Σ.Φάμελλος για ΛΑΡΚΟ και απολιγνιτοποίηση: Η ΝΔ δεν έχει σχέδιο και επιχειρηματικό πλάνο

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε για το σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ και την απολιγνιτοποίηση ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

«Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη ΛΑΡΚΟ δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα, καθώς δεν αποτελεί μία μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση που διασφαλίζει τη λειτουργία και τις θέσεις εργασίας, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους της εταιρείας, αλλά οδηγεί στην πτώχευση της εταιρείας. Αποτελεί μία υπόθεση με ιδιαιτέρως αισιόδοξα χρονοδιαγράμματα για τη λύση σοβαρών νομικών ζητημάτων, όπως το ιδιοκτησιακό του εργοστασίου της Λάρυμνας για το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει και αποδεχτεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η τροπολογία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί καμία λύση για τη ΛΑΡΚΟ, αλλά μας κατέθεσε μια υπόθεση εργασίας που δεν προβλέπει επενδύσεις ειδικά στο περιβάλλον παρότι, την ίδια στιγμή, ο κύριος Χατζηδάκης δηλώνει ότι η ΛΑΡΚΟ ρυπαίνει σε μεγάλο βαθμό. Η τροπολογία οδηγεί σίγουρα σε μείωση  αμοιβών για όλους τους εργαζομένους και όχι μόνο τους υψηλόμισθους, η πλειοψηφία των οποίων είναι πολιτικά ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει όμως να πούμε την αλήθεια για τη ΛΑΡΚΟ και όχι να κρυβόμαστε και να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια. Στη ΛΑΡΚΟ υπήρξε κακοδιαχείριση, ρουσφέτια, αδιαφάνεια, τακτοποίηση συγγενών πολιτικών στελεχών της ΝΔ, και φυσικά το πρόβλημα της καταδίκης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις το 2014, το οποίο και φυσικά δεν δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 98,4» και το δημοσιογράφο Άρη Τόλιο.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια, στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης: «Τώρα, η Νέα Δημοκρατία, με την Αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, προχωράει στην βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας χωρίς κανένα σχέδιο, με ένα ευχολόγιο που παρουσίασε ο κύριος Χατζηδάκης πρόσφατα στη Δυτική Μακεδονία, καθώς δεν υπάρχει κανένα επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ που να ενσωματώνει και να κοστολογεί τις παραμέτρους της απολιγνιτοποίησης ενώ, τα κονδύλια του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που σύστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν παγωμένα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ παράλληλα, χωρίς επιχειρησιακό πλάνο, δηλώνει σε διεθνή φόρα ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει το 2020 και το 2021 1 δισ. ευρώ κέρδη. Φοβόμαστε ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας, με ευχολόγια, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού για όλους επιχειρηματίες και πολίτες, σε συνέχεια της επιβάρυνσης της κοινωνίας με 500 εκατ. ευρώ από τις πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, αντί για κέρδος, η απολιγνιτοποίηση θα μετατραπεί σε ζημιά για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε τέλος ότι: «Ο κύριος Χατζηδάκης κρύβει την πρόσδεση της χώρας στο φυσικό αέριο πίσω από το πλάνο απολιγνιτοποίησης έως το 2028, διότι μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών θα αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, με το ενδεχόμενο μάλιστα να παραμείνουν σε λειτουργία έως το 2050. Προχωράει ταυτόχρονα στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Αυτό είναι το μοναδικό πλάνο της ΝΔ στην ενέργεια, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα και golden boys με λιμουζίνες στη ΔΕΗ».