Quantcast

Σκέρτσος: Όφελος 120 ευρώ τον μήνα για τετραμελή οικογένεια από market pass και «καλάθι νοικοκυριού»

Όλα όσα είπε για qatar gate, εκλογές και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Το market pass «δεν είναι το πρώτο μέτρο, είναι το τελευταίο σε μια σειρά πολλών μέτρων που έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξουν τα εισοδήματα», τόνισε, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. ‘Αλλωστε, συνέχισε, «ζούμε μια απολύτως έκτακτη κατάσταση που απαιτεί και έκτακτα μέτρα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι λειτουργεί δημοσιονομικά υπεύθυνα, ότι υποστηρίζει μια πολιτική φιλοεπενδυτική, η οποία έχει φέρει αποτελέσματα, διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ρεκόρ επενδύσεων, ρεκόρ εξαγωγών, ρεκόρ μείωσης της ανεργίας».

Και, «στη βάση της υπεραπόδοσης της οικονομίας, ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η δυναμική ανάπτυξη έχει νόημα μόνο όταν αναδιανέμεται στους πολίτες και ειδικά στους πιο ευάλωτους». Τούτου δοθέντος, «έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε όλα τα νοικοκυριά, ειδικά στα πιο ευάλωτα για να αντιμετωπίσουν έναν πληθωρισμό της τάξης του 10%» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ακόμη και η μεσαία τάξη «σήμερα δέχεται σημαντική πίεση και πρέπει να υποστηριχθεί. Το μέτρο που ανακοινώθηκε το Σάββατο είναι ένα μέτρο με ευρεία περίμετρο, δικαιούχοι αυτής της ενίσχυσης θα είναι 8,4 εκατ. πολίτες, σχεδόν το 85% του πληθυσμού. Μία ενίσχυση που έρχεται να λειτουργήσει σωρευτικά και συμπληρωματικά σε άλλες ενισχύσεις, όπως το επίδομα θέρμανσης, η οριζόντια επιδότηση για να κατεβούν οι τιμές στο πετρέλαιο, η ενίσχυση στο φυσικό αέριο, οι ενισχύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια».

Κατά τον ‘Ακη Σκέρτσο, όλα αυτά «αποτελούν ένα ανάχωμα», επιπλέον πρέπει συνεχώς «να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας και να δίνουμε όση βοήθεια μπορούμε -και αυτό κάνουμε. Έχουμε βάλει ένα στόχο συγκεκριμένο, την επόμενη χρονιά η χώρα να γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα -και θα τον τηρήσουμε. Η χώρα πρέπει να πετύχει επενδυτική βαθμίδα γιατί αυτό θα φέρει ακόμη περισσότερες επενδύσεις, ακόμη περισσότερη ανάπτυξη».

Ερωτηθείς για τον χρόνο που η χώρα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα, απάντησε: «εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, πριν ή μετά τις εκλογές δεν έχει τόση μεγάλη σημασία. Το ζητούμενο είναι η χώρα να ξαναμπεί στις αγορές».

Επαναλαμβάνοντας δε, ότι «το market pass θα λειτουργήσει παράλληλα με άλλες επιδοτήσεις», δήλωσε με έμφαση πως μία τετραμελής οικογένεια «εφόσον επιλέγει να κάνει χρήση του “καλαθιού του νοικοκυριού”, υπάρχει μια σημαντική εξοικονόμηση 66 ευρώ το μήνα, αντίστοιχα η ίδια οικογένεια θα πάρει 52 ευρώ το μήνα το επόμενο 6μηνο χάρη στο market pass. Συνεπώς υπάρχει ένα όφελος κοντά στα 120 ευρώ», συμπέρανε.

Στη συνέχεια της συνέντευξης εκτίμησε πως «το τοξικό κλίμα δεν θα σταματήσει, η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να κάνει τη δουλειά της, προσωπικά παρακολουθώ συγκεκριμένους μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους, οι οποίοι πρέπει να υλοποιηθούν στο α’ τρίμηνο του 2023. Το 2023 είναι εκλογική χρονιά, ο εκλογικός χρόνος τρέχει ουσιαστικά από τη στιγμή που μπαίνει το έτος. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό, έχουμε λειτουργήσει απολύτως θεσμικά ως τώρα», απάντησε στο ερώτημα για το χρόνο των εκλογών και προσέθεσε: «Όλοι προεξοφλούσαν ότι τον πρώτο χρόνο θα πάμε σε εκλογές, προχθές ψηφίσαμε τον τέταρτο Προϋπολογισμό αυτής της κυβέρνησης και φιλοδοξούμε του χρόνου να ψηφίσουμε τον πέμπτο».

Για τις υποκλοπές, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε την απάντησή του από τη γενική τοποθέτηση ότι είναι «μια πολύ σοβαρή υπόθεση, η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει και να κάνει, το έχει πει και το έχει κάνει. Έχει ψηφίσει έναν νέο νόμο, έχουν παραιτηθεί άνθρωποι, έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις, από εκεί και πέρα είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει να κάνει μονοθεματική αντιπολίτευση και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, και να μας πει εάν θα ψηφίσει το market pass».

Ειδικώς για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα, «το κρεμά στα μανταλάκια δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, σε μια πάρα πολύ κρίσιμη και ευάλωτη στιγμή με την τουρκική απειλή και εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να παίζουν με τόσο μεγάλη επιπολαιότητα…». Εν κατακλείδι, για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, «είναι η ώρα της δικαιοσύνης να πράξει και να μιλήσει».

Στο άλλο θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας, το Qatargate είναι «μια πολύ δυσάρεστη υπόθεση για το πολιτικό σύστημα συνολικά, και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πρέπει όλοι να πάρουμε μια θέση με ευθύνη, όποιος επιλέγει τη δημόσια έκθεση να αντιληφθεί ότι πρέπει να είναι απολύτως διαφανής και πάρα πολύ υπεύθυνος με τις επιλογές που κάνει ώστε να μην εκθέτει ούτε τη χώρα ούτε και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε τον στόχο που έχουν θέσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός: «διεκδικούμε εντολή για αυτοδύναμη διακυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας στο τέλος το φιλόδοξο οικονομικό, πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμά μας».

Επίσης, είπε ότι «η ΝΔ δεν χρειάζεται κανέναν Δούρειο Ίππο, η ΝΔ είναι αυτοδύναμη και ταυτόχρονα υιοθετεί και εφαρμόζει μια πολιτική, η οποία υπερβαίνει τον άξονα Δεξιά-Αριστερά. Είναι μια πολιτική ρεαλισμού, αδογμάτιστη. Εφαρμόζουμε πολιτικές που αντλούν ιδέες και προτάσεις και από τη Σοσιαλδημοκρατία και από τη φιλελεύθερη οικονομική παράδοση -το βλέπουμε με την έκτακτη φορολόγηση στα διυλιστήρια, στις επιχειρήσεις ενέργειας. Δεν έχουμε δόγματα και ταμπού -και αυτό πρέπει κάτι να λέει στην πολιτική ηγεσία της αντιπολίτευσης, η οποία βάζει ταμπέλα στην ΝΔ ότι είναι ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα. Αυτά δείχνουν μια φτώχεια του πολιτικού, αντιπολιτευτικού λόγου, και έλλειψη προτάσεων. Πρέπει να δουν ποιες πολιτικές εφαρμόζει η κυβέρνηση στην παιδεία, την υγεία, την ψηφιοποίηση του κράτους, στην οικονομία, και να μιλήσουμε επί προγραμματικής βάσης».

Επανερχόμενος στο θέμα με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, είπε πως «είναι γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ». Πάντως, ο ‘Ακης Σκέρτσος δήλωσε πως προσωπικά δεν πιστεύει στη συλλογική ευθύνη, επίσης ότι ο καθένας αναμετριέται με τη συνείδησή του. «Η κυρία Καϊλή έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο σφάλμα από ό,τι φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίον εξελίσσονται τα πράγματα. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να απασχολήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται να την φορτώνει σε άλλους πολιτικούς χώρους», σημείωσε ακόμη.

Για την υπόθεση με την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, υπογράμμισε πως η απόφαση που ελήφθη «δεν είναι μια απόφαση συμψηφισμού, είναι μια απόφαση αρχής. Όταν έχει μια τόσο σοβαρή κατηγορία, ακόμη και σε διοικητικής φύσης ζήτημα, οφείλεις να παραδίδεις την ιδιότητα του μέλους και να αποδείξεις ότι είσαι αθώος. Τα υπόλοιπα θα λυθούν στην πορεία», κατέληξε.