Quantcast

Σταϊκούρας: Η νέα ρύθμιση οφειλών είναι η πιο γενναία που έχει γίνει

«Καλύπτουμε μεγάλο εύρος επιχειρήσεων, εργαζόμενους που όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαν μπει σε αναστολή ή στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων και ανέργους που εγράφησαν στον ΟΑΕΔ»

Στην έγκριση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και την αναμονή της πρώτης εκταμίευσης ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα στο όλο σχέδιο. Ήταν το δεύτερο το οποίο κατατέθηκε και το τρίτο το οποίο εγκρίθηκε. Και μάλιστα με πολύ κολακευτικά σχόλια από τους θεσμούς και τους εταίρους», υποστήριξε ο υπουργός μιλώντας στο Κανάλι-1.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης εγκρίθηκε, θα γίνει εκταμίευση των πρώτων πόρων αυτό τον μήνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτιμούμε ότι θα είναι ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 2/3 είναι επιδοτήσεις και το 1/3 δανεισμός. Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει και υλοποιούμε έργα πριν καν εγκριθεί το σχέδιο», είπε, αναφερόμενος έπειτα στα πρώτα 12 έργα που εντάσσονται προς υλοποίηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία ανακοινώθηκαν χθες.

Όπως εξήγησε ο κ.Σταϊκούρας, «αυτό το Ταμείο είναι πόροι για να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει. Να ενισχυθούν οι επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να τονωθεί η κοινωνική συνοχή».

«Όμως είμαστε μέσα σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με έντονες οικονομικές συνέπειες. Άρα εκτός των έργων που κάνουμε για την ανάκαμψη της οικονομίας, οφείλουμε ως πολιτεία να είμαστε κοντά στην κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης», συνέχισε καταλήγοντας στη νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας που ανακοινώθηκε χθες.

«Αυτό συνεπώς που ανακοινώσαμε χθες μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων και των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, είναι ένα νέο γενναίο πλαίσιο ρύθμισης για τις οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στον κορωνοϊό, για το κομμάτι της οικονομίας το οποίο πλήττεται», είπε.

Σε ότι αφορά τη νέα ρύθμιση χρεών ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «μέχρι τώρα η ελληνική πολιτεία είχε επιλέξει ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες και την κάθε φάση της υγιειονομικής κρίσης. Για την πρώτη φάση Μάρτιου – Ιουνίου 2020, τα χρέη που δημιουργήθηκαν είχαμε επιλέξει να αποδοθούν από το 2022 σε 24 ή 48 δόσεις. Και παράλληλα για κάποιους μήνες οι δόσεις που δεν μπορούσε κάποιος να πληρώσει πήγαιναν ως ρυθμιζόμενη οφειλή στο τέλος. Τώρα πλέον καλύπτουμε όλη την περίοδο από Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα για όποιον δημιούργησε χρέη σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία και είναι πληττόμενος επιλέγοντας τις έως 36 δόσεις άτοκα ή έως 72 δόσεις έντοκα».

«Είναι η πιο γενναία ρύθμιση οφειλών που έχει γίνει» , υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «καλύπτουμε μεγάλο εύρος επιχειρήσεων, εργαζόμενους που όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαν μπει σε αναστολή ή στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κάνει δήλωση COVID και ανέργους που εγράφησαν στον ΟΑΕΔ κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με την πρώτη δόση από το 2022».

Διευκρίνισε πως «η πολιτεία πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της δυνατότητα που πρέπει να δίνει στην κοινωνία για να την βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αλλά και της ανάγκης τήρησης της κουλτούρας πληρωμών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για τη χώρα. Για αυτό και βλέπετε ότι πχ στο πρόγραμμα Γέφυρα δώσαμε τη δυνατότητα σε ενήμερους δανειολήπτες να βοηθηθούν από την πολιτεία».

Τέλος, ο κ.Σταϊκούρας επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Ήδη έχουν υποβληθεί 2.500.000 φορολογικές δηλώσεις. Το σύνολο της κοινωνίας θα δει πολύ μεγάλη μείωση των φορολογικών του υποχρεώσεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης να έχει μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, στο φόρο φυσικών προσώπων στον χαμηλότερο συντελεστή 9%, να έχει μειώσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων που θα φτάσει στο 22% του χρόνου, να έχει μειώσει την προκαταβολή φόρου, να έχει καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για το ’21 και το ’22, να έχει μειώσει ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για τα ίδια έτη» ειπε.