Την ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει άμεσα «σε εθελοντικές κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου», επισήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ. Συζήτηση κατά την οποία δόθηκε έμφαση στο ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλωστε προετοιμάζεται για να διατυπώσει λεπτομερώς την πρότασή της για «κοινές εθελοντικές προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη, με στόχο την αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων και την άσκηση πίεσης στις τιμές, ενόψει του αυριανής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, παρενέβη η κ. Σπυράκη και επισήμανε ότι «η ΕΕ οφείλει να επιστρέφει στα διδάγματα της πανδημίας και να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση σε εθελοντικές κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου, ώστε – όπως είπε – να μπορέσουμε οι χώρες που κυρίως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στο Νότο, όπως είναι η πατρίδα μου η Ελλάδα, να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα έναντι των προμηθευτών ως μέρος της ενιαίας αγοράς».
Επιπλέον, υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λαινεν, είπε: «Από τα χείλη της πρόεδρου της Κομισιόν ξεκίνησε η συζήτηση για την αποδέσμευση (decoupling) των τιμών του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα, επιλογή που συνεπάγεται καταρχήν υψηλά στρατηγικά αποθέματα κοινής χρήσης. Η συζήτηση αυτή οφείλει να εξελιχθεί άμεσα στην απαραίτητη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου».
«Είναι απαραίτητο, επίσης, είπε η κ. Σπυράκη, «η ΕΕ να υποστηρίξει τις υποδομές που αυξάνουν τη στρατηγική ενεργειακή αυτονομία μας. Σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πάνε μαζί με υποδομές μετάβασης και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας για το μέλλον που ήρθε».
«Οι υψηλές τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια στα αγαθά πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους», είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της και αμέσως προσέθεσε: «Είναι ευθύνη μας να αντιμετωπίσουμε ριζικά την ενεργειακή φτώχεια. Το μεγάλο κοινωνικό ταμείο θα είναι έτοιμο το 2026. Ως τότε οι παρεμβάσεις της ΕΕ οφείλουν να μην αφήσουν κανένα συμπολίτη μας στο κρύο. Στη Μενεμένη, στη Μάνδρα, στο Νευροκόπι μας βλέπουν και περιμένουν από την ΕΕ να δράσει».
Μ. Σέφκοβιτς: Να αναπτύξουν τα κράτη-μέλη την εργαλειοθήκη για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στο έπακρο
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, απαντώντας στην κ. Σπυράκη, «επανέφερε στο προσκήνιο την εργαλειοθήκη της Κομισιόν για τη μείωση των τιμών ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας». Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στην ίδια, είπε: «κ. Σπυράκη, πιστεύω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της χρονιάς αποδείξαμε ξεκάθαρα, με το Πακέτο της Πράσινης Συμφωνίας, του Fit for 55, με την ξεκάθαρη ηγεσία μας στο COP26 στη Γλασκώβη, αλλά επίσης και με το πακέτο/δέσμη που υιοθετήσαμε μόλις χθες, πιστεύω ότι αποδεικνύει ότι είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και είμαστε η μοναδική μεγάλη οικονομία η οποία μεταφράζει τις πολιτικές της φιλοδοξίες σε νομοθεσίες και σε απτά, πραγματικά μέτρα».
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στο «πακέτο των επιπλέον μέτρων που υιοθετήσαμε χθες (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), το οποίο, όπως είπε, «αντιμετωπίζει το ζήτημα της βιομηχανίας υδρογόνου, της ενεργειακής ασφάλειας, του εκσυγχρονισμού του κλάδου των μεταφορών, της προετοιμασίας των Ευρωπαϊκών Δικτύων TEN-T των υποδομών μας για τις έξυπνες μετακινήσεις, οι οποίες υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιπλέον αποδείξεις». Και καταλήγοντας, τόνισε: «Και φυσικά, το ζήτημα των τιμών της ενέργειας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, και συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά θα αναπτύξουν στο έπακρο την εργαλειοθήκη που τους έχουμε προσφέρει για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας με τον πιο έντιμο τρόπο, και να εξασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι ευκαιρίες αξιοποιούνται στο έπακρο».