Στον Άρειο Πάγο ο Μηταράκης: Θα καταθέσει στοιχεία για τους 38 μετανάστες του Έβρου

Τι είπε στις σχετικές του δηλώσεις

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου πηγε πριν από λίγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, προκειμένου -όπως είπε σε δηλώσεις του- να καταθέσει στοιχεία για τους 38 μετανάστες, που συνελέγησαν στα μέσα Αυγούστου από νησίδα στον ποταμο του Έβρου.

 

 

 

«Από την έρευνα θα δούμε αν έχουν τελεστεί αδικήματα και εάν έχουν δηλωθεί από έδρας τους τα πραγματικα περιστατικα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι δήλωσε στη Βουλή

Σημειώνεται ότι την τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός έκανε λόγο για ανακολουθίες και στην περίπτωση των 38, αλλά και με την περίπτωση της «5χρονης Μαρίας», η οποία ειπώθηκε ότι έχασε τη ζωή της στη νησίδα ωστόσο η οικογενεια της αποδέχτηκε ότι δεν χάσει κανένα από τα μέλη της.

Όπως είπε πρόσφατα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, όπου και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, από την εξέταση της υπόθεσης μέχρι στιγμής και από τα στοιχεία που συλλέγονται προκύπτουν ανακολουθίες.

Συγκεκριμένα, αν και όλοι οι μετανάστες βρίσκονταν, όπως οι ίδιοι υποστήριζαν στην ίδια νησίδα, ελάχιστοι στις καταθέσεις τους αναφέρουν την ύπαρξη νεκρής 5χρονης.

«Καταρχήν» εξήγησε «στο βίντεο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στην νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην Ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πως έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε». Και κατέληξε : « Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από Ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος…».