Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης βάζει σε δοκιμασία αγορά και Δημόσια Διοίκηση

Η πρόκληση αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση και τη μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης

Η αγορά θα πρέπει να απορροφήσει υπερδιπλάσιες ετήσιες δαπάνες δημοσίων επενδύσεων ενώ επιπλέον θα πρέπει να υλοποιήσει τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Η πρόκληση αυτή, σύμφωνα με τον αν. υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης Θόδωρο Σκυλακάκη, συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση και τη μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης.

Μιλώντας πριν από λίγο στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Ταμείο Ανάκαμψης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΟΒΕ, ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη ανησυχία του τους εκατοντάδες διαγωνισμούς που ήδη ξεκίνησαν ή θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Σημείωσε ότι κατά μέσο όρο η υλοποίηση των δημοσίων έργων στο παρελθόν απαιτούσε 7-8 χρόνια, εκ των οποίων τα πρώτα 3-4 χρόνια αφορούσαν στις διαγωνιστικές διαδικασίες και τα υπόλοιπα για την υλοποίηση των έργων. «Οι χρόνοι αυτοί πλέον δεν παίζουν», είπε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, αναφορικά με τις αντοχές της Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) υλοποιούσε ετησίως δαπάνες ύψους 5 δισ. ευρώ ενώ στα επόμενα 2-3 χρόνια το ΠΔΕ θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Μόνον για το 2013 έχουν διατεθεί 12 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον η δημόσια διοίκηση που δοκιμάζεται. Η αγορά θα δεχθεί μεγάλη πίεση και ως παράδειγμα ο επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης Θ. Σκυλακάκης, ανέφερε την αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Οικονομικών η συγκεκριμένη αγορά θα κληθεί να υλοποιήσει 3 ή 4 φορές μεγαλύτερο αριθμό έργων απ’ ότι στα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, έθεσε θέμα ανθρώπινου δυναμικού και το κατά πόσο η αγορά, τόσο της πληροφορικής, αλλά και οι άλλες αγορές θα είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στην πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η επιχειρηματικότητα να μπορεί να γίνει περισσότερο κρατικοδίαιτη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης απέρριψε τον σχετικό ισχυρισμό. Σημείωσε ότι οι ενισχύσεις του Ταμείου στα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια είναι μικρότερες από τα άλλα αναπτυξιακά εργαλεία, π.χ. τον Αναπτυξιακό Νόμο. «Είμαι κατά των υψηλών επιδοτήσεων», είπε ο αν. υπουργός, σημειώνοντας «ότι οι υψηλές επιδοτήσεις είναι λάθος».

Σε αντιστάθμισμα των χαμηλών επιδοτήσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει «ταχύτητα», αφού μπορεί μέσα σε δύο-τρείς μήνες ο επενδυτής να έχει τη χρηματοδότηση στα χέρια του. Έτσι, καταφέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης να ελκύει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 8,5 δισ. ευρώ και πολύ σύντομα, όπως είπε ο επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υπάρξει σημαντική αύξηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το επενδυτικό κενό της χώρας και κατά πόσο μπορεί το Ταμείο Ανάκαμψης να το καλύψει, ο αν. υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χάρη και στις άλλες παρεμβάσεις, όπως είναι το ΕΣΠΑ, το RepowerEU, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις. «Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό, είναι over and above του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά.