Στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων στην Αθήνα ζητά η Όλγα Κεφαλογιάννη

Σε ερώτηση προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ερώτηση προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε εχθές η Όλγα Κεφαλογιάννη. Η βουλευτής της Α’ Αθηνών τονίζει το επιτυχημένο κυβερνητικό έργο, όσον αφορά στη μείωση των ροών και την αποσυμφόρηση των νησιών, ωστόσο επισημαίνει τον αυξημένο αριθμό μεταναστών που παρατηρείται στο κέντρο της πρωτεύουσας το τελευταίο διάστημα.

Με την παρέμβασή της ζητάει να δοθούν στοιχεία για τον αριθμό ατόμων που ζητούν ή έχουν λάβει άσυλο, καθώς και τις στρατηγικές οικονομικής ενίσχυσης και κοινωνικής ένταξής τους.

Αναλυτικά η ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη:

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά το τελευταίο έτος και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, καταγράφεται μείωση κατά 77% στον αριθμό των φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο στα νησιά και κατά 45% στον αριθμό των διαμενόντων μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα.

Ταυτόχρονα, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο εξάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 63% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2020. Ιδιαίτερα στα νησιά, που έχουν επωμιστεί έως σήμερα και το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης από το 2015, οι αφίξεις για το ίδιο διάστημα είναι μειωμένες κατά 85%.

Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει ότι τα μέτρα του υπουργείου για ουσιαστικό έλεγχο των ροών, και περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως των νησιών του Αιγαίου, δείχνουν τα πρώτα θετικά σημάδια απόδοσης, με τον αριθμό των ατόμων που αιτούνται άσυλο στα νησιά τον φετινό Ιούνιο, να εμφανίζεται μειωμένος κατά 77% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας, παρατηρείται μία αυξανόμενη ροή μεταναστών, για τους οποίους, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία για το καθεστώς στο οποίο βρίσκονται, δηλαδή εάν έχουν ήδη λάβει άσυλο ή είναι αιτούντες διεθνή προστασία.

Επειδή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης, που πλήττει την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πρωταρχικό κυβερνητικό στόχο, για την επίτευξη του οποίου απαιτείται διαρκής εγρήγορση και παρακολούθηση, αλλά και εφαρμογή των προγραμμάτων για αιτούντες διεθνή προστασία,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Με βάση τα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία, ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στον Δήμο της Αθήνας σήμερα και έχουν λάβει άσυλο, ποιος ο αριθμός των αιτούντων άσυλο και ποιος ο αριθμός των ατόμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα HELIOS; Ποια είναι τα αντίστοιχα στοιχεία των διαμενόντων στον Δήμο της Αθήνας για τον Ιούνιο του 2020;
  2. Ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν στο Δήμο της Αθήνας τον Ιούνιο του 2021 και έχουν ήδη συμπεριληφθεί σε κάποιο πρόγραμμα Ένταξης; Ποιος είναι ο αντίστοιχος αριθμός για τον Ιούνιο του 2020;
  3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των προγραμμάτων για δικαιούχους διεθνούς προστασίας;
  4. Τι προβλέπεται για την οικονομική ενίσχυση των ατόμων που ήδη έχουν λάβει άσυλο;
  5. Ποια είναι η γενικότερη στρατηγική του υπουργείου για την κοινωνική ένταξη και προσαρμογή των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας;