Σύνοδος Κορυφής: Κοινή δήλωση των «27» της Ε.Ε. για την Τουρκία

Περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά.

Τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών, επιβεβαιώνει η Κοινή Δήλωση των 27 της ΕΕ.

 

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

 

 

Αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

 

 

Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

 

 

Μετά την παρέμβαση Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής (η οποία αναμένεται περί τις 22:00 ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών.

 

Ενταση στη Σύνοδο για τα εμβόλια
Η Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14:30 με το μεγαλύτερο μέρος της να εστιάζεται στα εμβόλια.

 

 

Οι ηγέτες της ΕΕ αφιέρωσαν ώρες συζητώντας συμβιβαστικές προτάσεις σχετικά με τον τρόπο διανομής επιπλέον δόσεων της Pfizer που η Ενωση αναμένεται να λάβει το δεύτερο τρίμηνο αφού η Αυστρία πίεσε να τεθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

 

Με βέτο απείλησε ο Κούρτς
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς απείλησε με βέτο στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, ανέφεραν τα ίδια πρόσωπα τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η συνάντηση είναι ιδιωτική.

 

 

Μετά από ώρες ζυμώσεων και αντεγκλήσεων για το θέμα των εμβολίων, οι «27» πέρασαν στο ζήτημα της Τουρκία. Οπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν τα συμπεράσματα για την Ανατολική Μεσόγειο.