Επίσκεψη από τον πατέρα της έχει η Εύα Καϊλή, στις φυλακές του Χάρεν, μετά την απόφαση που πήρε χθες το δικαστικό συμβούλιο να παραμείνει κρατούμενη η κατηγορούμενη για εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού, Qatargate. Η Εύα Καϊλή, με βάση τη χθεσινή απόφαση θα παραμείνει κρατούμενη τουλάχιστον για ένα μήνα, αφού μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος θα κριθεί εκ νέου η παράταση ή μη της κράτησης.
Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων της κ. Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι και έτσι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα παραμείνει προφυλακισμένη για τον επόμενο μήνα – εκτός εάν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών από την έκδοση της εν λόγω απόφασης. Σε περίπτωση που το πράξει τότε θα πρέπει να εμφανιστεί εντός των επόμενων 15 ημερών ενώπιον του κατηγορητηρίου στο Τμήμα του Εφετείου των Βρυξελλών.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Mega, ο Έλληνας δικηγόρος της κ. Καϊλή αμφότεροι οι συνήγοροι της αποφάσισαν να μην ασκήσουν έφεση.
Ο κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλος τόνισε μάλιστα ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια και όχι με νομικά με σκοπό να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα «σωφρονισμού» στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές. Επίσης, ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα, προδίκαζαν το αποτέλεσμα με τον ίδιο μάλιστα να προσθέτει ότι ο εισαγγελέας έφτασε στο σημείο να αναφέρει «ότι υπάρχει ακόμη και κίνδυνος να έρθουν κατάσκοποι από το Κατάρ και να απαγάγουν την κ. Καϊλή».
Τι υποστήριξε στην ακρόασή της
Στην πρώτη μάχη της κ. Καϊλή ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας ήταν παρόντες και ο ελληνικής καταγωγής Βέλγος δικηγόρος της, κ. Αντρέ Ριζόπουλος αλλά και ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες προχθές, Τετάρτη.
Η ακρόαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τρία άτομα, τον ανακριτή, τον εισαγγελέα και μία δικαστή, ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης και διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα. Στις οκτώ ώρες που μεσολάβησαν μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης λίγο πριν τις 8 το βράδυ, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την παράταση της κράτησης της κ. Καϊλή για έναν ακόμη μήνα και η δικαστής ήταν αυτή που στο τέλος έλαβε την τελική απόφαση ώστε να παραμείνει στη φυλακή.
Σε ό,τι αφορά στο σκεπτικό της απόφασης για την παράταση της προφυλάκισης, εξετάστηκε εάν η κ. Καϊλή θεωρείται ύποπτη φυγής ή εάν θεωρείται ύποπτη ότι μπορεί να αλλοιώσει με κάποιο τρόπο τα στοιχεία της δικογραφίας. Όσο, όμως, η έρευνα είναι σε εξέλιξη και νέα πρόσωπα μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπαίνουν στο κάδρο – αν και δεν έχουν κληθεί προς το παρόν από τις βελγικές αρχές για να καταθέσουν – το δικαστικό συμβούλιο θεωρεί περισσότερο ασφαλές η κ. Καϊλή να μείνει μέσα στη φυλακή για ακόμη, τουλάχιστον, έναν μήνα.
Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, εξερχόμενοι οι δικηγόροι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή υποστήριξαν ότι η κ. Καϊλή δεν είναι ύποπτη φυγής, ούτε ότι έχει τη δυνατότητα καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ζητώντας να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι» προκειμένου να βρεθεί με το παιδί της. Αργότερα, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Δημητρακόπουλο ζήτησαν η ελληνίδα ευρωβουλευτής να μην έχει στη διάθεσή της καμία ηλεκτρονική συσκευή, παρά μόνο ένα σταθερό τηλέφωνο, το οποίο θα παρακολουθούνταν από την αστυνομία.
«Η κυρία Καϊλή είναι αθώα, αρνείται όλες τις κατηγορίες περί δωροδοκίας ή διαφθοράς», τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος ενώ, ο κ. Ριζόπουλος υπογράμμισε στην πρώτη του δήλωση προς δημοσιογράφους ότι «ζητήσαμε η κ. Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι».
Όταν δε ο κ. Δημητρακόπουλος ερωτήθη εάν ήξερε για τα μετρητά που η βελγική αστυνομία βρήκε κρυμμένα στο διαμέρισμα στο οποίο διέμενε με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι στην οδό Wiertz ή και για τα χρήματα στη βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Όχι, ποτέ, δεν έχει διαφθαρεί» ενώ προσέθεσε ότι «η διαδικασία είναι εμπιστευτική» ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι «παρουσιάσαμε όλα μας τα επιχειρήματα. Η κ. Καϊλή δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ. Η κ. Καϊλή είναι αθώα».
Όσο όμως η πλευρά της κ. Καϊλή ισχυρίζεται ότι δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, ότι δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και ότι δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ ο ανακριτής τις προηγούμενες ημέρες φέρεται – σύμφωνα με δημοσιεύματα – να σημείωνε στο ένταλμα σύλληψης ότι “η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα”, “δηλώνει ότι γνώριζε, από το παρελθόν του συντρόφου της, τις δραστηριότητες με τον κ. Παντσέρι” και ότι “οι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της”.
Ακολουθώντας το χρήμα… τα «πλοκάμια» του κυκλώματος φτάνουν εκτός Ευρώπης
Οι βελγικές αρχές επιμένουν να ακολουθούν τη διαδρομή του χρήματος και οι πληροφορίες διαδέχονται η μία την άλλη. Τα πιο πρόσφατα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι 35χρονος Φραντσέσκο Τζόρτζι έδειξε επιπλέον τρία πρόσωπα από τα οποία “περνούσαν” τα ποσά κατονομάζοντας, ειδικά, άτομο τον οποίο αποκαλούσαν με τον Παντσέρι ως «Αλγερινό» με το οποίο γίνονταν οι επαφές και οι συνεννοήσεις.
Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο σύντροφος της κ. Καϊλή και δημοσίευσε η ιταλική ιστοσελίδα Il Fatto Quotidiano «είναι κάποιος που εργαζόταν για την κυβέρνηση του Κατάρ και το όνομά του είναι Μπουντζελάλ. Αυτός με έφερνε σε επαφή με κάποιον από την Τουρκία. Πιστεύω ότι ήταν παλαιστινιακής καταγωγής». «Θα ερχόταν στις Βρυξέλλες ή θα πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή κοστούμια», φέρεται να έχει καταθέσει ο Τζόρτζι για το πρόσωπο αυτό.
Παράλληλα, η βελγική δικαιοσύνη ζητεί από τους Iταλούς δικαστικούς να «παγώσουν» δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του, της Σίλβια, καθώς είναι πιθανό να κατατέθηκαν χρήματα που καταβλήθηκαν για δωροδοκίες, αναφέρει η La Repubblica. Κεντρικό ρόλο εξακολουθεί να έχει και η ΜΚΟ του Παντσέρι Fight Impunity για τη μεταφορά των χρημάτων αυτών στο όνομα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η Corriere della Sera ενώ, ήδη, στην Ιταλία διεξάγονται,εδώ και ημέρες, έρευνες σε επτά «ύποπτους» λογαριασμούς του Παντσέρι, της κόρης του, του Φραντσέσκο Τζόρτζι αλλά και του συνδικαλιστή Λούκα Βιζεντίνι.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα Il Fatto Quotidiano προκύπτει δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο 35χρονος πρώην πλέον κοινοβουλευτικός βοηθός Τζόρτζι θα πληρωνόταν με ένα ενοίκιο, πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 ως έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα εισέπραττε 25.000 ευρώ σε μετρητά. Παράλληλα, στο ατελείωτο αυτό κουβάρι των διαρροών έρχεται να προστεθεί ακόμη μία, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά της κ. Καϊλή.
Όπως αναφέρει η εν λόγω ιταλική ιστοσελίδα, η ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να αποκάλυψε τα ονόματα δύο ακόμη ευρωβουλευτών. Πρόκειται για τον Μπράντο Μπενιφέι, 36 ετών και την Αλεσάντρα Μορέττι, 49 ετών. Στο κάδρο φέρεται να τοποθέτησε και τη Βελγίδα διάδοχο Παντσέρι στην υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαρία Αρένα (κάτι που φέρεται να μην έχει πράξει μέχρι στιγμής ο Τζόρτζι) καθώς επίσης και τον ενεργεία Βέλγο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα αλλά και τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο τους οποίους επίσης είχε κατονομάσει ο σύντροφός της. Σε ό,τι αφορά στον Ταραμπέλα υπενθυμιζουμε ότι έγινε έφοδος στο διαμέρισμά του παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ προς το παρόν σε ο Αντρέα Κοτζολίνο παραμένει εκτός δικαστικής έρευνας.
Στην Ελλάδα, η έρευνα για την υπόθεση προχωρά κανονικά και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αποφάσισε να δεσμευτεί το οικόπεδο επτά στρεμμάτων στην Πάρο, που αγοράστηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Επίσης, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός των δύο, μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου. Ωστόσο, μέσω του Έλληνα συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου η ευρωβουλευτής είχε προ ημερών αναφέρει ότι η αγορά του ακινήτου στην Πάρο υπήρξε καθ’ όλα νόμιμη και τα χρήματα για αυτήν δικαιολογούνται απο τις αμοιβές και τα εισοδήματά της.
Αυτή τη στιγμή, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, έχει ήδη αποφασίσει – από την περασμένη εβδομάδα – την παύση των καθηκόντων της κ. Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Σώματος ενώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» κάθε εργασία σχετικά με τους νομοθετικούς φακέλους που αφορούν στο Κατάρ το οποίο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή εν αντιθέσει με το Μαρόκο που ακόμη σιωπά για τις κατηγορίες κατά του πρεσβευτή του στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.
Το σκάνδαλο Qatargate ξέσπασε ενόσω όλοι οι προβολείς ήταν στραμμένοι στο Κατάρ που φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022. Ήταν Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου όταν η βελγική αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 20 εφόδους σε Βέλγιο και Ιταλία κατά υπόπτων για χρηματισμό Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ευρώ βρέθηκαν σε σπίτια αλλά και σε μία βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών. 150.000 ευρώ στο κατασχέθηκαν από το κοινό διαμέρισμα Καϊλή – Τζόρτζι και επιπλέον 750.000 σε βαλίτσα την οποία είχε στην κατοχή του ο πατέρας της, Αλέξανδρος. Στην ίδια βαλίτσα βρέθηκαν επίσης ένα τάμπλετ, ένα μπιμπερό και βρεφικό γάλα ενώ, στην κατοικία του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στο Βέλγιο βρέθηκαν άλλες 600.000 ευρώ και επιπλέον 17.000 ευρώ σε άλλη κατοικία του, έξω από το Μιλάνο, στην Ιταλία.
Κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν επίσης κατασχεθεί. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και ο φερόμενος “εγκέφαλος” του κυκλώματος, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, παραμένουν προφυλακισμένοι. Σε ό,τι αφορά στον Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα, γενικό διευθυντή της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», είναι επίσης προφυλακισμένος καθώς, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση στην αρχική απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με βραχιολάκι.