Σταϊκούρας: Zητούμενο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα – Oι 4 πυλώνες

«H διαμόρφωση ενός σταθερού, αποτελεσματικού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, αποτέλεσε βασικό στόχο της σημερινής κυβέρνησης»

Στο συνέδριο της Φορολογικής Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TADEUS), το οποίο πραγματοποιείται στη Ρόδο έδωσε το παρών ο Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

«H διαμόρφωση ενός σταθερού, αποτελεσματικού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, αποτέλεσε βασικό στόχο της σημερινής κυβέρνησης. Ένας στόχος που βασίζεται σε μια προσέγγιση τεσσάρων πυλώνων για την ενθάρρυνση της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων και τη διαμόρφωση εθελοντικής συμμόρφωσης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι τέσσερις πυλώνες, είπε ο υπουργός, αφορούν:

Μειώσεις φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Θέσπιση φορολογικών κινήτρων.

Διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου

Ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που στηρίζονται σε έναν πιο ψηφιοποιημένο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και είσπραξη φόρων, μεταξύ άλλων.

 

Εύσημα στην ΑΑΔΕ

Ο κ. Σταϊκούρας αφού συνεχάρη την Ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον Διοικητή της Γιώργο Πιτσιλή για τη φιλοξενία «αυτής της σημαντικής ολομέλειας υψηλού επιπέδου, που συγκεντρώνει όλους τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών φορολογικών διοικήσεων», επεσήμανε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην κατεύθυνση διαμόρφωσης «μιας δίκαιης κοινωνίας και μιας ισχυρής οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες – σε παγκόσμιο επίπεδο – καιρούς, όπου τα φορολογικά συστήματα αμφισβητούνται από εξελίξεις όπως αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, ψηφιοποίηση και ψηφιακό μετασχηματισμό».

«Για το σκοπό αυτό, η σημερινή ολομέλεια παρέχει μια ιδανική ευκαιρία για ανοιχτό, στρατηγικό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων σχετικά με προκλήσεις, κινδύνους και ευκαιρίες σε ένα μεταπανδημικό περιβάλλον», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Για τις προκλήσεις της εποχής

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της εποχής ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «το γεγονός αυτό λαμβάνει χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας που επηρεάζει την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα τελευταία 3 χρόνια περνάμε αλλεπάλληλες κρίσεις, με τη μορφή εξωγενών συμμετρικών κραδασμών που προέρχονται από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις που περνούν από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στον εισαγωγικό πληθωρισμό, μετά το πανδημικό κύμα που εξακολουθεί να εκτυλίσσεται. Πάνω και πέρα ​​από κάθε παρελθούσα, τρέχουσα και επερχόμενη κρίση, είμαστε ακόμα και πάντα δεσμευμένοι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που έθεσε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης όταν αναλάβαμε την εξουσία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εν μέσω όλων αυτών των κρίσεων και παρά τις αναταράξεις που προκαλούνται από αυτές, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σημαντικά επιτεύγματα, ως αποτέλεσμα των καλά στοχευμένων και αποτελεσματικών πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα κατάφερε πρόσφατα να βγει από το ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας, η οικονομία μας αναπτύσσεται γρήγορα, οι επενδύσεις ενισχύονται και η ανεργία έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Ενόψει όλων των προσπαθειών που απομένουν, θα πρέπει πάντα να αξιοποιούμε σωστά τον χρόνο για να επιταχύνουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν, με στόχο τη διασφάλιση μιας σταθερής βάσης για παρατεταμένο και βιώσιμο αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Η σημερινή συνάντηση είναι ένα πεδίο γόνιμης συζήτησης μεταξύ των κρατών-μελών, μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων, για τις μελλοντικές προκλήσεις, για την κατάσταση των τρεχόντων έργων και για το τι πρέπει να κάνουμε προληπτικά για να οδηγήσουμε το δρόμο προς τα εμπρός.

Ορισμένα από τα θέματα που θα καλυφθούν σήμερα ή σε προσεχείς εκδηλώσεις, βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή της ακαδημαϊκής συζήτησης με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Πρέπει να καταλάβουμε:

Πώς τα πηγαίνουν τα φορολογικά συστήματα και οι διοικήσεις στον απόηχο της πανδημίας;

Πώς η οικονομική πολιτική μπορεί να αναλάβει δράση και να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα δημοσιονομική ανθεκτικότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα;

Ποιες είναι οι κυρίαρχες μεγάλες τάσεις που θα αμφισβητήσουν τη φορολογία κατά τη διάρκεια των επόμενων γενεών;

Μπορούμε να εκτιμήσουμε την απόδοση σε μια σύγκριση μεταξύ των χωρών;

Εκτιμώνται συστηματικά τα φορολογικά κενά; Ενημερώνονται οι μεθοδολογίες για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και την επίλυση εγγενών προκαταλήψεων;
Πώς να προωθήσετε τη διακρατική – ενεργή – συνεργασία όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων, πρακτικών, εμπειριών και ιδεών;

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών έθεσε στους συμμετέχοντες ένα αφρικανικό ρητό:
«Αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αλλά αν θέλετε να πάτε μακριά, πηγαίνετε μαζί».