«Στρατηγική υπομονή» λένε από το Μαξίμου για τον ανασχηματισμό

Το ερώτημα του... ενός εκατομμυρίου τις τελευταίες ώρες είναι πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός

Το ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου τις τελευταίες ώρες είναι πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός.

 

 

Η αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και δεδομένων των συνθηκών, η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρέθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες προκειμένου να προχωρήσει στην εγγραφή της κόρης του Δάφνης στο πανεπιστήμιο Yale, θεωρήθηκε η αρχή της πραγματοποίησης των αλλαγών στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός

Στο ερώτημα «πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός; Είναι θέμα ωρών ή θα απαιτηθούν κάποιες ημέρες για την οριστικοποίηση των αλλαγών;» συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον οποίο συνομίλησε το protothema.gr απάντησε με νόημα συμβουλεύοντας: «Strategic patience». Προφανώς, όταν από το πρωθυπουργικό γραφείο λένε ότι χρειάζεται «στρατηγική υπομονή» εννοούν ότι ο ανασχηματισμός δεν θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ωρών.

Ο όρος… στρατηγική υπομονή, παραπέμπει στην «διπλή» πολιτική που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Βορείου Κορέας. Από την μια παρακολουθούσε τις κινήσεις του καθεστώτος της Πιονγιανγκ προκειμένου να είναι έτοιμος ώστε να επιβάλλει κυρώσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν και την ίδια στιγμή, παρακολουθούσε τις πράξεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η επιβράβευση κινήσεων που θα μπορούσαν να αποφορτίσουν την ένταση με την Νότια Κορέα.

Πολιτική «μαστίγιου και καρότου» θα μπορούσε να πει κάποιος, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως παρότρυνση του Μεγάρου Μαξίμου στους υπουργούς και τους ενδιαφερόμενους να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα από την μια να μην βιάζονται ούτε και να αξιοποιούν γνωριμίες ή διασυνδέσεις πιέζοντας για την παραμονή ή την είσοδό τους στο υπουργικό συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, το δόγμα της «στρατηγικής υπομονής» σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός περιμένει από τους πιθανούς διεκδικητές υπουργικής θέσης να συνεχίσουν τη δουλειά και την παραγωγή έργου χωρίς να κατεβάσουν τα μολύβια θεωρώντας ότι οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προειλημμένες και δεν αλλάζουν ό,τι κι αν συμβεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα.

Αυτό σημαίνει ότι στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 11 με θέμα την πορεία των έργων αποκαταστάσης των περιοχπών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα είναι και ένα τεστ για τους εμπλεκούμενους υπουργούς.