Σταϊκούρας: Eπέκταση του μέτρου της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους της οικονομίας

Την επέκταση του μέτρου της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως π.χ. παιδότοπους, θέατρα, χώρους εκδηλώσεων κ.λπ., ως στήριξη για την πανδημία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Την επέκταση του μέτρου της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως π.χ. παιδότοπους, θέατρα, χώρους εκδηλώσεων κ.λπ., ως στήριξη για την πανδημία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, απάντησε ότι κατ’ αρχάς δεν υπήρξε διαφωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης. «Όντως το εξετάσαμε σε όλα τα προϊόντα» είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η χώρα έχει το υψηλότερο χρέος και το τρίτο υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα (περίπου 13 δισ. ευρώ) στην Ευρώπη, δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η ΕΚΤ αναμένεται να μεταβάλλει τη νομισματική πολιτική και από το 2023 θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Υπό αυτά τα δεδομένα, σημείωσε, «μέσα Ιανουαρίου δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επεκτατική πολιτική και να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό. Όμως, όλα είναι στο τραπέζι προς αξιολόγηση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ και αποτελούν ισχυρό όπλο απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών. Αλλά υπάρχει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα (λόγω των μέτρων στήριξης, που αποτέλεσαν το τέταρτο υψηλότερο πακέτο μέτρων παγκοσμίως), οπότε η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι τα μέτρα θα αποσύρονται σταδιακά, ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η οικονομία, ενώ η κυβέρνηση θα είναι κοντά σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για όσο χρειαστεί.