Quantcast

Σταϊκούρας: Αν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, θα αποδοθεί στην κοινωνία

«Έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές για όλες τις χώρες της Ευρώπης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομική πολιτική μας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών

Τις ενέργειες στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

O κ. Σταϊκούρας απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, όχι όμως το ενδεχόμενο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως λ.χ. με τη μορφή ενός έκτακτου επιδόματος ενόψει του Πάσχα.

Ερωτηθείς αν είναι στις σκέψεις του να προχωρήσει σε μειώσεις στον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε:

«Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά με τα οποία ενεργούμε: Ο δημοσιονομικός χώρος, να είμαστε σίγουροι ότι όποια παρέμβασή μας πάει στον πολίτη και δεν χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα, να είμαστε βέβαιοι ότι η παρέμβαση θα αφορά μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα» και όχι οριζόντια, όπως η μείωση του ΦΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε αν εξετάζει έκτακτο επίδομα στα τρόφιμα για ευάλωτα νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Μόνιμη μείωση οποιουδήποτε φόρου δεν μπορεί να γίνει. Σε όποια χώρα έγινε είναι βραχυπρόθεσμη. Επιλέξαμε να μειώσουμε φόρο, τον ΕΝΦΙΑ. Καθόμαστε και μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 1 δισ. μόνιμα. Όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του πολίτη, θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Στο πορτοφόλι του θα περισσέψουν λιγότερα λεφτά προκειμένου να τα αξιοποιήσει κάπου αλλού».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε το «συνολικό πλέγμα μέτρων για να ανακουφίσουμε όσο είναι εφικτό- τα νοικοκυριά από την τρέχουσα συγκυρία» και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις αυτές «δεν θα καλύψουν όλες τις απώλειες, αλλά πάντα ενεργούμε με βάση το δημοσιονομικό χώρο το ότι θα πρέπει το κάθε μέτρο να πηγαίνει στον πολίτη και για να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

«Αυτός ο δυνητικός δημοσιονομικός χώρος εκτιμούμε ότι υφίσταται και έχει ήδη αξιοποιηθεί, διότι όταν είχαμε στον προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια μείωση του ΕΝΦΙΑ, προχωρήσαμε σε 350 εκατομμύρια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτομάτως δηλαδή περίπου 280- 300 εκατομμύρια πρόσθετα στον προϋπολογισμό, αξιοποιήθηκαν επ’ ωφελεία του πολίτη, ιδιαίτερα των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων όπου 8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν λίγο το ΕΝΦΙΑ από τον Απρίλιο και μετά. Αν υπάρξει πρόσθετος χώρος αυτός θα αποδοθεί στην κοινωνία. Έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομική πολιτική μας».