Σκρέκας για ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα

Σημείο τριβής στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι αυτή για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, κίνηση που αιφνιδίασε και δίχασε τις πρωτεύουσες

H Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα, δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Σκρέκας.

Στη δήλωσή του ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

 

«Αγκάθι» το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Οι «27» υπουργοί Ενέργειας συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να καταλήξουν σε ένα «πακέτο» μέτρων που θα μετριάζει το βαρύ κόστος της ενεργειακής ακρίβειας.

Σημείο τριβής στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι αυτή για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, κίνηση που αιφνιδίασε και δίχασε τις πρωτεύουσες.

Η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται στην έκτακτη σύνοδο με θετική στάση απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για την σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο και της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Τα μέτρα που θα αποφασιστούν πρέπει να επιφυλάσσουν περισσότερα οφέλη και λιγότερα προβλήματα για αυτούς που τα λαμβάνουν» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόθεση της Κομισιόν για πλαφόν που θα αφορά αποκλειστικά το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η επιθυμητή λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει πλαφόν και σε τιμές που αφορούν και τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές ενέργειας, όπως των ΗΠΑ και της Ασίας, καθώς το παρόν σύστημα είναι εύκολα χειραγωγήσιμο από τους πιο ισχυρούς παίκτες και ιδιαίτερα από την Gazprom, η οποία ως κυρίαρχος επηρεάζει την αγορά.