Με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, θα συναντηθεί στις 12 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με ανοιχτά χαρτιά πάει ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί στην ίδια γραμμή με όσα υποστήριξε την Τετάρτη στην παρέμβασή του στη Βουλή. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες της γραμμής του Αλέξη Τσίπρα στην παρούσα συγκυρία:
1. Απαραίτητη η επίτευξη ενότητας και χάραξη κοινής εθνικής γραμμής
Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τις ενέργειές της στην περιοχή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, η επίτευξη ενότητας στο εσωτερικό και η χάραξη κοινής εθνικής γραμμής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Άγκυρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δυναμιτίζει το κλίμα επιχειρώντας, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή, «πόλεμο λάσπης και σπίλωσης της αντιπολίτευσης».
«Οι στιγμές απαιτούν την ενότητα των Ελλήνων. Την ενότητα τη διασφαλίζει πρωτίστως η ηγεσία της χώρας. Στην πράξη. Με έργα. Ποια ενότητα επικαλείστε όταν ενάμισι μήνα τώρα έχετε ξεκινήσει το γαϊτανάκι της σπίλωσης των πολιτικών σας αντιπάλων; Ποια ενότητα όταν έχετε οδηγήσει με σχέδιο τη πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο. Με τις κασέτες, με τις παράνομες παρακολουθήσεις των πολιτικών σας αντιπάλων. Με τους φακέλους που χτίζατε επί χρόνια, με τη βοήθεια πρακτόρικων μηχανισμών, για να πλήξουν όταν εσείς θα επιλέξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους;», ήταν η ενδεικτική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.
2. Αποτροπή των τουρκικών ερευνών αν προχωρήσουν σε έρευνες εντός υφαλοκρηπίδας
Ο πήχης της ελληνικής αντίδρασης σε περίπτωση απόπειρας παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει μπει ιδιαίτερα ψηλά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι αναμένει από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε αποτροπή των τουρκικών ερευνών εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έκανε, μάλιστα, αναφορά στο παράδειγμα του 2018 όταν η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» απέτρεψε, όπως είπε, το τουρκικό Barbaros από το να εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Αν και η συγκεκριμένη στάση θεωρείται από ορισμένους εντός Κουμουνδούρου, αντίστοιχη του «βυθίσατε το Χόρα» του Ανδρέα Παπανδρέου στην κρίση του 1976, οι ιστορικές συγκρίσεις είναι μάλλον ατυχείς. Η αναφορά του τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης αποτελούσε ένα έμμεσο μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας βάζει με τη στάση του ένα επιπλέον εμπόδιο στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς στενεύει τα περιθώρια ελιγμού του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περίπτωση που το «Ορούτς Ρέις» επιχειρήσει έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αν και «έβαλαν πλάτη» σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η κρίση στον Έβρο και η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, η Νέα Δημοκρατία δεν δείχνει καμία πρόθεση συνεννόησης, συνεχίζοντας τις επιθέσεις για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στέλεχος της Κουμουνδούρου που δεν συμμερίζεται τη «σκληρή γραμμή» στα εθνικά εξηγούσε στο iefimerida.gr ότι «τα χέρια του Τσίπρα είναι δεμένα από τη στιγμή που η ΝΔ θέλει να μας πάει φυλακή». Δεν πέρασε, άλλωστε, απαρατήρητη η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
3. Εκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής και κυρώσεις σε Τουρκία
Ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει τον Πρωθυπουργό να ζητήσει έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί χαλαρή στάση απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας και κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θέτει μετ’ επιτάσεως το θέμα των κυρώσεων. Είναι ενδεικτική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη δήλωση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
«Η αφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως προς την Τουρκία, ανέδειξε περίτρανα την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά θέματα, αλλά και το κόστος που έχει η έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Αντί, επιτέλους, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, να αξιοποιήσει δυναμικά το πλαίσιο που ανοίγεται από τη Γερμανική προεδρία και να θέσει το θέμα της προοπτικής των ευρωτουρκικών σχέσεων και των κυρώσεων, καταντά κομπάρσος των διπλωματικών εξελίξεων. Όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων, και μάλιστα ισχυρών, όπως διατυμπάνιζε εδώ και έναν μήνα, αλλά το θέμα δεν συζητείται καν στη Σύνοδο. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται να παρακαλεί τους εταίρους μας να συζητηθεί σε κάποια επόμενη σύνοδο. Αποδεικνύεται έτσι ότι στοιχίζει ακριβά η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προετοιμάσει το έδαφος όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, να μην το πληρώσουμε ακριβότερα στο άμεσο μέλλον».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επικρατεί ανησυχία για την εξέλιξη στα ελληνοτουρικά, καθώς συνδέουν τις κινήσεις του Ερντογάν με τις ευρύτερες κινήσεις στην περιοχή. «Ο Ερντογάν δεν είναι απρόβλεπτος. Είναι αποφασισμένος και οι κινήσεις του συνδέονται και με τις εξελίξεις στη Λιβύη και με τα ενεργειακά σε όλη την περιοχή. Η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να βρει δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα», έλεγε το απόγευμα της Τετάρτης στο iefimerida.gr στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση στα ελληνοτουρκικά εκτιμώντας, παράλληλα, ότι μετά την Παρασκευή όταν και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα.