Quantcast

Στυλιανίδης: Ανεκτίμητες οι δορυφορικές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Ολοκληρώθηκε το εργαστήριο με θέμα «Δορυφορικές υπηρεσίες για διαχείριση κινδύνων καταστροφών» - Στο πλαίσιο των συζητήσεων, δόθηκε έμφαση στο πώς οι δορυφορικές υπηρεσίες μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση κινδύνου καταστροφών κατά τις φάσεις της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης

Εργαστήριο (workshop) με θέμα «Δορυφορικές υπηρεσίες για διαχείριση κινδύνων καταστροφών» διοργάνωσε σήμερα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την αρμόδια ευρωπαϊκή Υπηρεσία European Union Agency for the Space Program – EUSPA και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Eurisy.

 

To εργαστήριο πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, από τις εγκαταστάσεις του υπουργείου, με συμμετοχή ερευνητικών ιδρυμάτων, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εταιρειών κλπ. Στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη των δυνατοτήτων που έχουν οι δορυφορικές εφαρμογές στο πλαίσιο του κύκλου διαχείρισης κινδύνου καταστροφών.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες και να συζητήσουν τρόπους καλύτερης ενσωμάτωσης δορυφορικών τεχνολογιών στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές, με ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των προγραμμάτων της ΕΕ Copernicus και Galileo.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ τοποθετήσεις έγιναν από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιώργο-Μάριο Καραγιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιο Στάβερη, καθώς και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της EUSPA, Rodrigo da Costa.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Στυλιανίδης, σημείωσε πως «οι δορυφορικές τεχνολογίες έχουν αποδειχθεί ανεκτίμητες για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με τεράστιες δυνατότητες να συμβάλλουν περαιτέρω στην αποτελεσματική απόκριση και αποκατάσταση».
«Με βάση την αρχή ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ είναι η μόνη βιώσιμη απάντηση στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση των δορυφορικών υπηρεσιών της ΕΕ είναι υψίστης σημασίας. Πρωτοβουλίες όπως το σημερινό εργαστήριο επιδεικνύουν την κοινή αφοσίωσή μας να προχωρήσουμε προς τα κοινά εργαλεία και τις απαντήσεις στις προκλήσεις που έρχονται» τόνισε.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EUSPA Rodrigo da Costa, υπογράμμισε:

«Τα προγράμματα της ΕΕ, Galileo και Copernicus, προστατεύουν τους Ευρωπαίους πολίτες και σώζουν ζωές. Η προσθήκη του συστήματος γεωεντοπισμού του καλούντος προς τον ευρωπαϊκό αριθμό 112 ή του συνδέσμου επιστροφής (return link) στην υπηρεσία έρευνας και διάσωσης του Galileo είναι μόνο παραδείγματα της προστιθέμενης αξίας των προγραμμάτων αυτών της ΕΕ για την καθημερινή ζωή των πολιτών».

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπογράμμισε τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύει με συστηματικό τρόπο στην αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών, ώστε μέσω της ασφαλούς συνδεσιμότητας και της γεω-παρατήρησης να ενισχυθούν -μεταξύ άλλων- οι δυνατότητες της χώρας μας στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. «Η Ελλάδα ενισχύει τις δυνατότητές της, αξιοποιεί και επεκτείνει τις υποδομές της, προωθεί έναν πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και παρέχει οφέλη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή. Η διαχείριση κινδύνου καταστροφών είναι μέρος αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, επενδύουμε στις δυνατότητες της χώρας μας, στη σκληρή δουλειά και την αριστεία του κλάδου, στην ερευνητική και ακαδημαϊκή μας κοινότητα», κατέληξε ο κ. Στάβερης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Αναπληρωτής ΓΓΠΠ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Καθώς η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αλλάζει την οικονομία και την κοινωνία, οι δορυφορικές τεχνολογίες λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, παρέχοντας ένα σύνολο εργαλείων τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης των κινδύνων, παρακολούθησης μετεωρολογικών φαινομένων και του κλίματος. Το μέλλον αναμφίβολα επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστροφών. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εξοικείωση αλλά και τυποποίηση των δεδομένων και των τεχνολογιών που παρέχονται από τις δορυφορικές τεχνολογίες προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές».

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, δόθηκε έμφαση στο πώς οι δορυφορικές υπηρεσίες μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση κινδύνου καταστροφών κατά τις φάσεις της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Hellas Sat, την European Emergency Number Association (EENA), την Υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service κ.α.