Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) -με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γ. Καββαθά- είχε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ.
Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ενημέρωσε εκτενώς για τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης την περίοδο της πανδημίας, ιδιαίτερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ανέδειξε τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των επαγγελματιών λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων, αλλά και τα νέα προβλήματα που εμφανίστηκαν λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες, αναδεικνύοντας την ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης.
«Ανεπάρκεια κυβερνητικών μέτρων στήριξης προς επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις»
Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε «την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων στήριξης προς τους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη στιγμή που πακτωλός δισεκατομμυρίων κατευθύνεται για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Επισήμανε ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα», όποτε και αν έρθει, δεν θα ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές, τον οξυμένο ανταγωνισμό και ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των αυτοαπασχολούμενων στην εστίαση και τους άλλους κλάδους, να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των μισθωτών για όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ενάντια στον κοινό αντίπαλο».
Ο Δ. Κουτσούμπας «επιβεβαίωσε τη στήριξη του ΚΚΕ για μια σειρά άμεσες διεκδικήσεις των επαγγελματιών για την προστασία του εισοδήματός τους, όπως οι αναγκαίες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, η κατάργηση των δημοτικών τελών, η πλήρης επιδότηση-κάλυψη των αυξήσεων στην ενέργεια. Επίσης, την αναγκαιότητα ορισμένων μέτρων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η επανένταξη στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η γενναία διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες».
«Σε αυτή την κατεύθυνση, σε συνέχεια της πρότασης νόμου και των δύο ερωτήσεων για τον κλάδο της εστίασης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, θα συνεχίσει να παίρνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Είχαμε την τιμή να επισκεφθούμε σήμερα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και να τον ενημερώσουμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης. Ένας κλάδος εντάσεως εργασίας με 320.000 εργαζόμενους βρίσκεται σήμερα μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης. Ένα μεγάλο κομμάτι, το 44%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕ βρίσκεται σε ένα στάδιο αβεβαιότητας και κινδύνου» δήλωσε ο Γ. Καββαθάς.
«Ο κλάδος έχασε τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν 4 δισ. ευρώ από τον κύκλο εργασιών του και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης απουσιάζουν το τελευταίο 8μηνο. Ζητήσαμε από τον γγ και το ΚΚΕ τη στήριξή τους στο επίπεδο του Κοινοβουλίου για να μπορέσουμε να πάρουμε μέτρα στήριξης που αφορούν τα ενοίκια, την επιδότηση του επιπλέον κόστους στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο, κατά 25% αύξηση από αυτά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, την αναστολή συμβάσεων εργασίας με το προσωπικό και τη διασφάλιση ταυτόχρονα της διατήρησης του υφιστάμενου σήμερα προσωπικού στον κλάδο» κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.