Συναντήσεις του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ - ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΜΕ ΣΕΒ ΚΑΙ ΕΣΕΕ

Ανοικτός διάλογος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τους αρμόδιους φορείς για την κατάρτιση του νέου Σχεδίου Νόμου που θα αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση καθώς και τα ΚΕΔΙΒΙΜ.

 

Συνέχιση των συναντήσεων με εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο του διαλόγου αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ), πραγματοποίησαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Γεώργιος Βούτσινος και η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κα Σίσσυ Γκίκα, προκειμένου να καταγράψουν προτάσεις και να ανταλλάξουν απόψεις.

 

Η ηγεσία του Υπουργείου προσκάλεσε στο διάλογο εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και συζήτησαν τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου που αποτελεί μια συνεκτική και ολιστική προσέγγιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Δια Βίου Μάθησης.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Γεώργιος Βούτσινος παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση, τα βασικά χαρακτηριστικά της υπό επεξεργασία μεταρρύθμισης, την αρχιτεκτονική του νέου συστήματος και τους τρόπους με τους οποίους το νέο νομοσχέδιο απαντά σε σύγχρονες προκλήσεις, καθώς και τα αναμενόμενα οφέλη.

 

Η κα Κεραμέως υπογράμμισε πως στόχος του Υπουργείου είναι οι συντονισμένες παρεμβάσεις στον τομέα της ΕΕΚ και της ΔΒΜ, ώστε να συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας, με την σημαντική συμβολή των κοινωνικών εταίρων. Η Υπουργός αναφέρθηκε σε καινοτομίες, όπως τα Πρότυπα ΕΠΑΛ που θα λειτουργήσουν ως ζεύγη με Πειραματικά ΙΕΚ, ενώ τόνισε πως καθιερώνεται το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΣΕΕΚ), το οποίο αναπτύσσεται στα επίπεδα 3, 4 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, κατ’ αντιστοιχία με αυτά του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

 

Η Υπουργός δήλωσε: «Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με φορείς, ενόψει της κατάθεσης στο δημόσιο διάλογο του νομοσχεδίου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης. Η αλλαγή νοοτροπίας αποτελεί το πρώτο στοίχημα. Η αναβάθμιση της ΕΕΚ και ΔΒΜ μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, και εμείς ως Πολιτεία οφείλουμε να τα αναδείξουμε. Η νομοθετική πρωτοβουλία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας.».

 

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως: