Συνέντευξη Βενιζέλου: Τι είπε για Καϊλή και κυβερνητικές συνεργασίες

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατηρεί ότι η υπόθεση του Qatargate ήδη επηρεάζει δημοσκοπικά το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη αλλά το ζήτημα είναι προσωπικό και όχι παραταξιακό

Σε μια διαφορετική, με πολλές προσωπικές διηγήσεις, συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Μακεδονία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέρθηκε και στο θέμα της Εύας Καϊλή. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αν το Qatargate θα επηρέασει τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «δυστυχώς ήδη καταγράφεται μια δημοσκοπική επίπτωση. Στα θέματα όμως αυτά η ευθύνη, νομική και ηθική, είναι προσωπική και όχι παραταξιακή ή εθνική».

Στη συνέχεια, μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τη θέση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε αυτές, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το κόμμα «προφανώς έχει αίσθηση εθνικής και θεσμικής ευθύνης που την πλήρωσε ακριβά και δεν θα αφήσει τον τόπο ακυβέρνητο να παραδέρνει». Σημείωσε επιπλέον, πως το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών θα έπρεπει να «πιέζει» τα δυο μεγαλύτερα κόμματα πρωτίστως και μετά το ΠΑΣΟΚ.

Υπογράμμισε επιπλέον, ότι ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις κυβερνητικές συνεργασίες, έχοντας εξαγγείλει διπλές εκλογές και επιχειρηματολογεί υπέρ της αυτοδύναμης, δηλαδή μονοκομματικής κυβέρνησής του. Από την άλλη, εξηγεί, πως ο κ. Τσίπρας συζητά το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, δηλαδή νικητής των εκλογών.

Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις των δυο είναι εξαιρετικές. «Είναι ιδιαίτερα ευγενής και φιλικός. Πολιτικά αναγνωρίζει και σέβεται τον ευρύτερο ρόλο μου στα δημόσια πράγματα. Θέτει προς συζήτηση μείζονος σημασίας θέματα που έχουν σχέση με τους θεσμούς και την εξωτερική πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πως αξιολογεί έως τώρα το έργο του, απάντησε λακωνικά ότι σε αυτή τη φάση, προτιμά να του δώσει την ευχή του, να πετύχει το καλύτερο για την παράταξη και κυρίως για την πατρίδα.

Στα γενικά της χώρας βλέπει «μια διάθεση αναπαραγωγής μετωπικών συγκρούσεων», ενώ ταυτόχρονα παρατηρεί ότι «για τα ουσιώδη ζητήματα ο βαθμός σύμπτωσης των τριών κομμάτων του συστημικού φάσματος που συγκροτούν τον άξονα του κομματικού συστήματος είναι εντυπωσιακά μεγάλος».

«Χρειάζεται μεγαλύτερη ειλικρίνεια, γενναιοδωρία και διορατικότητα στη δημόσια συζήτηση, όχι μόνο τη στενά πολιτική αλλά και την κοινωνική», σημειώνει.

Τέλος, μιλώντας για το δικό του πολιτικό μέλλον και αν σκέφτεται να επιστρέψει στην ενεργό δράση, απάντησε ότι «ο ρόλος δεν αναμένεται, «γίνεται» καθημερινά. Έχω αναφερθεί στη σημασία της μεταπολιτικής. Για να συνεισφέρεις στη λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, δεν χρειάζεσαι ούτε έγκριση, ούτε πρόταση, ούτε αξίωμα».