Μία από τις χειρότερες περιόδους στην σύγχρονη ιστορία τους διανύουν οι ελληνορωσικές σχέσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει κλίμα έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα και σχεδόν καθημερινές είναι οι ρητορικές αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα όπλα, το φυσικό αέριο και οι δυτικοί σχεδιασμοί
Η Ρωσία όχι μόνο δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά του για την καταδίκη από πλευράς Ελλάδας της ρωσικής εισβολής, πολύ δε περισσότερο που η ελληνική κυβέρνηση έχει συνταχθεί με την απάντηση και τα μέτρα της Δύσης (ΕΕ και ΝΑΤΟ) αλλά έχει περάσει στην αντεπίθεση και με αποκορύφωμα την σημερινή δήλωση της εκπρόσωπου του ρωσικού ΥΠΕΞ που στοχοποίησε ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση για «αντιρωσική» στάση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων στρατιωτικών ε.α. η στάση της Ρωσίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα οφείλεται στον αιφνιδιασμό του Κρεμλίνου το οποίο δεν περίμενε την στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στο ρωσοουκρανικό πόλεμο με την αποστολή όπλων.
Οι τόνοι μάλιστα της σημερινής επίθεσης της Μαρία Ζαχάροβα κατά της χώρας μας είναι πρωτοφανείς. Η Μόσχα αποδίδει στις ελληνικές αρχές «ρωσοφοβική υστερία» και σπεύδει δε να χαρακτηρίσει εγκληματική απόφαση την αποστολή όπλων με την κα Ζαχάροβα να σημειώνει ότι τα όπλα θα καταλήξουν στα νεοναζιστικά τάγματα και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις της Ουκρανίας και «στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων».
Επιπλέον η Μαρία Ζαχάροβα έβαλε στο τραπέζι το σύνολο των ελληνορωσικών σχέσεων ξεκινώντας από την ενέργεια και την προμήθεια του φυσικού αερίου μέχρι τις κυρώσεις και την αναστολή κάθε συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού με αφορμή την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για διακοπή συνεργασιών με Ρώσους καλλιτέχνες ή καλλιτεχνών που παρουσιάζουν ρωσικά έργα τέχνης, αλλά και το «μαύρο» σε ρωσικά ΜΜΕ στην Ελλάδα και τη Δύση.
Δοκιμασία αιώνιων δεσμών
Είναι δε, σαφές όπως προκύπτει και από τη δήλωση της Μαρία Ζαχάροβα ότι η Ρωσία είναι ενοχλημένη για τη Ελλάδα ακολούθησε τους «συλλογικούς δυτικούς σχεδιασμούς» και μίλησε για δοκιμασία των αιώνιων δεσμών που συνδέουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πριν από την πρώτη στιγμή της έναρξης της ρωσικής εισβολής και το θάνατο αμάχων Ελλήνων ομογενών υπήρξαν σοβαρές διπλωματικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας για το αν ευθύνονται οι ρωσικές ή οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Μάλιστα το κλίμα αυτό πυροδοτήθηκε από μια φραστική επίθεση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία εκείνη φραστική επίθεση ξέφευγε από τα συνήθη όρια ανακοινώσεων διπλωματικών υπηρεσιών. Επιπλέον το κλίμα έντασης έφτασε μέχρι του σημείου που η ρωσική πρεσβεία εξέφρασε φόβους για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ο χρησμός Λαβρόφ για το Κυπριακό
Το κερασάκι στην τούρτα που θορύβησε την Αθήνα, αλλά και τη Λευκωσία ήταν η πρόσφατη αποστροφή στις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ που μίλησε για «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» χωρίς να τη χαρακτηρίσει «λεγόμενη» ή «αυτοαποκαλούμενη». Χρειάστηκε δε να δώσει διευκρινίσεις η Ρώσος πρέσβης Μασλόφ στην Αθήνα ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό, όπως δεν έχει αλλάξει η θέση της Ελλάδας για το Κόσοβο, όπως είπε…
Από την πρώτη στιγμή πάντως στις επίσημες τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απάντηση τις ρωσικές αντεγκλήσεις ήταν πως η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ τηρεί τις υποχρεώσεις στις συμμαχίες που ανήκει και κατ’ επέκταση οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης μιλούν για στάση αρχών της Ελλάδας απέναντι στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας ανεξάρτητων κρατών όπως συνέβη με τη ρωσική εισβολή.
Απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά
Πάντως στις σημερινές οξύτατες επιθέσεις της ρωσικής πλευράς η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά και σε προσεκτικούς σχετικά τόνους χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα και τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας της Αθήνας.
«Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες.
»Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.
»Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δεν θέλουμε τη ρήξη, αρκεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Open, ο οποίος σχολίασε ότι η σημερινή ανακοίνωση των Ρώσων πηγαίνει πίσω τις ελληνορωσικές σχέσεις. «Εμείς δεν θέλουμε τη ρήξη» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή σχέση με τη Ρωσία, αρκεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Σε σαφώς πιο επιθετικό τόνο ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος μιλώντας στο MEGA και κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία είναι οι πράξεις της ηγεσίας της.
Η Ρωσία έχει εισβάλλει στην Ουκρανία και καθημερινά προκαλεί εκατοντάδες νεκρούς, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και στο ερώτημα πως θα αντιδράσει η Ελλάδα στις επικρίσεις της Ρωσίας για την ελληνική στάση ο Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Έχουμε καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και στηρίζουμε με πράξεις αλληλεγγύης την Ουκρανία γιατί έχει δεχτεί απρόκλητη επίθεση».
Πηγή: in.gr