Quantcast

Σε συνέδριο του ΟΟΣΑ στη Ρήγα συμμετείχε ο Κώστας Καραγκούνης

O βουλευτής τόνισε ότι για την Ελλάδα αποτελεί σταθερή επιλογή η προώθηση της ισότητας ενώπιον του νόμου και η εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης είτε αυτή αφορά την εθνικότητα είτε την φυλή, είτε την γλώσσα είτε τις θρησκευτικές και τις πολιτικές πεποιθήσεις

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης συμμετείχε σε συνέδριο του ΟΟΣΑ που έλαβε χώρα στη Ρήγα της Λετονίας με θέμα τη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού μέλλοντος στην μετα-κορωνoϊού εποχή.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μέλη πολλών κοινοβουλίων (Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο κτλ), ο Anthonz Gooch μέλος του δικτύου για τους βουλευτές του ΟΟΣΑ, ο Janis Karlsbergs από το τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και πολλές εξέχουσες προσωπικότητες.

Ο κύριος Καραγκούνης τόνισε ότι για την Ελλάδα αποτελεί σταθερή επιλογή η προώθηση της ισότητας ενώπιον του νόμου και η εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης είτε αυτή αφορά την εθνικότητα είτε την φυλή, είτε την γλώσσα είτε τις θρησκευτικές και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Μάλιστα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υφυπουργός Δικαιοσύνης, η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε τροποποίηση του Ν. 927/1979 για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η εσωτερική νομοθεσία με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη ρητορική μίσους και την άρνηση της γενοκτονίας. Ο κ. Καραγκούνης υπογράμμισε ότι η ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται είτε όταν αυτή αφορά τρομοκρατικές ενέργειες είτε τα μεταναστευτικά κύματα, ή όταν αφορά την πρόσφατη πανδημία του COVID-19.

Οι χρήστες του Διαδικτύου κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους, και μεταφέρουν ψευδείς ειδήσεις. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η ρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών με υπερβολικά περιοριστικό τρόπο μπορεί να ενθαρρύνει τα αυταρχικά καθεστώτα να διατηρήσουν ή/και να ενισχύσουν τη λογοκρισία τους. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί πρέπει να αποκαλύπτουν τις ψευδείς πληροφορίες και την παραπληροφόρηση. Οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να επενδύσουν σε εργαλεία που χρησιμοποιούν αναλυτικά στοιχεία για να αποκαλύψουν ψεύτικες ειδήσεις και να τις αναγνωρίσουν για τους χρήστες.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να επενδύσουν σε τεχνολογία που να αυτοματοποιούν εργασίες όπως η αναγνώριση ψευδών ειδήσεων. Η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας των ειδήσεων θα πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις. Για έναν άπειρο χρήστη, – οι νέοι -είναι πιο επιρρεπείς στην προπαγάνδα, τις ψευδείς πληροφορίες και τις ψεύτικες ειδήσεις.

Καθώς ο κόσμος εξελίσσεται προς την ψηφιακή εμβάπτιση, είναι επιτακτική η ανάγκη να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι χρήστες των διαδικτυακών πληροφοριών. Στην ψηφιακή εποχή, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να αξιολογούμε τις πηγές ειδήσεων και να προστατεύουμε το κοινό από ψευδείς πληροφορίες.

Εξίσου σημαντικό για την παγκόσμια κοινότητα είναι ο συντονισμός των απαντήσεων σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η αποτελεσματική διεθνής συνεργασία στο οικοσύστημα της κυβερνοασφάλειας. Η εισαγωγή του πρωτοκόλλου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης έχει βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, και λειτουργεί ως κρίσιμος παράγοντας για τους πόρους ταχείας απόκρισης που υποστηρίζουν την ψηφιακή ανθεκτικότητα. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα υιοθέτησε μια νέα Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας για την περίοδο 2020 – 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, η βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης κινδύνου είναι βαθιά ενσωματωμένη στον πυρήνα του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού και ενημερώνει κάθε θεματικό στόχο. Ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός λειτουργικού συστήματος διακυβέρνησης στον κυβερνοχώρο, το πρόγραμμα αυτό, δίνει μεγάλη έμφαση στην επίτευξη ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ενός εθνικού πλαισίου αξιολόγησης κινδύνου και εθνικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και έχει αναζητήσει ενεργά τη συμβολή ακαδημαϊκών και επαγγελματιών στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας για την υλοποίηση σχετικών πρωτοβουλιών.

Τέλος ο βουλευτής τόνισε πως η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για να οικοδομήσει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση ψευδών ειδήσεων και κάθε περιεχόμενο μίσους και προσβλητικού λόγου σε συνεργασία πάντα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.