Συνεχίζεται σήμερα η εξεταστική για τις παρακολουθήσεις – Ποιοι μάρτυρες θα κληθούν

Δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα απορρήτου

Το νήμα της αντιπαράθεσης και των πολιτικών αντεγκλήσεων επί ζητημάτων διαδικαστικού χαρακτήρα, αναμένεται να πιάσουν και πάλι στην εξεταστική επιτροπή, πλειοψηφία και αντιπολίτευση.

 

 

Με την χθεσινή εκλογή του προεδρείου και της απόφαση να μην μοιράζονται πρακτικά στους βουλευτές μετά το τέλος των συνεδριάσεων, σειρά παίρνει η κατάρτιση της λίστας των μαρτύρων αλλά και των εγγράφων που θα ζητηθούν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την εξέταση των τριών ερευνώμενων υποθέσεων.

Δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα απορρήτου

Στο πλαίσιο αυτό πάντως δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα του απορρήτου και κατά πόσο η επιτροπή μπορεί να υποχρεώσει τους μάρτυρες να μην το επικαλεστούν στις απαντήσεις τους. Πηγές από τη ΝΔ ωστόσο διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα να υποχρεώσει η επιτροπή τους μάρτυρες να απαντήσουν. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, επικαλούνται και το νόμο 3649/2008, με βάση τον οποίο: «το προσωπικό της ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να καταθέτει ως μάρτυρας στα δικαστήρια ή ενώπιον άλλης αρχής για ό,τι αναφέρεται σε θέματα, πληροφορίες, γεγονότα ή πρόσωπα που αφορούν την Υπηρεσία, χωρίς προηγούμενη έγκριση του αρμόδιου Υπουργού».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τίθεται ζήτημα απορρήτου

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον σημείωναν πηγές του, δεν τίθεται ζήτημα απορρήτου ειδικά στην εξεταστική αλλά και από πρόσωπα που ενδεχομένως δεν ανήκουν στην ΕΥΠ. Σημειώνουν δε πως υπάρχουν ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης αν και φαίνεται να αναγνωρίζουν πως η επιτροπή δεν μπορεί να υποχρεώσει μάρτυρα να «σπάσει» το απόρρητο εφόσον το επικαλεστεί. Το δε ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, θεωρώντας πως δεν υπάρχει καν ζήτημα απορρήτου, καθώς  το θεωρεί ήδη λυμένο.

Οι μάρτυρες που θα κληθούν

Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα κληθούν εκ νέου τα πρόσωπα που βρέθηκαν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την περασμένη Παρασκευή. Οι διοικητές δηλαδή της ΕΥΠ, από το 2012 μέχρι σήμερα, ήτοι οι κ.κ. Δραβίλλας, Ρουμπάτης, Κοντολέων και Δεμίρης, οι δύο εισαγγελείς Εφετών, Βλάχου και Τζαβέλλας καθώς και οι επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμος.

Αυτό δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί είναι αν σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα κληθούν υπουργοί ή εν γένει πολιτικά πρόσωπα, αν και η αντιπολίτευση είναι πιθανό να τα ζητήσει. Στο πλαίσιο αυτό πάντως, η επιτροπή μπορεί να καταπιαστεί στις εργασίες της και με την υπόθεση Πιτσιόρλα – Σαγιά και όσα συνέβησαν το 2016 επί διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση έχει συμφωνηθεί η διαδικασία να είναι δυναμική και να δίδεται η δυνατότητα στα κόμματα και ανάλογα με την πορεία της έρευνας, να προσθέτουν νέα πρόσωπα στον κατάλογο των μαρτύρων. Σύμφωνα επίσης και με τις ενδείξεις η αντιπολίτευση, αναμένεται να διευρύνει αρκετά τη προτεινόμενη από αυτή λίστα.