Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των άλλων πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία κορυφώνεται με την αποψινή ψηφοφορία.
Οι 300 βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, καθώς ολοκληρώνεται ένα πενθήμερο έντονων πολιτικών συζητήσεων, διαφωνιών αλλά και συγκλίσεων σε συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές.
Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση και ψήφιση και πιθανότατα θα αναφερθούν στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων είναι τρία: η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ψήφος των αποδήμων και η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.
Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στη παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.
Μία από αυτές είναι το Άρθρο 54, που αφορά τη Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου η αναθεωρητέα διάταξη έλαβε από τη προτείνουσα Βουλή 160 ψήφους. Σημειώνεται πως μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε φαίνεται να έχει την καθολική αποδοχή των κομμάτων. Ακόμα μία τέτοια διάταξη είναι το Άρθρο 21 παρ 1, που αφορά την προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι πρόταση της ΝΔ που διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στη συζήτηση που εξελίχθηκε στη Βουλή, καταβλήθηκαν προσπάθειες και βρέθηκε κοινός τόπος για ορισμένες διατάξεις, κάτι το οποίο δεν είχε επιτευχθεί κατά την επεξεργασία τους από την προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή.
Η ΝΔ δηλώνει καταρχήν θετική στην υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 73 που αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Ωστόσο θέτει όρους και προϋποθέσεις, αποκλείοντας να αφορούν θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής ενώ διαφωνεί με τον αριθμό των 100.000 υπογραφών και αντιπροτείνει 500.000 υπογραφές.