Quantcast

Συρεγγέλα: Προστατεύουμε και στηρίζουμε τα θύματα βίας, ενώ οι δράστες οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και τιμωρούνται

«Κάθε κορίτσι ή γυναίκα που κακοποιείται, βιάζεται ή δολοφονείται, είναι μια βαθιά πληγή που αιμορραγεί στο σώμα της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Είμαστε εδώ, για να κλείσουμε τις πληγές», τόνισε η υφυπουργός

«Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης και διαμορφώνουμε ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων και τιμωρίας των ενόχων. Έχουμε πλέον περάσει από την αδράνεια, τη θεωρία και τα ευχολόγια, στην πράξη και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, για να νιώθουν οι γυναίκες δυνατές και να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, απαλλαγμένο από τον φόβο, τη βία και τις διακρίσεις».

Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα τη 2η Ετήσια Έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, «δημιουργούμε σύγχρονα εργαλεία, ώστε τα θύματα να προστατεύονται και οι δράστες να οδηγούνται χωρίς καμιά ανοχή στη Δικαιοσύνη».

«Κάθε κορίτσι ή γυναίκα που κακοποιείται, βιάζεται ή δολοφονείται, είναι μια βαθιά πληγή που αιμορραγεί στο σώμα της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Είμαστε εδώ, για να κλείσουμε τις πληγές», τόνισε η υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι καμία κακοποιητική πράξη δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι, να μένει ατιμώρητη. «Οι δράστες μας βρίσκουν απέναντί τους. Λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη και τιμωρούνται».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου. Τροποποίησε τον ποινικό κώδικα, αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, αστυνομικοί εκπαιδεύονται για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών βίας, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, το υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό».

Επίσης, η κ. Συρεγγέλα πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων, στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας και στη δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία».

«Το αποτέλεσμα των θεσμικών μας πρωτοβουλιών είναι ορατό», σημείωσε η υφυπουργός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΣΕΠΕ δέχθηκε πέρσι 81 καταγγελίες (68 καταγγελίες αφορούσαν σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και 13 καταγγελίες σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης), ενώ το 2020 οι αντίστοιχες καταγγελίες στο ΣΕΠΕ δεν ξεπερνούσαν τις 21.

Στη συνέχεια, η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως η δημιουργία Εργαλείου Επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα βίας, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενίσχυση του δικτύου δομών μας ή στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

«Ήδη, 28 γυναίκες που απευθύνθηκαν στο Δίκτυο Δομών μας και έκαναν αίτηση στα προγράμματα, βρήκαν εργασία, στάθηκαν ξανά στα πόδια τους και γύρισαν σελίδα στη ζωή τους», υπογράμμισε η υφυπουργός, καταλήγοντας ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ