμοδιότητα την οικογενειακή πολιτική και Ισότητα των φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα και αναφέρθηκε στις κακοποιητικές υποθέσεις που έχουν βγει στο φως και αφορούν ανήλικα παιδιά.

Μεταξύ άλλων, η κ. Συρεγγέλα σχολίασε:

Καταρχάς να πούμε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα είναι αποτρόπαια βέβαια όσοι ασχολούμαστε με τα θέματα ισότητας των φύλων και με τα θέματα βίας γενικότερα και ειδικότερα που αφορούν τις γυναίκες ή τα παιδιά αυτά υπήρχαν πάντα απλώς τώρα πλέον γίνονται πολύ πιο ορατά.

Αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάτι θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι υπάρχει ορατότητα στα φαινόμενα αυτά. Εμείς είχαμε εκθέσεις στο παρελθόν για παράδειγμα για τη βία που αφορά τις γυναίκες, είτε είναι έμφυλη είτε ενδοοικογενειακή, ότι υπάρχει η «σκιώδης βία» δηλαδή ότι οι γυναίκες δεν μιλούσαν, σώπαιναν, πολλές φορές από το περιβάλλον τους το οικογενειακό είτε και το ευρύτερο φιλικό τις προέτρεπαν να σωπήσουν.

«Μη χαλάσεις την οικογένειά σου, ότι έτσι είναι οι άνδρες» αυτά τα ακούγαμε στο παρελθόν πλέον όμως δεν είναι μόνο οι ίδιες οι γυναίκες που προσπαθούν και μιλούν και βγαίνουνε μπροστά είναι και τα τρίτα πρόσωπα που λέγαμε πάντα ότι πρέπει να δώσουν σημασία, να στηρίξουν τις γυναίκες, να βοηθήσουν. Δηλαδή οι άνθρωποι είτε του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος είτε του ευρύτερου για αυτό και έχουνε αυξηθεί οι καταγγελίες.

Αναφορικά με την παιδική κακοποίηση, η κ. Συρεγγέλα τόνισε:

Και στο παρελθόν πολλές φορές και κάποια τέτοια φαινόμενα μπορεί να κρύβονταν κάτω από το χαλί. Το σημαντικό είναι ότι και τα ίδια τα παιδιά αλλά και εμείς οι γονείς θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά γιατί σύμφωνα με τις έρευνες οι συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που κακοποιούνται, που μπορεί να μην κακοποιούνται μόνο σεξουαλικά μιλάμε και για άλλου είδους κακοποίηση, είναι από το περιβάλλον που γνωρίζουν οι ίδιοι οι γονείς και που εμπιστεύεται το ίδιο το παιδί.

Για αυτό και μέσα στο σχολείο πλέον υπάρχουν από πολύ μικρή ηλικία τα μαθήματα, που είναι στο πλαίσιο των εργαστηρίων των δεξιοτήτων, για την σεξουαλική αγωγή. Ξεκινάνε από το προνήπιο, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών υπάρχουν αυτά, είναι ο σεβασμός στην ισότητα, ότι τα αγόρια με τα κορίτσια είναι το ίδιο, ότι μπορούνε και τα αγόρια και τα κορίτσια να έχουν τις ίδιες σπουδές. Όλα αυτά παίζουνε ρόλο και εμείς οι γονείς να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας σε τέτοιου είδους φαινόμενα αλλά όχι μόνο οι γονείς αλλά και τα τρίτα πρόσωπα γιατί είδαμε ότι στην περίπτωση του Κολωνού η θεία ήταν αυτή που το αντιλήφθηκε. Για αυτό και πρέπει να μην κλείνουμε τα μάτια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η βία που αφορά και τις γυναίκες και τα παιδιά δεν έχει συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις, μπορεί να είναι στο διπλανό σπίτι του οποιουδήποτε και της οποιασδήποτε. Δεν είναι ταξικό το ζήτημα για αυτό και ότι προγράμματα γίνονται για τις γυναίκες και για τα παιδιά δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Στα σχολεία έχουν αρχίσει και προσλαμβάνονται και πάρα πολλοί σχολικοί ψυχολόγοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες μέσα στις σχολικές μονάδες διότι οι ψυχολόγοι μπορούν πολύ πιο εύκολα να καταλάβουν για κάποια παιδιά κάποια πράγματα όπως και οι ίδιοι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες μπορούν να αντιληφτούν κάποια πράγματα και να καταγγείλουν. Η νομοθεσία υπάρχει αλλά είναι το θέμα της εφαρμογής της νομοθεσία από όλους και από όλες μας, η καταγγελία μπορεί να γίνει και ανώνυμα, όλες οι περιπτώσεις που μπορεί να πάει κάποια γυναίκα σε κάποιο συμβουλευτικό κέντρο είναι ανώνυμες και είναι και απόρρητες.

Έχει ξεκινήσει από την κα Ράπτη με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού και με το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης να φτιαχτεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το ποιες θα πρέπει να είναι οι διαδικασίες και για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση. Γιατί η πρόληψη παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από την αντιμετώπιση γιατί έχουμε να κάνουμε με τις νεότερες γενιές και με την αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας που μπορεί να υπάρχει.

Παλιότερα λέγαμε ότι το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, όχι δεν έχει βγει από τον παράδεισο σε καμία περίπτωση είτε έχει να κάνει με το παιδί ή με τη γυναίκα ή και με τον άνδρα γιατί και οι άνδρες μπορεί να είναι θύματα βίας βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι γυναίκες γιατί είναι και πιο ευάλωτες οι γυναίκες οικονομικά για αυτό λέμε ότι πολλές φορές συνδυάζεται η οικονομική πολιτική με την οικογενειακή. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε και σε προγράμματα να βρούμε στις γυναίκες εργασία όσες δεν δουλεύανε και ήταν θύματα βίας, και αυτό κάναμε με τον πρώην ΟΑΕΔ νυν Δ.ΥΠ.Α ώστε να μπορέσουν να βρούνε εργασία και να έχουνε στήριξη ψυχολογική γιατί κάποιες γυναίκες θεωρούν ότι «αξίζουν» αυτή τη συμπεριφορά.