Συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη: Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις, το προσφυγικό και η ελληνική οικονομία

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία όπου οι τουρκικές προκλήσεις αυξάνονται επικίνδυνα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα επιχειρεί να αποσπάσει περαιτέρω στήριξη από τη Γαλλία στην προσπάθειά της να απομονώσει την Άγκυρα και να βάλει φρένο σε όλες τις διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας.

Το ραντεβού του έλληνα πρωθυπουργού  με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αναδείξει την ισχυροποίηση των δεσμών Ελλάδας – Γαλλίας με τον κ. Μητσοτάκη να βάζει στο τραπέζι  τις τουρκικές προκλήσεις, το προσφυγικό αλλά και το θέμα της ελληνικής οικονομίας με αιχμή τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το «σινιάλο» από το Παρίσι με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω από θετικό για την Ελλάδα.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν ταχθεί τα προηγούμενα 24ωρα υπέρ των ελληνικών θέσεων και ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρεί να αποσπάσει νέα στήριξη σε ανώτατο επίπεδο αυτή τη φορά.

Εκτός από το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, οι δύο πολιτικοί θα μιλήσουν για το Προσφυγικό και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρξει προς την Ελλάδα λόγω των ανεξέλεγκτων  ροών από τα τουρκικά παράλια αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν σε νησιά του Αιγαίου, όπου συνωστίζονται κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες.

Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός στον γάλλο πρόεδρο είναι και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας ως «όπλα» την έξοδο στις αγορές, το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων αλλά, τη μείωση της ανεργίας αλλά και τις εισπράξεις από φόρους, αναμένεται θα θέσει την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για νέες φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων.

Στη δεύτερη συνάντησή τους, σε διάστημα περίπου 5 μηνών, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν εκτός από τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στη Λιβύη όπου η Τουρκία με τις εμπρηστικές δηλώσεις και την αποστολή στρατιωτών για την ενίσχυση των δυνάμεων του Σάρατζ έχει βάλει «μπουρλότο» στην περιοχή και στις προσπάθειες για εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι από τη συνάντηση να δοθεί ένα μήνυμα για το ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, σε συνέντευξή του, με τη χώρα του να είναι από τις πρώτες που είχαν καταδικάσει επίσημα το «άκυρο» μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Σάρατζ.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στη συνάντηση της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου, στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο φόρουμ μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων, οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των γαλλικών εταιριών που θα πάρουν μέρος είναι οι L’Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

– 14:25 Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Élysée

– 14:30 Διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος

– 15:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Emmanuel Macron

– 15:45 Κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ του Γάλλου Προέδρου και του Πρωθυπουργού

– 16:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες

– 20:00 Αναχώρηση Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.