Quantcast

Σκρέκας: Άμεσες αποφάσεις για μείωση των τιμών και διασφάλιση της επάρκειας φυσικού αερίου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειαςυποστήριξε, για μια ακόμη φορά, πως η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών στην αγορά του φυσικού αερίου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε χθες, στη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

 

Η ατζέντα του Συμβουλίου αφορούσε στα επόμενα βήματα των κρατών – μελών για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, όπως περιγράφονται στην επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, προς τους ηγέτες της Ε.Ε και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε, για μια ακόμη φορά, πως η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών στην αγορά του φυσικού αερίου. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις τόσο για την επάρκεια όσο και για τη μείωση των τιμών.

Παράλληλα, τόνισε ότι, αν και καταφθάνουν αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ε.Ε, εν τούτοις οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και «αυτό σημαίνει ότι οι αγορές δε λειτουργούν σωστά και η διαθεσιμότητα δεν είναι θέμα τιμής αλλά επάρκειας υποδομών».

Η ελληνική πλευρά ζήτησε ένα μεταβλητό ανώτατο όριο στον δείκτη TTF που να διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο οριακά ακριβότερο από την Ασία και άλλες περιοχές, και όχι διπλάσιο από την τιμή που καταβάλλεται σε άλλες ηπείρους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι η πρόταση των 15 κρατών μελών διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχουν ελλείψεις στα περισσότερα κράτη μέλη. «Η τιμή είναι εξίσου σημαντική με τη διαθεσιμότητα, καθώς ορισμένοι καταναλωτές και νοικοκυριά δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φυσικό αέριο σε υψηλές τιμές. Καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση τους θα είναι ανάλογη με μία διακοπή της ροής του φυσικού αερίου».