Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η μείωση φόρων και εισφορών

ΟΙ 10 ΑΞΟΝΕΣ

Τι είπε στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος.

 

 

Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής, στη μετά covid εποχή, σκιαγράφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας.

 

 

Σημειώνοντας ότι η πανδημία τροποποίησε το χρονοδιάγραμμα του οικονομικού προγράμματος αλλά δεν άλλαξε τη στόχευση, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέπτυξε τις βασικές προτεραιότητες.

 

 

Χρήστος Σταϊκούρας: Οι 10 βασικές προτεραιότητες

 

 

  1. Η εφαρμογή, μετά την προσωρινή παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών.
  2. Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  3. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα.
  4. Η απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος.
  5. Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, την απασχόληση, την αγροτική πολιτική κ.ά.
  6. Η προώθηση δημόσιων επενδύσεων και η στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, δίνοντας έμφαση:
  7. Στην ανάπτυξη των υποδομών, κατά προτεραιότητα, στις ψηφιακές και νέες τεχνολογίες, στη διαχείριση αποβλήτων, στις μεταφορές ώστε να ισχυροποιηθούν τα ελληνικά λιμάνια ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων στην Ευρώπη και να διευκολυνθούν οι εξαγωγές αγαθών από τη χώρα, και στην αναβάθμιση υποδομών για τον εισερχόμενο τουρισμό.
  8. Στην πράσινη ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, με τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας, την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη, τη σταδιακή μετάβαση προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, την ανανέωση του σημερινού στόλου αυτοκινήτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
  9. Στην αξιοποίηση των επιτευγμάτων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και στην τόνωση των ενδογενών πηγών ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το, υψηλής ποιότητας, ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
  10. Στην τόνωση της βιομηχανίας, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής, κυρίως μέσω επιταχυνόμενων φορολογικών αποσβέσεων για επενδύσεις σε εξοπλισμό και μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.