Σε απολογισμό της πολιτικής της κυβέρνησης στο κλάδο του τομέα ακινήτων καθώς και σε δράσεις και πρωτοβουλίες που ακολουθούν, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo. Ταυτόχρονα προχωράει, με συντονισμένες πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες, στην αξιοποίηση, κατά τον βέλτιστο τρόπο, της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός η κυβέρνηση υλοποιήσε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θέσπισε φορολογικά κίνητρα, όπως την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, μεσοσταθμικά, ήδη από το 2019 και κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά, αναστολή για τρία χρόνια, έως το τέλος του 2022, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και για την ίδια περίοδο αναστολή του φόρου υπεραξίας. Επίσης έγινε αναστολή της καταβολής ΦΠΑ στο πλαίσιο επενδύσεων για κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες οι οποίες ανέκυψαν λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, καθώς και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων. Ακόμη, μεταξύ άλλων, καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών/δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, για την ενίσχυση και αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, και της αγοράς ακινήτων.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. «Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνεται η φορολογητέα βάση και θα καταστεί εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, διαθέσιμος στους πολίτες. Η μεταρρύθμιση διευκολύνει τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας», είπε ο υπουργός.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, όπως μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό των διαδικασίων για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε αυτές να γίνονται ηλεκτρονικά, αντί να απαιτείται η υποβολή έντυπων δηλώσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
Επισήμανε επίσης ότι τέθηκαν τα θεμέλια ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, κανοντας αναφορά μεταξύ άλλων στο «Ελληνικό», στην παραχώρηση της «Εγνατίας Οδού» με ικανοποιητικούς όρους, και στην ολοκλήρωση την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου.
«Δρομολογείται η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς, η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας, και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επανα-παραχώρηση της Αττικής Οδού. Είναι ώριμα – προς αξιοποίηση – ακίνητα διαπεριφερειακής εμβέλειας, όπως οι Γούρνες του Νομού Ηρακλείου», είπε επίσης
Ο κ.Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για το κυβερνητικό πάρκο στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, που αποτελεί μια σημαντική αστική παρέμβαση, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επίσης αναφέρθηκε στην προετοιμασία, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ενός ολιστικού στρατηγικού πλάνου καταγραφής και αποτίμησης της αξίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο την προστασία, τη διαχείριση και την επενδυτική αξιοποίησή της.
«Η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου αντικατοπτρίζεται σε μία σειρά δεικτών που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού για ακίνητα. Ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από τον Νοέμβριο του 2003, ενώ παράλληλα είναι υψηλότερος από τους αντίστοιχους δείκτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη».
Η οικοδομική δραστηριότητα ενισχύεται σημαντικά, τον πρώτο επτάμηνο του 2021, εμφανίζοντας αύξηση κατά 31% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 57% σε όρους τετραγωνικών μέτρων επιφανείας. Οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα παρουσιάζουν μια σταθερά αυξητική τάση, επιστρέφοντας σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, είπε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ