Συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Ολλανδίας – Τον ενημέρωσε για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας

Η εν λόγω επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Hoekstra στην Αθήνα, καθώς και της συνάντησης του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του κ. Rutte στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Χάγη, όπου συναντήθηκε με τον Ολλανδό ομόλογό του Wopke Hoekstra.

 

Η εν λόγω επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Hoekstra στην Αθήνα, καθώς και της συνάντησης του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του κ. Rutte στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Χάγη είναι η πρώτη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών από το 2004, όταν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη ο τότε ΥΠΕΞ κ. Μολυβιάτης.

Κατά το γεύμα εργασίας έγινε επισκόπηση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, αρχής γενομένης από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την Ουκρανία υπήρξε σύμπτωση απόψεων. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας και συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει εναρμόνιση όλων των κρατών της Δύσης όσον αφορά την επιβολή και εφαρμογή των κυρώσεων και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που αποδυναμώνουν την Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία.

Ο κ. Δένδιας προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας και τόνισε, εκ νέου, ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί πρακτική που δεν έχει θέση την σήμερον ημέρα.

Ενόψει των επερχόμενων επισκέψεων του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, τονίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο για την ασφάλεια και την σταθερότητα, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Η συζήτηση περιεστράφη επίσης γύρω από τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πλήρη στήριξη των αιτημάτων αυτών και είπε ότι η διαδικασία αυτή, η οποία γίνεται υπό ιδιαίτερες συνθήκες, δεν θα πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης για ιδιοτελείς σκοπούς.

Αμφότεροι Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την στενή συνεργασία, τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.