Quantcast

Συμβολικό δώρο του Τασούλα προς τους Βουλευτές

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Συμβολική κίνηση.

 

Με την ευκαιρία της 46ης επετείου αποκατάστασης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας προχώρησε σε μια συμβολική συλλεκτική εκδοτική ανατύπωση και την προσέφερε σε όλους τους βουλευτές.

 

Πρόκειται για τους «300 της Βουλής των Ελλήνων», μια έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», του 1976. Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφίες, σύντομα βιογραφικά, διευθύνσεις γραφείων και τηλέφωνα των «300» της πρώτης μεταπολιτευτικής Βουλής των Ελλήνων του 1974. Στην ουσία είναι ένας «κατάλογος»-τεκμήριο Ιστορίας, που ανατυπώθηκε με την ευγενική άδεια της «Καθημερινής», που είχε πρωτοεκδοθεί τον Ιανουάριο του 1976 και που είχε επανεκδοθεί τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

 

Παράλληλα, σε μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής σημειώνει: «Η δικτατορία εκείνη ήταν η μακροβιότερη αλλά σίγουρα η τελευταία στη χώρα μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ωστόσο πως έχοντας μεταπολιτευτικά εξασφαλίσει τον Κοινοβουλευτισμό και την ελευθερία «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας, οι πολιτικές δυνάμεις, το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση, παλεύουμε, ο καθένας από τη δική του έπαλξη, αλλά και με κοινές αναφορές, για την ενίσχυση της πορείας της χώρας προς την προκοπή, προς την ασφάλειά της, προς την ευημερία της».

 

Ολόκληρη η δήλωση του Κ. Τασούλα

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Συμπληρώνονται σήμερα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου του 1974. Η πρώτη φωτογραφία, μετά το ξέσπασμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, είναι το προαύλιο της Βουλής κατειλημμένο από άρματα μάχης.

 

Το πρώτο πράγμα που κατήργησε η δικτατορία ήταν οι ελευθερίες των Ελλήνων και ο Κοινοβουλευτισμός. Το πρώτο πράγμα που άνοιξε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν το Κοινοβούλιο, το οποίο με Δ’ Ψήφισμά του, διατράνωσε ότι «η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη».

 

Η δικτατορία εκείνη ήταν η μακροβιότερη αλλά σίγουρα η τελευταία στη χώρα μας. Και σήμερα, έχοντας εξασφαλίσει αυτά που κατοχύρωσε εκείνη, η πρώτη, μεταπολιτευτική περίοδος, έχοντας εξασφαλίσει τον Κοινοβουλευτισμό και την ελευθερία, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας, οι πολιτικές δυνάμεις, το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση, παλεύουμε, ο καθένας από τη δική του έπαλξη, αλλά και με κοινές αναφορές, για την ενίσχυση της πορείας της χώρας προς την προκοπή, προς την ασφάλειά της, προς την ευημερία της.

 

Η πρώτη επέτειος αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 1975, γιορτάστηκε σε ένα ιστορικό μέρος. Γιορτάστηκε στην Πνύκα, εκεί όπου ήταν η εκκλησία του Δήμου. Ομιλητής λοιπόν ήταν ένας σπουδαίος στοχαστής της Γενιάς του ΄30, ο Άγγελος Τερζάκης. Θυμάμαι από την ομιλία του εκείνη, μια φράση η οποία αισθάνομαι ότι πρέπει να μας συνοδεύει, ότι δηλαδή η Δημοκρατία είναι και «αναβαθμός Πολιτισμού», είναι σκαλοπάτι Πολιτισμού που πρέπει συνεχώς να το ανεβαίνουμε. Γιατί είναι μία υψηλής προδιαγραφής ανθρώπινη κατάκτηση.

 

Και θυμάμαι επίσης, αυτήν τη στιγμή που σας βλέπω, ότι η λαϊκή κυριαρχία που είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας, σε ένα σπουδαίο βιβλίο Συνταγματικού Δικαίου του Αλέξανδρου Σβώλου, περιγράφεται, ότι προέρχεται και περιβάλλεται, ακούστε αυτό, με το κύρος της θεϊκής αλήθειας. Η λαϊκή κυριαρχία δηλαδή και η ισχύς της είχε περιβληθεί στα μάτια των συνταγματολόγων το κύρος, την ακτινοβολία και το γόητρο μιας θεϊκής αλήθειας. Τόσο ακλόνητη, τόσο απρόσβλητη, τόσο ακαταμάχητη ήταν η αίσθηση ισχύος της λαϊκής κυριαρχίας. Σήμερα λοιπόν είναι μια άλλη εποχή. Έχουμε βιώσει με τα σκαμπανεβάσματα που όλοι γνωρίζουμε την πιο μακροχρόνια περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στην χώρα. Και καθήκον μας προβάλλει, έναντι εκείνης της αποκαταστάσεως, προφανώς η διαφύλαξη αυτής της θεϊκής αλήθειας. Η κατάκτηση της προκοπής του ελληνικού λαού και η κατάκτηση της εθνικής του ασφάλειας, η οποία και πριν 46 χρόνια απειλείτο και σήμερα απειλείται, αλλά είναι βέβαιο ότι με αποφασιστικότητα και ενότητα αυτοί οι στόχοι, επίκαιροι όσο ποτέ, θα κατακτηθούν και πάλι. Ευχαριστώ για την προσοχή σας».