Σήμερα (4/12) η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην επετειακή Σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με τον πρωθυπουργό να θέτει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στις 16.30 σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς και με φόντο τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας όπως το μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν τέθηκε το αίτημα συνάντησης, ο πρωθυπουργός και η αποστολή στη βρετανική πρωτεύουσα «ζύγιζαν» έως την τελευταία στιγμή τα δεδομένα, ενώ αφού οριστικοποιήθηκε το ραντεβού πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις. Σημειώνεται ότι η κρισιμότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ήταν εκείνη που καθόρισε την απόφαση για επίσημη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο με αντιπροσωπείες, αντί των αρχικών σκέψεων για σύντομο «τετ α τετ». 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Σημειώνεται ότι στις 11.45 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ ενώ στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού. Στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο και όπως ο ίδιος έχει προανήγγειλε, θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. Όπως μάλιστα έχει τονίσει κατά το παρελθόν «η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».