Quantcast

Σχοινάς: Η Ελλάδα θα λάβει ικανοποιητικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει ικανοποιητικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης, της σύγκλισης, της γεωργίας και του μεταναστευτικού έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ομιλία του στο περιθώριο του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ο κ. Σχοινάς είπε ότι είναι ρεαλιστικό η Ελλάδα να περιμένει 21 δισ. ευρώ, τα επόμενα επτά χρόνια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μια αύξηση 8% έναντι του προηγουμένου επταετούς προγράμματος. Εκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία θίγει την περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη, λέγοντας ότι μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών και του ειδικού Ταμείου για Δίκαιη Μετάβαση, η Ελλάδα αναμένεται να αποκομίσει 4 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 7000 στοχευμένες θέσεις εργασίας.

Η δήλωση αυτή του κ. Σχοινά ήταν μια απάντηση στην αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος στο πλαίσιο της ομιλίας του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, είπε ότι εμείς τελειώνουμε με τον λιγνίτη το 2028 και «βγαίνουμε στην πρώτη γραμμή προς την πράσινη οικονομία, γι’ αυτό και απαιτούμε την ευρωπαϊκή στήριξη γι αυτή τη μετάβαση».

«Περιμένω πολλά από την επίτροπο», τόνισε απευθυνόμενος προς την Ελίζα Φερέιρα, επίτροπο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, η οποία θα μετάσχει εντός της ημέρας σε διυπουργική διάσκεψη με αντικείμενο την απολιγνιτοποίηση. «Αν η Ευρώπη δεν σταθεί δίπλα μας, θα χάσουμε την εμπιστοσύνη μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι είναι ευνοϊκή συγκυρία το γεγονός ότι η νέα προγραμματική περίοδος ξεκινάει σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τις «μαύρες μέρες του 2015» και ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027 είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή και διαβουλεύσεις, οι οποίες θα ενταθούν κατά την κροατική και την γερμανική προεδρία, στο τέλος της οποίας (τέλος του 2020) αναμένεται να κλείσει το νέο επταετές πρόγραμμα.

«Μια ισχυρή οικονομία θέλει αλλαγές κράτους, θεσμών και νοοτροπιών», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος για να υπογραμμίσει, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ότι «ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα την ολοκληρώσει ως πρωθυπουργός».

Θέλουμε μια δημόσια διοίκηση διάφανη, δημοκρατική και έντιμη, σημείωσε ο κ. Σχοινάς, αναφέροντάς τη ως μια από τις προτεραιότητες για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές της ελληνικής οικονομίας.

Ανέφερε ακόμη την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου , τη διευκόλυνση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την ένταξη της έρευνας στην αγορά εργασίας.

Οι διαβεβαιώσεις Σχοινά στον Μητσοτάκη
Μιλώντας για τις προκλήσεις που συνοδεύουν τις αλλαγές στην ελληνική οικονομία, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «η πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε. Είναι στην έκτη θέση σε αριθμό οικολογικών σημάνσεων προϊόντων και υπηρεσιών με διείσδυση σε ανταγωνιστικές αγορές και είναι μια πορεία στην οποία η ΕΕ θα βοηθήσει».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον πρωθυπουργό ότι στους τομείς τη σύγκλισης, της γεωργίας, του μεταναστευτικού, οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα πάρει η Ελλάδα θα είναι στο ύψος των απαιτήσεων», είπε στο σημείο αυτό και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο πράσινος πρωταθλητής. Ηδη τα έχει καταφέρει στους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων, των ΑΠΕ και των logistics».

Για τη χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων, ανέφερε ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει με ένα ας πούμε «πράσινο ταμείο Γιούνκερ».

Σε μια προσωπική εκτίμησή του για τις κατευθύνσεις που πρέπει να πάρουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είπε ότι «πρέπει να βοηθηθούν αυτοί που είναι έξω από το οικονομικό παιχνίδι, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν γνώσεις και ιδέες». Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που έφυγε στα χρόνια της κρίσης, αναφορά που έκανε και ο πρωθυπουργός για το θέμα κάνοντας λόγο για 450.000 ανθρώπους.

«Πολλοί από αυτούς που έφυγαν θέλουν να γυρίσουν αλλά δεν θα το κάνουν αν οι εξελίξεις δεν τους αφορούν, αν δεν τους δίνουν ευκαιρίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς και έκλεισε την ομιλία του με την προσδοκία «αυτή τη δεκαετία να γίνει η καθολική απογείωση της Ελλάδας».