Σχοινάς για παροχή ασύλου: Νέο σύστημα αλληλεγγύης στην ΕΕ με δίκαιους κανόνες, αμοιβαία υποστήριξη

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

«Θα δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δίκαιους κανόνες και αμοιβαία υποστήριξη. Όταν μια ευρωπαϊκή χώρα πιέζει το κουμπί της αλληλεγγύης, πρέπει να μπορεί να βασίζεται ότι θα λαμβάνει αυτό που χρειάζεται», τόνισε για το ευρωπαϊκό σχέδιο για το άσυλο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Η Κομισιόν είναι ενθαρρυμένη από τις πρώτες αντιδράσεις για το ευρωπαϊκό σχέδιο για το άσυλο. Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και περάσαμε από μια δύσκολη αντιπαράθεση το 2016 που τραυμάτισε την Ευρώπη», είπε ο κ. Σχοινάς στη συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό (Παρασκευή) φύλλο της εφημερίδας

Αυτό που τώρα προτείνεται είναι ένα «πεδίο για ένα πιθανό συμβιβασμό», δήλωσε ο Επίτροπος ο οποίος είναι αρμόδιος για την «προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την Τετάρτη το «Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο», το οποίο αποσκοπεί στον τερματισμό του επί χρόνια αμοιβαίου μπλοκαρίσματος των κρατών μελών στην πολιτική ασύλου.

«Των προτάσεων προηγήθηκαν μακρές συζητήσεις. Οι αναγγελίες δεν έγιναν μόνο λόγω της Μόριας. Είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διαβούλευσης που έχει γίνει ποτέ για θέματα μετανάστευσης εντός της ΕΕ. Το σημείο εκκίνησης δεν είναι να διορθώσουμε κάτι που δεν λειτουργεί, αλλά να οικοδομήσουμε ένα «νέο οικοσύστημα μεταναστευτικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Για χώρες υποδοχής όπως η Γερμανία και η Αυστρία, το σύστημα γίνεται πιο προβλέψιμο. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες του Βίσεγκραντ, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία και η Σλοβακία δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον υποχρεωτικές υποδοχές, αλλά θα συμβάλλουν στο σύστημα με διαφορετικό τρόπο», υπογράμμισε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε την κατηγορία ότι τα σχέδια θα αποδυναμώσουν το ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο. «Απορρίπτω κατηγορηματικά το επιχείρημα ότι η πρότασή μας παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εκπληρώνουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις».