«Εργαλείο» για την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων αποτελούν τα επιστημονικά δεδομένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT, για τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του CLIMPACT. «Για εμάς στο υπουργείο, η επιστημονική τεκμηρίωση και γνώση είναι η βάση οποιασδήποτε διαχείρισης του κινδύνου. Πρώτος στόχος είναι η εθνική βάση δεδομένων και δεύτερος να υπάρξει ένας τέτοιος διάλογος, που να δίνει συγκεκριμένες πρακτικές απαντήσεις στη διαχείριση του κινδύνου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Έτσι, όπως είπε, γίνεται συζήτηση για μνημόνιο κατανόησης με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς επίσης και για αντίστοιχα μνημόνια και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με το ΑΠΘ. Καταλυτική σημασία έχει και η ενεργή συμμετοχή των επιστημόνων στην Εθνική Στρατηγική για την Κλιματική Κρίση: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Χρειαζόμαστε τα επιστημονικά δεδομένα και την επιστημονική τεκμηρίωση και όχι τον εμπειρισμό και τον αυτοσχεδιασμό».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, αναφερόμενος στο CLIMPACT, τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο ερευνητικό τα αποτελέσματα του οποίου βοηθούν την Πολιτεία. «Σκοπός είναι η έρευνα να έχει αποτελέσματα κι αυτά να φαίνονται στην κοινωνία και στην οικονομία. Το CLIMPACT απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα τεχνικό εργαλείο, η Πολιτεία πρέπει να βρει έναν τρόπο να το κατοχυρώσει, η Βουλή των Ελλήνων να βρει έναν τρόπο να επικοινωνεί μαζί του. Η Πολιτεία να βρει έναν τρόπο να επικοινωνεί θεσμικά με αυτά τα όργανα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζής.
Στην ανάγκη να υλοποιηθούν έργα και δράσεις στις Περιφέρειες ώστε να καταστούν λιγότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. «Αργά αλλά σταθερά, ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ενσωματώνεται σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, προχωράει και η εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου σε περιφερειακό επίπεδο, που γίνεται μέσω των περιφερειακών σχεδίων που προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για σχέδια που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να καταστούν οι Περιφέρειες λιγότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της», επισήμανε ο κ. Πατούλης. Σκοπός είναι, όπως είπε, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιφέρειας Αττικής στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ακόμη, η Περιφέρεια έχει ήδη αρχίσει την υλοποίηση μέτρων και δράσεων προσαρμογής με τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή και την πρώτη της πιλοτική εφαρμογή στον τομέα των υδάτων και πλημμυρών.
«Η κλιματική κρίση καλπάζει και εκδηλώνεται ποικιλόμορφα. Χρειαζόμαστε συστηματική επιμονή κι αποτελεσματική δουλειά και τους τρεις πυλώνες που απασχολούν την εκδήλωσή σας: Την επιστημονική τεκμηρίωση με υψηλής ποιότητας δεδομένων, την αποτίμηση των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και την εκτίμηση της διακινδύνευσης από φυσικές καταστροφές», σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Για ένα πολύ καλό εγχείρημα που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής έκανε λόγο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης μιλώντας για το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT. «Το CLIMPACT καταφέρνει να συστρατεύσει διάφορους τομείς γιατί στα χρόνια που έρχονται μπροστά μας θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.
Στην έναρξη του δικτύου CLIMPACT αναφέρθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης, τονίζοντας ότι η ιδέα για τη δημιουργία του ήταν μια πρωτοβουλία της Πολιτείας, να γίνει συστράτευση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας σε τομείς με μεγάλη κοινωνική απήχηση και προσθέτοντας ότι απέβλεπε στον συντονισμό των επιστημονικών δυνάμεων της χώρας, που είχε ως στόχο την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της, ώστε να γίνεται συνδιαμορφωτής των επιστημονικών επιλογών διεθνώς κι όχι παρατηρητής.
«Προσβλέπουμε σε ανάπτυξη που θα βασίζεται στην μάθηση και στην γνώση με σκοπό την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αναβάθμιση της εργασίας και την ποιότητα στην υγεία και στην παιδεία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η κλιματική κρίση που συνδέεται αναπόφευκτα με την ενεργειακή κρίση. Η επιστημονική τεκμηρίωση και η κλιματική δικαιοσύνη βρίσκεται στην καρδιά της ανάπτυξης όπως και η συσχέτιση της κλιματικής κρίσης με τις φυσικές καταστροφές», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο συντονιστής του CLIMPACT, διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, αναφέρθηκε στους πολλαπλούς στόχους του δικτύου οι οποίοι είναι : η δημιουργία σε εθνικό επίπεδο ενός συνεργατικού πυρήνα αριστείας και έρευνας, ώστε να γίνει ενιαίος πόλος εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα της έρευνας για την κλιματική αλλαγή, η λειτουργία του CLIMPACT ως το κύριο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας αλλά και την κοινωνίας, η βελτιστοποίηση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τις φυσικές καταστροφές, η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων και η διοργάνωση θεματικών ημερίδων που θα εμπλέκονται φορείς σε θέματα που είναι άμεσης ανάγκης και ενδιαφέροντος για την εκπόνηση πολιτικών. Σχετικά με την επόμενη μέρα του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT o κ. Πλειώνης είπε ότι γίνεται προσπάθεια από το δίκτυο και από την Πολιτεία να βρεθεί χρηματοδότηση για την επόμενη φάση. «Συντάξαμε μια έκθεση σκοπιμότητας, όπου αποδεικνύουμε πόσο σημαντική είναι η συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι εγκρίθηκε η συνέχιση της υφιστάμενης φάσης του CLIMPACT μέχρι το τέλος του έτους. «Αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει γέφυρα για να βρεθεί η επόμενη χρηματοδότηση και γνωρίζω ότι η πολιτεία προσπαθεί να βρει την επόμενη χρηματοδότηση», κατέληξε.