Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα βρεθεί ο Νίκος Δένδιας

ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας θα ζητήσει στήριξη από τους ομολόγους του στο ζήτημα του παράνομου συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το μνημόνιο μεταξύ των δύο κρατών είναι άκυρο, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα που να μπορούν να δεσμεύσουν την ελληνική πλευρά.
 
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχει στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ρωσία στην προσπάθειά της να βάλει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ζητώντας μια ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα στείλει επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία θα εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν την αναγνωρίζει.
 
Υπενθυμίζεται ότι εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης (σ.σ. νομοθετικό σώμα που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και το οποίο έχει απορρίψει τη συμφωνία με την Άγκυρα) θα επισκεφτεί την Αθήνα. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της Λιβύης. Ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ, με την οποία υπέγραψαν την παράνομη συμφωνία οι τουρκικές αρχές.

Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη, επίσης, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για τις εξελίξεις με την Τουρκία. Ζητούμενο είναι να υπάρξει συναίνεση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.