«Σφυροκόπημα» Σκρέκα σε Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του κάρβουνου (Βίντεο)

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που τρέφεται από τα προβλήματα των πολιτών, η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της κοινωνίας και προχωράει με πράξεις στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Σφοδρή αντιπαράθεση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, με αφορμή τον Κλιματικό νόμο είχαν στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Σκρέκας.

 

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που τρέφεται από τα προβλήματα των πολιτών, η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της κοινωνίας και προχωράει με πράξεις στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 90% στην αυξημένη κερδοφορία των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εισπράξει χρήματα από το μέτρο αυτό. Όπως ανέφερε, η Ισπανία και η Πορτογαλία, τις οποίες επικαλούνται διαρκώς τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχουν φορολογήσει τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ σε άλλες χώρες όπως την Ιταλία ο συντελεστής φορολόγησης είναι πολύ χαμηλότερος και διαμορφώνεται σε 25%. Πρόσθεσε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τους οικιακούς καταναλωτές είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα.

Η απάντηση Σκρέκα στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Σχολιάζοντας την πρόσφατη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για μείωση των λογαριασμών ηλεκτρισμού κατά 50%, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι εάν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό οι καταναλωτές θα πληρώνουν υψηλότερους λογαριασμούς. Όπως είπε, «με τα μέτρα που έχουμε λάβει, απορροφούμε το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το 85% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 80% – 82% για επαγγελματικούς καταναλωτές και το 90% – 95% για τους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια.

Ειδικά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας έχουμε δημιουργήσει τη γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε εκείνους που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» εισάγαμε για πρώτη φορά κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα το 20% των συνολικών δικαιούχων να προέρχονται από ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία θα λάβουν επιδότηση έως και 70%. Αντίθετα, στα δικά σας προγράμματα τα ευάλωτα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν μόλις το 5%».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύθηκε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διεθνής ενεργειακή κρίση, ενώ κατέθεσε και επαγγελματικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στους οποίους η τελική επιβάρυνση είναι χαμηλότερη από την έκπτωση που παρέχεται με τις επιδοτήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στοιχεία για τις συνδέσεις νέων έργων την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και πως αυτά συγκρίνονται με τα τελευταία τρία έτη. Όπως είπε, το 2018 συνδέθηκαν στο ηλεκτρικό δίκτυο έργα 250 MW, το 2020 έργα 1.000 MW, το 2021 1.131 MW και το 2022 αναμένεται να συνδεθούν νέα έργα συνολικής ισχύος 1.720 MW. «Για κάθε 1.000 MW νέων έργων που συνδέονται η εξοικονόμηση από εισαγωγές φυσικού αερίου ανέρχεται σε έως και 300 εκατ. ευρώ με τις υφιστάμενες τιμές», ανέφερε.

Για τα περί δήθεν βίαιης απολιγνιτοποίησης

Απαντώντας στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν βίαιης απολιγνιτοποίησης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε αναλυτικά το ιστορικό της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, καταδεικνύοντας ότι αρκετές από αυτές διέκοψαν τη λειτουργία τους επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στοιχεία για τη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη κατά 50% την περίοδο 2015-2019. Απάντησε, επίσης, στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αύξησης της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα αυξήθηκε στο 31% το 2019 από 14% το 2015.

Επισήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστρεψε ως απαράδεκτο, προέβλεπε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 33%, 25% χαμηλότερη από το υφιστάμενο ΕΣΕΚ που προβλέπει μείωση κατά 42%.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε, επίσης, τους βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου για τον πρώτο Κλιματικό Νόμο στην ιστορία της χώρας. Όπως τόνισε με τον Κλιματικό Νόμο επιταχύνεται η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία με τρόπο που διευκολύνει την ηπιότερη προσαρμογή, τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων και τη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών ανάπτυξης.

Επισήμανε ότι το σχέδιο νόμου αφορά στο υπαρξιακό ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που συνδέεται άμεσα με τις επόμενες γενιές και το μέλλον του πλανήτη που αποτελεί το κοινό μας σπίτι. Ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα την απαγόρευση της πώλησης και της εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης από το 2025. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην επιβολή φόρου άνθρακα για τον κτιριακό τομέα και τις μεταφορές τα επόμενα έτη, τονίζοντας ότι ένα μέσο κτίριο εκπέμπει από 5 έως 7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και πως το κόστος με τις υφιστάμενες τιμές διαμορφώνεται σε 80 ευρώ ανά τόνο.