Στη Νέα Υόρκη ο Δένδιας: Αφγανιστάν, κλιματική αλλαγή και πανδημία στην ατζέντα των επαφών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Σημαντικά θέματα επί τάπητος

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την πρώτη μέρα της συμμετοχής του, είχε σειρά από διμερείς επαφές με ομολόγους του από χώρες με τις οποίες δεν υπάρχουν συχνές επαφές, οι οποίες, όμως διαδραματίζουν ρόλο στα διεθνή δρώμενα.

Αρχικά, συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Γκάμπιας Mohamed Tangara, στον οποίο έγινε σαφές η σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην περιοχή του Σαχέλ. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε η διαπίστευση του Έλληνα Πρέσβη στην Σενεγάλη, και ειδικού απεσταλμένου για την περιοχή του Σαχέλ και στην Γκάμπια.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε από την μια πλευρά την αναπτυξιακή δυναμική της Αφρικής, η οποία έχει την δυνατότητα να αποτελέσει την νέα οικονομική κινητήριο δύναμη.

Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε τις προκλήσεις που δύνανται να προέλθουν από την Αφρική, για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το μεταναστευτικό και η τρομοκρατία.

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής και η αύξηση της αρωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μονόδρομο.

Τέλος, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας, ο κ. Δένδιας ανήγγειλε την προσφορά εμβολίων προς την Γκάμπια.

Τα ανωτέρω ζητήματα εξετάστηκαν επίσης με τον ΥΠΕΞ της Γκαμπόν Pacome Moubelet Boubeya, χώρα η οποία θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο 2022-23. Επίσης, εξετάσθηκαν ενδελεχώς ζητήματα όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια ασφάλεια και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Γαλλοφωνία.

Συγκρατείται ότι ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο δωρεάς εμβολίων και στην Γκαμπόν, πρόταση που έγινε δεκτή ιδιαίτερα θετικά, καθώς, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ της Γκαμπόν, είναι η πρώτη πρόταση που δέχεται η χώρα του για την δωρεά εμβολίων από Ευρωπαϊκή χώρα.

Τέλος, επισημαίνεται σχόλιο του ΥΠΕΞ της Γκαμπόν ότι οι Αφρικανικές χώρες είναι ανοιχτές στην συνεργασία με όσες χώρες δείχνουν σχετικό ενδιαφέρον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδιαφέρον Ελλάδας για ενίσχυση των δεσμών με την Γκαμπόν εκτιμήθηκε δεόντως.

Η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Κόστα Ρίκα Rodolfo Solano Quirós εστιάσθηκε στην προοπτική εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων με την διαπίστευση Πρέσβη στην Αθήνα.

Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς η προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Καραϊβικής, τόσο διμερώς όσο και σε πολυμερές πλαίσιο (συμμετοχή της Ελλάδας ως παρατηρητής σε περιφερειακούς οργανισμούς της περιοχής).

Τονίστηκε από αμφότερες πλευρές η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη απετέλεσε ευκαιρία να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, συζητήθηκαν οι προοπτικές για σύγκληση συναντήσεων σε διάφορα πολυμερή σχήματα, τόσο με χώρες της περιοχής, όσο και με τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και ΥΠΕΞ των Μαλδιβών Abdulla Shahid, όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, καθώς και ο ρόλος του ΟΗΕ στην αντιμετώπιση τους.

Στη συνάντηση αυτή, τόνισε επίσης την ανάγκη τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για τις θέσεις της χώρας μας, καθώς και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά.

Παρατήρησε με νόημα ότι, ακριβώς απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, εγκαινιάστηκε σήμερα το “τουρκικό σπίτι”. Πρόσθεσε, όμως, ότι η Τουρκία, η οποία “κόπτεται” για την εικόνα της στον ΟΗΕ με την κατασκευή ενός επιβλητικού κτιρίου, συνεχίζει ακάθεκτη να παραβιάζει κατάφορα τον Χάρτη του ΟΗΕ εκτοξεύοντας απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, εφόσον εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων.

 

Δείτε τα tweets: