Quantcast

Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η αντιπρόταση που κατέθεσε η Αθήνα

Τα 5 σημεία

Αντιπρόταση προσχεδίου συμπερασμάτων κατέθεσε η Αθήνα, καθώς το πρώτο draft της Συνόδου Κορυφής απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν ήταν ισορροπημένο.

Μετά το «μπλόκο» της Αθήνας, οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής θα λάβουν ένα δεύτερο προσχέδιο, μετά το δείπνο, στο οποίο συζητούν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη δηλητηρίαση Ναβάλνι. Οπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο ανώτερο Ελληνα αξιωματούχο: «Θα επιστρέψουν σε ένα δεύτερο προσχέδιο, το οποίο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, μετά το δείπνο».

Το δεύτερο υπό συζήτηση προσχέδιο έχει μια παράγραφο με αυστηρή διατύπωση για την Τουρκία, αλλά δεν αναφέρει τη λέξη «κυρώσεις», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Τα 5 σημεία της ελληνικής πρότασης στη Σύνοδο Κορυφής

– «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία»
– «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως»
– «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιαο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση»
– «η ΕΕ καλοσωρίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».
– «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη Γαλάζια Πατρίδα δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελεσματα για τρίτες χώρες».