Quantcast

Σπ. Λιβανός: Καμία ανοχή στα φαινόμενα «ελληνοποιήσεων»

«Πονηροί» και επιτήδειοι που νοθεύουν προϊόντα μας, τέλος»

«”Πονηροί” και επιτήδειοι που νοθεύουν προϊόντα μας, τέλος». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι για την προστασία των ελληνικών εμβληματικών προϊόντων, όπως η Φέτα Π.Ο.Π., θα συνεχιστούν και θα είναι αυστηρότεροι.

 

Έλεγχοι, που όπως τόνισε, θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, καθώς «δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αγροτικό πετρέλαιο και αν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης του εν λόγω μέτρου προς όλο τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι «πάντα λειτουργούμε με υπευθυνότητα και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε» και συμπλήρωσε πως το ανακοινωθέν μέτρο αφορά περισσότερους από 200.000 αγρότες, ενώ στόχος του είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμένων αγροτών και των μικρών συνεργατικών σχημάτων.

Αναφορικά με την παράνομη και άναρχη αλιεία στο Αιγαίο από την τουρκική πλευρά, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά για θέμα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής» και πρoσέθεσε ότι αν η γειτονική χώρα δεν συνεργαστεί «θα πρέπει να χαρακτηριστεί μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα».

Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού άπλωσε ένα «δίχτυ προστασίας στους Έλληνες παραγωγούς» και αποκάλυψε πως «ζητήσαμε από την ΕΕ να ενεργοποιήσουμε στη μεταβατική περίοδο το υπομέτρο 5.2 για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που επλήγη από φυσικές καταστροφές και το οποίο αποζημιώνει στο 100% αγροτικές κατασκευές. Αυτό γίνεται με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια».

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Λιβανός, στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η ανακοίνωση δύο έργων άμεσων παρεμβάσεων. Το ένα αφορά μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα και το άλλο αγροτική οδοποιία.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο, Θανάση Παπακώστα.

 

-Κύριε Λιβανέ, πρώτα απ’ όλα περαστικά σας και σάς ευχαριστούμε που μάς παραχωρείτε αυτήν τη συνέντευξη ενώ νοσείτε με κορωνοϊό. Πώς περνούν αυτές οι μέρες στο σπίτι;

Σας ευχαριστώ πολύ. Κοιτάξτε, δεν είναι αστείο ο κορωνοϊός και ακόμα κι αν έχεις εμβολιαστεί οι μέρες δεν περνούν εύκολα… Βέβαια, ευτυχώς το εμβόλιο -παρόλο που για τρεις μέρες μόνο δεν πρόλαβα να κάνω την τρίτη δόση- με βοηθά πάρα πολύ. Υπομονή, λοιπόν, και πιστή εφαρμογή των οδηγιών των γιατρών. Και βέβαια, πολλή δουλειά από το σπίτι. Έτσι περνούν οι μέρες. Με την ευκαιρία, όμως, θέλω να απευθύνω κι εγώ τη δική μου έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να σπεύσουν να το κάνουν. Και όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση ενώ δικαιούνται, να σπεύσουν επίσης. Ως ασθενής με κορωνοϊό ένα έχω να πω: γρήγορα εμβόλιο όλοι! Είναι το σπουδαιότερο όπλο που έχουμε απέναντι στον κορωνοϊό και είναι απαραίτητο όλοι να εμβολιαστούμε, ώστε να αφήσουμε πίσω αυτό τον εφιάλτη.

-Μεγάλος θόρυβος προκλήθηκε από την απόφαση οριστικής ανάκλησης σήματος Π.Ο.Π. για το προϊόν «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.» από ελληνική εταιρεία. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που εξετάζονται;

Ασφαλώς. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, αν και πιστεύω ότι πλέον έχει γίνει σαφές: Οι έλεγχοι που έχει ξεκινήσει το υπουργείο μας σε όλο το πεδίο δράσης του, δεν συνιστούν περιστασιακή πολιτική. Αποτελούν προγραμματική δέσμευση του κόμματός μας, συνειδητή πολιτική επιλογή μας. Έτσι θα λειτουργούν τα πράγματα πλέον. Με δίκαιους κανόνες για όλους κι αυστηρούς ελέγχους παντού για την τήρησή τους. «Πονηροί» και επιτήδειοι που νοθεύουν προϊόντα μας, τέλος. Ο στόχος μας είναι τριπλός:

Πρώτον, ενισχύουμε τον Έλληνα παραγωγό. Δείτε για παράδειγμα τι πετύχαμε με τους ελέγχους στη φέτα: Μέσα σε ένα εξάμηνο, είχαμε σχεδόν διπλασιασμό της τιμής του γάλακτος. Από 0,75 ευρώ που επωλείτο το πρόβειο γάλα, τώρα κλείνουν συμβόλαια και με 1,35 ευρώ. Είναι μία αύξηση που καρπώνεται ο παραγωγός, η οποία μάλιστα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το κόστος παραγωγής, λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών έχει ανέβει σημαντικά.

Δεύτερον, στηρίζουμε προϊόντα εμβληματικά για τη χώρα μας. Η φέτα έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα. Το προϊόν που πωλείται στο εξωτερικό φέρει την ελληνική σημαία. Είναι πρεσβευτής της πατρίδας μας. Αν δεν το προστατεύσουμε εμείς οι ίδιοι, ποιος θα το κάνει;

Τρίτον, προστατεύουμε τον καταναλωτή. Ξέρει ότι το προϊόν που αγοράζει και τρώει ο ίδιος και η οικογένειά του, είναι αυτό που ήθελε και πλήρωσε και όχι κάποιο υποπροϊόν επεξεργασίας ή νοθείας που τού πουλάει κάποιος που αποσκοπεί σε υπερκέρδη, εις βάρος της ποιότητας αλλά και της υγείας, σε ορισμένες περιπτώσεις, του καταναλωτή.

-Πέρα από τους ελέγχους προγραμματίζετε κάποια άλλα μέτρα;

Με απόφασή μου προχωρήσαμε στη συγκρότηση επιστημονικής ομάδας για τον καθορισμό των αποδόσεων τυροκόμησης. Στόχος μας είναι η διασφάλιση ποιότητας και ελληνικότητας, της φέτας ΠΟΠ. Πρόκειται για επιστημονική ομάδα, τα πορίσματα της οποίας θα βασιστούν σε πειράματα και θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια κανονιστικά. Επίσης, σύντομα θα νομοθετηθεί το πλαίσιο που θα καθορίζει τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Καταλαβαίνετε τη σημασία τους και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν στη διασφάλιση της ποιότητα του προϊόντος.

-Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων»;

Ίσως κάποιοι να νομίζουν ότι την περίοδο των εορτών θα βρουν «ρωγμές» και «παράθυρα» στο σύστημα ελέγχων. Πιθανόν παλαιότερα η πολιτική που ασκούσε το ΥπΑΑΤ να τούς άφηνε τέτοια περιθώρια. Σήμερα, όμως, αν κάποιοι ακόμα νομίζουν ότι μπορούν να εξαπατήσουν τους έντιμους παραγωγούς και τους καταναλωτές, ας το πάρουν απόφαση: Δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Ο Έλληνας καταναλωτής που πληρώνει για οποιοδήποτε ελληνικό προϊόν, πρέπει να αγοράζει ελληνικό προϊόν. Αν το προϊόν προέρχεται από άλλη χώρα δεν μπορεί να το πληρώνει ως ελληνικό. Ξεκάθαρα πράγματα. Και σας υπενθυμίζω πως ήδη από τις γιορτές του Πάσχα δώσαμε το στίγμα μας. Το Πάσχα του 2021 κάναμε 6.673 ελέγχους, ενώ αντίστοιχα το 2019 είχαν γίνει μόνο 500… Ανάλογους ελέγχους προετοιμάζουμε και για τις εορτές των Χριστουγέννων. Προστατεύοντας τα ελληνικά προϊόντα, τούς δίνουμε προστιθέμενη αξία. Τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά διεθνώς.

-Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η παράνομη και άναρχη αλιεία στο Αιγαίο από την τουρκική πλευρά. Ποιες δράσεις θα λάβει η ελληνική πλευρά προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα;

Όπως γνωρίζετε το θέμα της παράνομης και άναρχης αλιείας το έθεσα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας. Η ανταπόκριση των εταίρων μας ήταν θετική. Δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά για θέμα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και ιδίως των άρθρων 25 και 26, 27 και 33 του Κανονισμού 1005/2008. Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί θα πρέπει να χαρακτηριστεί μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα. Η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ, η οποία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κρατών μελών της και των αλιέων της.

-Πρόσφατα ανακοινώθηκαν 50 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου προς νέους και συνεταιρισμένους αγρότες. Υπάρχει πρόβλεψη διεύρυνσης του εν λόγω μέτρου;

Επιθυμία της κυβέρνησης και δική μου, θα ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης να αφορά το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών. Πάντα όμως λειτουργούμε με υπευθυνότητα και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε. Στην παρούσα φάση επιλέξαμε τρεις κατηγορίες αγροτών για να εφαρμοστεί το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Τους νέους αγρότες, τους μετέχοντες σε συνεταιρισμούς και σε συνεργατικά σχήματα και όσους δραστηριοποιούνται στη συμβολαιακή γεωργία. Έτσι, η απόφαση αφορά περισσότερους από 200.000 αγρότες. Η στόχευση του μέτρου είναι προφανής. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους συνεταιρισμούς και τα συνεργατικά σχήματα, γιατί μόνο έτσι θα αντισταθμίσουμε μειονεκτήματα που προκαλεί ο μικρός κλήρος -σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 15 στρέμματα για κάθε παραγωγό, ενώ στην Ευρώπη 150 στρέμματα. Θέλουμε επίσης να στηρίξουμε τη συμβολαιακή γεωργία που είναι το μέλλον στην παραγωγή. Και κυρίως, θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους αγρότες. Θέλουμε να καταστήσουμε το αγροτικό επάγγελμα ελκυστικό. Να αποτελεί επαγγελματική επιλογή και να δίνει διέξοδο ζωής στους νέους μας, να μην είναι απλά μια λύση ανάγκης.

-Ποιες θα είναι οι ενέργειες από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση του «brand» των προϊόντων στις διεθνείς αγορές;

Έχουμε την τύχη ως χώρα να διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ποιότητας και ασφάλειας. Έναν πραγματικό θησαυρό, που όπως σωστά επισημαίνετε μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής, δημιουργώντας σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Γι΄ αυτό και εμείς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτουμε στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης τα ελληνικά προϊόντα, τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά και προσπαθούμε να ενισχύσουμε το brand της ελληνικής διατροφής, ως ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο «σήμα», ακόμα και με την έννοια του τρόπου ζωής. Στοχεύουμε στην ενίσχυση των αγροδιατροφικών προϊόντων μας, την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους. Θέλουμε τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη όσο το δυνατόν περισσότερων καταναλωτών και ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Σας το λέω και το πιστεύω: Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο. Και πιστεύω ακράδαντα ότι ο κλάδος της αγροδιατροφής μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

-Με ποιους τρόπους θα μπορούσατε να ενισχύσετε αυτήν την προσπάθεια;

Ένας βασικός μοχλός για την ενίσχυση της προσπάθειας που κάνουμε είναι η αγροτική διπλωματία. Την αναπτύσσουμε στο μέτρο του δυνατού και πάντα σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ. Δημιουργούμε συμμαχίες για την προώθηση και την προστασία των προϊόντων μας, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων. Είναι κάτι που ξεκινήσαμε συστηματικά τους τελευταίους μήνες και οι καρποί που θα αποδώσει θα είναι προς όφελος του συνόλου των παραγωγών μας.

-Έντονο είναι το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών το οποίο προκηρύχθηκε πρόσφατα. Εξετάζονται επιπλέον κίνητρα για την παραμονή νέων στον πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση στην ελληνική ύπαιθρο;

Πράγματι, με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι έντονο. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αναπροσαρμόσθηκε στην πραγματικότητα που ζουν οι αγρότες μας, στις πραγματικές ανάγκες των νέων μας. Το ποσό που μπορεί να πάρει ο ωφελούμενος από το πρόγραμμα είναι πλέον έως 40.000 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τις 17.000 ευρώ του προηγούμενου προγράμματος. Φυσικά θέτουμε και ουσιαστικές προϋποθέσεις, με βασικότερη την επταετία παραμονής στο πρόγραμμα, καθώς στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτούς που θέλουν πραγματικά να μπουν στον αγροτικό χώρο και όχι κάποιους που απλώς επιδιώκουν ευκαιριακά οικονομικό όφελος. Το έχω πει πολλές φορές γιατί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους μου στο Υπουργείο: Θέλουμε να φέρουμε περισσότερους νέους στο χωράφι! Αυτό είναι το αύριο του τόπου μας.

Ξέρετε, το πρόγραμμα έχει φυσικά κοινωνική διάσταση -αφού στηρίζει τους νέους μας- αλλά έχει και αναπτυξιακή διάσταση, γιατί ενισχύει μακροχρόνια τον κλάδο της παραγωγής μας. Και εντέλει, έχει και πατριωτική διάσταση. Είναι ένα εμβληματικό μέτρο που έρχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως η γήρανση, αφού στοχεύει στη δημογραφική ανανέωση. Επιπλέον, υπηρετεί τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής, για επένδυση σε καινοτομικά σχήματα και προϊόντα, που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτύσσονται όλο και μεγαλύτερες ευκαιρίες στο χώρο της αγροδιατροφής. Θέλουμε, λοιπόν, να διευκολύνουμε τους νέους ανθρώπους, ακόμα και αν τώρα δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους, να δουν αυτή την προοπτική και να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα, υπηρετώντας συνολικά την πολιτική μας, η οποία είναι συνυφασμένη και με την ευρωπαϊκή λογική του Green Deal. Δηλαδή με τη λογική που έρχεται από το μέλλον, μιας αειφόρου, περιβαλλοντικής, ψηφιακής και κυκλικής ανάπτυξης.

-Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σε όσους επλήγησαν τόσο από την πανδημία του κορωνοϊού, όσο και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση άπλωσε ένα «δίχτυ» προστασίας στους Έλληνες παραγωγούς. Οφείλαμε να το κάνουμε και το κάναμε. Γιατί οι αγρότες μας είναι οι πρώτοι που πλήττονται και από την κλιματική κρίση και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής συνιστά, για την Κυβέρνησή μας, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό το δείχνουμε όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Πέραν των γενικών ρυθμίσεων, λοιπόν, από τις οποίες ωφελούνται και οι αγρότες, όπως για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προχωρήσαμε στη μείωση της φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων, στην εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, στη μόνιμη υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% των ζωοτροφών, και όπως συζητήσαμε ήδη στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε πάνω από 200.000 αγρότες. Και αν θέλετε να μιλήσουμε και με συγκεκριμένα στοιχεία:

Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί 204 εκατ. ευρώ για τη στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέα που υπέστησαν σημαντικές ζημίες εξαιτίας της πανδημίας και αν υπολογίσουμε τις καταβολές των de minimis φθάνουμε στα 473 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν ενισχυθεί περίπου 102.000 επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, με ποσό συνολικού ύψους 258 εκατ. ευρώ.

Ενώ σε αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και παγετό άνοιξης) καταβάλουμε αποζημιώσεις ύψους 370 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά, το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Εκτός όλων αυτών δημιουργήσαμε Ταμείο Εγγυοδοσίας ύψους 480 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα και το Ταμείο Μικροπιστώσεων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για να μπορούν να λαμβάνουν οι αγρότες μας, χωρίς εγγυήσεις ποσά έως 25.000 ευρώ.

Τέλος ζητήσαμε από την ΕΕ να ενεργοποιήσουμε στη μεταβατική περίοδο το υπομέτρο 5.2 για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που επλήγη από φυσικές καταστροφές και το οποίο αποζημιώνει στο 100% αγροτικές κατασκευές. Αυτό γίνεται με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια.

Με απλά λόγια, κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τον αγροτικό μας κόσμο. Γιατί αυτό σημαίνει στήριξη στους αγρότες μας, στα δύσκολα να είμαστε κοντά τους.

– Η πρότασή σας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις είναι πλέον νόμος του κράτους. Τι καινούργιο εισάγετε;

Η κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία αποτυπώνεται σε δύο αριθμούς. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 100.000 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εκ των οποίων μόλις οι 16.000 είναι νόμιμες. Ήταν χρέος μας να προσαρμόσουμε το νομικό πλαίσιο στις πραγματικές συνθήκες και να δώσουμε διεξόδους τόσο σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του κλάδου, όσο και σε ό,τι αφορά στην ευζωία των ζώων. Ο νέος νόμος απλοποιεί τις διαδικασίες νομιμοποίησης υφισταμένων εγκαταστάσεων χτυπώντας στη ρίζα της τη γραφειοκρατία με το ελάχιστο δυνατόν κόστος για τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα ενισχύουμε τις απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω ότι το πρόστιμο για μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση 180 τ.μ. μέχρι σήμερα ανερχόταν σε 5.500 ευρώ ενώ με τη ρύθμιση που κάναμε θα μπορεί να νομιμοποιηθεί με 1.375 ευρώ.

– Πρόσφατα ανακοινώσατε ένα μεγάλο πρόγραμμα αρδευτικών έργων. Πότε θα αρχίσουν να υλοποιούνται;

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων της τελευταίας 50ετίας. Μέσω ΣΔΙΤ έχουν προγραμματισθεί να γίνουν 21 έργα ύψους 1,6 δισ. που σε βάθος 25ετίας με δεδομένο το κόστος λειτουργίας και συντήρησής τους θα κινητοποιήσουν πόρους άνω των 4,2 δισ. ευρώ. Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα προχωρήσουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για δημοπράτηση των πρώτων 8 αρδευτικών έργων που ανακοινώσαμε. Ωστόσο δεν περιοριζόμαστε εδώ. Όπως ξέρετε ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα περίπου 500 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο πρόγραμμα και στις 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσουμε δύο μικρά αλλά μεγάλης σημασίας προγράμματα άμεσων παρεμβάσεων. Το ένα θα αφορά μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα και το άλλο αγροτική οδοποιία. Κύριο μέλημά μας είναι ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και η δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν τους Έλληνες παραγωγούς.