Τίτλοι τέλους έπεσαν σήμερα στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, οι τετραήμερες εργασίες του οποίου συνοδεύτηκαν από τομές και μαζί εντάσεις, με επίκεντρο τη φυσιογνωμία, την ιδεολογική ταυτότητα και τη διεύρυνση του κόμματος.
Μετά από τέσσερις ημέρες έντονων πολιτικών και εσωκομματικών διεργασιών, το σήμα στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει μια «νέα Αρχή» με την κοινωνία, αλλάζοντας αρχικά το κόμμα του, έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην καταληκτική ομιλία του σήμερα, ενώ ένταση μεταξύ της πλειοψηφίας και της «Ομπρέλας» σημειώθηκε στο και πέντε της λήξης του Συνεδρίου, με αφορμή τις ψηφοφορίες επί του καταστατικού.
Το επεισόδιο εκδηλώθηκε, όταν άρχισαν οι ψηφοφορίες επί των άρθρων του καταστατικού κι ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις, με τελευταία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι η τάση «Ομπρέλα» είχε καταθέσει σειρά από τροπολογίες στη διάρκεια του Συνεδρίου, με κύρια αυτή που αφορούσε τα κριτήρια ως προς τη διαδικασία εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δηλαδή, ένα υποψήφιο μέλος, εκτός από την ηλεκτρονική εγγραφή μέσω του isyriza, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία φορά από την οικεία Οργάνωση Μελών πριν εγγραφεί.
Για τις τροπολογίες ακολούθησε ψηφοφορία με ανάταση χειρός, αλλά καθώς το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο λόγω της απουσίας πολλών Συνέδρων που είχαν ξεκινήσει την επιστροφή τους στην επαρχία, ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος πρότεινε να υπάρξει σχετική ψηφοφορία στις 15 Μάϊου, δηλαδή μαζί με την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση. Τα αίματα, ωστόσο, άναψαν με την «Ομπρέλα» να απέχει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης πως «αυτή η διαδικασία δεν είναι αποδεκτή και δεν θα συμμετάσχουμε», παρότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» ψήφισαν την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου. Από πλευράς της, Προεδρεύουσα, Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε τους υπόλοιπους Συνέδρους να ψηφίσουν μεταξύ των δύο προτάσεων.
Ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να ψηφίσουν με κάλπη όσοι σύνεδροι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο του συνεδρίου. Τελικώς, επικράτησε η πρόταση Τζανακόπουλου να στηθεί κάλπη στις 15 Μαΐου όχι μόνο για τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών με δικαίωμα ψήφου, αλλά και για τις καταστατικές αλλαγές και να έχουν δικαίωμα ψήφου οι διαπιστευμένοι σύνεδροι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία παρενέβη στη διαδικασία και παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος «συλλογικό», μάλιστα, να μην συμπεριληφθεί από την αρχή στην πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου να εγκριθούν οι καταστατικές αλλαγές στις κάλπες που θα στηθούν στις 15 Μαΐου, ώστε να ψηφίσουν και τα οργανωμένα μέλη γι’ αυτές.
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δική του παρέμβαση, σχολίασε πως η πλειοψηφία είναι «large» μόνο όταν το αποτέλεσμα είναι «τσίμα τσίμα». Επιπλέον, ζήτησε να διεξαχθεί καταστατικό συνέδριο σε δύο μήνες προκειμένου να καταλήξει σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί. Ζήτησε ακόμη στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και για ορισμένες καταστατικές διατάξεις να μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι εγγράφονται με αυτοπρόσωπη παρουσία μέχρι τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ισχύον καταστατικό.
Ανταπαντώντας, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο καταστατικού συνεδρίου, σημειώνοντας πως το κόμμα διαθέτει διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν- είτε με διαρκές συνέδριο είτε και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών- ώστε να προχωρήσουν αλλαγές στο καταστατικό, το οποίο αποκάλεσε «Σύνταγμα» του κόμματος.
Ως προς το ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις 15 Μαΐου, υπενθύμισε πως όσοι θα εμφανιστούν στις κάλπες εκείνη την ημέρα είναι προφανές ότι θα έχουν εγγραφεί αυτοπροσώπως κι όχι ηλεκτρονικώς, συνεπώς μπορούν να λάβουν μέρος με βάση και το παρόν καταστατικό.
Ομοφωνία, πάντως, υπήρξε στην πρόταση Βούτση για την ποσόστωση φύλου 50- 50 για τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα και στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Αλέξης Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και θα κερδίσει τις εκλογές, οι δεσμεύσεις μας δεν είναι παροχολογία»
Ως «ηχηρό» και «καθαρό» μήνυμα από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα περιέγραψε το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ρίχνοντας την αυλαία στις εργασίες του, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις. Κοιτώντας προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «σήμερα σε αυτό εδώ το γήπεδο» υπάρχουν «μόνο νικητές» (στον απόηχο της χθεσινής του επικράτησης με ποσοστό 74% στην ψηφοφορία για την εκλογή της ηγεσίας), ενώ επισήμανε πως όλοι οι ομιλητές τοποθετήθηκαν «χωρίς φόβο, συχνά με πάθος, κατέθεσαν τις προτάσεις και τον προβληματισμό τους», σημειώνοντας ότι δεν βοηθά η «ύπαρξη ομαδοποιήσεων».
Στον αντίποδα, ο ίδιος ενέταξε στους «ηττημένους» της συνεδριακής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, απευθύνοντας την ίδια ώρα ανοιχτό κάλεσμα προς την κοινωνία να αγκαλιάσει το αίτημά του για «πολιτική αλλαγή». Αναφέροντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία «ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε», ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το κόμμα του ως «έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου».
Απαντώντας ακόμη στην κριτική περί παροχολογίας αναφορικά με το περιεχόμενο της εναρκτήριας ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε πως «είναι παροχολογία να δεσμεύεσαι ότι θα υλοποιήσεις όλα τα εργαλεία που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εργαλειοθήκη της προτείνει, αλλά και πρακτικές που άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη εφαρμόζουν για να μειώσεις τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα;». Και πρόσθεσε για το κόστος της ενέργειας: «Αυτά δεν είναι λεφτόδεντρα, αυτά είναι κλεφτόδεντρα», δεσμευόμενος ότι «θα τα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρα».
Ως προς τις 5+1 δεσμεύσεις μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, όπως που ο ίδιος τις προανήγγειλε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, «είπαμε ότι θα μειώσουμε τα τιμολόγια του ρεύματος. Το κάναμε ήδη το 19 μειώνοντας στο κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ την ενέργεια» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας παράλληλα την μείωση του κατώτατου μισθού, την εξομάλυνση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και την ενίσχυση του ΕΣΥ, στα οποία είχε προχωρήσει, όπως είπε, ήδη από την προηγούμενη διακυβέρνησή του.
«Τίποτα δεν είναι παροχολογία»
«Τίποτα από όσα δεσμευτήκαμε δεν είναι παροχολογία. Τίποτα από όσα δεσμευτήκαμε δεν είναι έξω από τη πολιτική και τη στρατηγική μας. Τίποτα δεν είναι αδύνατο, μη ρεαλιστικό, ακατόρθωτο» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «νοιάζεται να ξοδεύει για τους λίγους και εκλεχτούς. Και αφήνει στο έλεος τη κοινωνική πλειοψηφία».
Κάνοντας, ακόμη, λόγο για «κυβερνητική προπαγάνδα», ο ίδιος απευθύνθηκε σε όσους «έπαθαν ταραχή αυτές τις μέρες ακούγοντας το δίλλημα σοσιαλισμός βαρβαρότητα», λέγοντας πως «μην ταράζεστε». «Συνεχίστε τον πόλεμο. Συνεχίστε τις επιθέσεις. Συνεχίστε τις διαστρεβλώσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα. Όσο πιο πολύ, τόσο πιο πολύ θα δυναμώνετε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Επαναφέροντας το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ο ίδιος εκτίμησε ότι «η πιθανότητα να εξαντλήσει ο κος Μητσοτάκης τη τετραετία σημαίνει και εξάντληση κάθε πιθανότητας δικής του να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ήττα στις εκλογές», αλλά και «εξάντληση των πόρων, εξάντληση των πυρομαχικών για να πολεμήσουμε την επόμενη μέρα να στηρίξουμε τη κοινωνική πλειοψηφία», όπως είπε.
«Να μην γίνουν δεκανίκι»
Μετά το προσκλητήριό του στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, μολονότι «αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους» απέναντι στις 5+1 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως σχολίασε ο κ. Τσίπρας, ο ίδιος τις κάλεσε να είναι «καθαροί σε ένα πράγμα ότι δεν θα επιδιώξουν να γίνουν δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος».
Αντίθετα, ως ζητούμενο μιας προοδευτικής κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας περιέγραψε και την «αποκατάσταση των μεγάλων πληγών και των τραυμάτων στην ίδια τη δημοκρατία», κάνοντας λόγο για «καθεστώς Μητσοτάκη», «golden boys» στους δημόσιους οργανισμούς και «ρεσάλτο στο Δημόσιο με τις ατελείωτες στρατιές μετακλητών». Επιπλέον, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «ευτελίζουν και τη Δικαιοσύνη, καθώς μετατρέπουν ένα τμήμα της σε τμήμα πραιτοριανών», επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά δεν βαραίνουν γενικά τη κυβέρνηση. Βαραίνουν προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη».
Αποστάσεις από Πολάκη
Στον αντίποδα, εμείς «δεν θα έρθουμε για να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στο Συνέδριο του κόμματος.
«Δε θα έρθουμε να ελέγξουμε τη δικαιοσύνη με δικούς μας δικαστές. Θα έρθουμε να δώσουμε ανάσα ελευθερίας στη δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας ενίσχυση του μισθού των δικαστών. «Δε θα έρθουμε να ελέγξουμε τα ΜΜΕ», όπως είπε, «γιατί τώρα ξέρουμε, ότι στο δικό τους γήπεδο μόνο να χάσουμε μπορούμε», σημείωσε. Αντίθετα, «το μόνο γήπεδο στο οποίο μπορούμε να κερδίσουμε με διαφορά» είναι αυτό της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Όχι» στην κομματική «κλεισούρα»
Στο εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τέσσερις ανάγκες «όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, για το ερχόμενο διάστημα», με πρώτη το «να δυναμώσουμε το κόμμα», με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και πέρα από την «κλεισούρα των κομματικών γραφείων». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να δυναμώσουμε την ενότητα των οργανώσεών μας, όχι στη βάση κάποιας τεχνητής ομοφωνίας, αλλά στη βάση των αρχών μας, της συντροφικότητας, της ανιδιοτέλειας, του διαλόγου, και εν τέλει της κοινής δράσης».
«Λεωφορείο της Δημοκρατίας»
Με φόντο τα όσα έλαβαν χώρα στη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου, «θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο: η πλατιά, βαθιά, ελεύθερη συζήτηση όλων των απόψεων είναι το λεωφορείο της Δημοκρατίας» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Οι αποφάσεις που έτσι λαμβάνονται, είναι η χάραξη της διαδρομής του και η εφαρμογή των αποφάσεων από όλους μας είναι η ίδια η διαδρομή του», πρόσθεσε με νόημα.
Δεν βοηθά η «ύπαρξη ομαδοποιήσεων»
Στο ίδιο πλαίσιο, κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ύπαρξη ρευμάτων ιδεών «είναι πλούτος και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας στο κόμμα μας» επισήμανε ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα, ωστόσο, προς το εσωτερικό του κόμματός του ότι «η ύπαρξη ομαδοποιήσεων όμως, χωρίς ιδεολογική στρατηγική και πολλές φορές χωρίς πολιτική διακριτότητα, δε βοηθά τη ποιότητα της εσωκομματικής μας δημοκρατίας». «Θέλουμε ρεύματα ιδεών, που και τα ίδια θα ανασυντίθενται», τόνισε, αφήνοντας ακόμη μια αιχμή, αφού ισχυρίστηκε «ναι ρεύματα ιδεών, και όχι μηχανισμοί αναπαραγωγής αξιωματούχων».
Μάλιστα, κάλεσε τους Συνέδρους να μην ψηφίσουν «με τα χαρτάκια και τις λίστες που θα σας προτείνουν οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών», προκειμένου να «σπάσουν» τα στεγανά, καλώντας ακόμη το Συνέδριο να θεσπίσει ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην νέα Κεντρική Επιτροπή.
«Όχι ένα αραχνιασμένο κόμμα»
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην ανάγκη ανανέωσης και «όχι ένα αραχνιασμένο δόγμα, όπως οι συντηρητικές δυνάμεις της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος τον Μαρξισμό», όπως τόνισε. «Όχι ένα εικονοστάσι της ιστορίας και της διαδρομής μας, αλλά μια ζωντανή και διαρκή υπόθεση στο σήμερα και στο αύριο του κόμματός μας», συμπλήρωσε στην ίδια κατεύθυνση.
Δεν είναι δόγμα η ανανέωση
Απαντώντας στις εσωκομματικές αιτιάσεις περί ιδεολογικής καθαρότητας και ριζοσπαστικής φυσιογνωμίας του κόμματος, «ανανέωση σημαίνει διαρκή προσαρμογή του κόμματος και των οργανώσεών του με ταχύτητα και ευελιξία, στις συνθήκες που αλλάζουν», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και απάντησε στα ταυτοτικά ζητήματα πως «δεν μπορούμε να ομνύουμε στο όνομα της ανανεωτικής αριστεράς αν σε μια πραγματικότητα που αλλάζει ραγδαία εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στο τρόπο λειτουργίας που σήμερα είναι ανεπαρκής και δε μπορεί να προωθήσει τις ιδέες μας».
«Ανανεωτική και διαρκώς ανανεούμενη» Αριστερά
Με όρους του σήμερα, «είμαστε ένα κόμμα της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης αριστεράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παρατήρησε ότι «η ανανέωση μας δεν έγινε άπαξ στο παρελθόν. Είναι η διαρκής, είναι η διακηρυγμένη και η αυτονόητη πολιτική μας πρακτική».
«Αυτά είναι τα θεμέλια της σύγχρονης αριστερής μας ταυτότητας, αυτοί είναι οι πυλώνες της αριστερής και προοδευτικής μας πολιτικής» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας απέναντι στο βασικό επίδικο του Συνεδρίου.
«Μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη» η 15η Μάϊου
Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ένα μεγάλο στοίχημα» την εκλογή Προέδρου και κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος, στις 15 Μαΐου, ζητώντας αυτή να καταστεί «μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας» αλλά και η «αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη». «Γιατί η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, δε θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι και μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «μήνυμα ότι τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», κατέληξε.
Κυριαρχία Τσίπρα στην κάλπη για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, πέτυχε μια καταλυτική νίκη για τις διεργασίες μετασχηματισμού και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την εισήγησή του για εκλογή της συλλογικής ηγεσίας (δηλαδή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής) του κόμματος από την οργανωμένη βάση να επικρατεί στην ψηφοφορία σε ποσοστό 74%, έναντι αυτής της «Ομπρέλας», που κατέγραψε ποσοστό 26%.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λήξη του Συνεδρίου
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν μια γιορτή εσωκομματικής δημοκρατίας και διαλόγου με 5.500 συνέδρους να συμμετέχουν και εκατοντάδες μέλη να λαμβάνουν το λόγο, τόσο στην κεντρική αρένα του Συνεδρίου όσο και στα θεματικά τραπέζια που ήταν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο με πλούσιο διάλογο επάνω στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Οι τετραήμερες εργασίες, το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου, η μαζική προσέλευση των μελών μας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν.
Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της αποτυχημένης κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αρχίσει. Και μαζί της έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε και αν επιλέξει να τις κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Και ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των ανθρώπων του πολιτισμού, της νέας γενιάς.
Οι αποφάσεις του Συνεδρίου και τα μηνύματα των εργασιών είναι απολύτως ξεκάθαρα.
Το σώμα υπερψήφισε με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 την πρόταση του Προέδρου για αλλαγές στο καταστατικό και εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση του Κόμματος καθώς και με ομοφωνία την πρόταση για ποσόστωση 50% στην εκπροσώπηση των γυναικών στα νέα όργανα, αλλά και την Πολιτική απόφαση του Συνεδρίου.
Οι κάλπες για την εκλογή νέας Κ.Ε. και προέδρου θα στηθούν στις 15 Μάη σε μια γιορτή Συμμετοχής με το μήνυμά της να μην αφορά μόνο την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στη κάλπη για την εκλογή νέας Κ.Ε. θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής 61.600 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Κόμματος έως τις 21/3.
Στην κάλπη του Προέδρου θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και όσοι θα παρουσιαστούν για να εγγραφούν μέλη του Κόμματος την ημέρα της ψηφοφορίας.
Ταυτόχρονα με τις κάλπες για την εκλογή Κ.Ε. και Προέδρου θα στηθεί ξεχωριστή διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού.
Οι τροπολογίες αυτές δεν κατέστη δυνατόν να ψηφιστούν στο τέλος του Συνεδρίου, καθώς η καταμέτρηση ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί σε χρονικά πλαίσια ανεκτά ιδιαίτερα για τους συνέδρους της Περιφέρειας που ήταν υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν.
Η απόφαση του σώματος του 3ου Συνεδρίου είναι να στηθεί ξεχωριστή κάλπη κατά την ημέρα της ψηφοφορίας για Πρόεδρο και Κ.Ε., στην οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι σύνεδροι συμμετείχαν στις διαδικασίες για την καταστατική αλλαγή που αφορά την εκλογή από τη βάση, δηλαδή 4688 σύνεδροι.
Το πρώτο βήμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.