Με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προωθούν την έκδοση των περίπου 95.000 ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια. Οπως τόνισε και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, «είμαστε στην τελική ευθεία για τις κύριες συντάξεις και είναι θέμα μηνών να αντιμετωπίσουμε και τις ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις». Ο Σεπτέμβριος θεωρείται ο κρίσιμος μήνας, καθώς τότε πρόκειται να ενεργοποιηθεί ένα πλέγμα δράσεων από τη διοίκηση του οργανισμού, με στόχο την αποκλιμάκωση κατά 25% των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του έτους.
Πρώτα οι κύριες
Ο βασικός λόγος της συσσώρευσης του «στοκ» των επικουρικών ήταν ότι προηγουμένως θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί οι κύριες συντάξεις, που αποτελούν προϋπόθεση για να «τρέξουν» οι επικουρικές. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο κομμάτι των κύριων συντάξεων είναι εντυπωσιακή, καθώς έχει εκδοθεί το 95% όσων αφορούν τα έτη 2016 μέχρι και σήμερα. Απομένουν περίπου 40.000, που πρόκειται να έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό, πρακτικά, ανοίγει τον δρόμο για την άμεση έκδοση των επικουρικών τον Σεπτέμβριο, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 180 εκατ. ευρώ.
Επιτάχυνση
Για να γίνει πράξη η επιτάχυνση της έκδοσης των επικουρικών, δρομολογείται από τη διοίκηση του οργανισμού ένα πλέγμα δράσεων άμεσης εφαρμογής. Η πρώτη έχει να κάνει με τη μετακίνηση 200 υπαλλήλων που σήμερα απασχολούνται στην έκδοση των κύριων συντάξεων στα τμήματα των επικουρικών. Με αυτή την κίνηση πρακτικά θα διπλασιαστεί ο αριθμός των εισηγητών που εκδίδουν επικουρικές. Η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να υλοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη δράση αφορά την ενεργοποίηση της διαδικασίας fast track για την έκδοση και των επικουρικών. Η fast track έκδοση της σύνταξης βασίζεται στον υπολογισμό του ασφαλιστικού βίου, που είναι ψηφιοποιημένος και καταγεγραμμένος στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ, αλλά και στην υπεύθυνη δήλωση του ίδιου του ασφαλισμένου. Αξιοποιήθηκε για την έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων από το Πάσχα και μετά και ήδη έχει εμφανίσει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την επιτάχυνση των εκδόσεων.
Ίδιο μοντέλο
Το ίδιο μοντέλο πρόκειται να υλοποιηθεί και στην περίπτωση των εκκρεμών επικουρικών, με στόχο: α) Να εκδοθεί άμεσα το στοκ που υπάρχει και β) να μη δημιουργηθεί νέο στοκ επικουρικών στο μέλλον, καθώς πλέον η σύνταξη θα εκδίδεται εντός 3-4 μηνών από την έκδοση της κύριας. Μια τρίτη δράση που έχει ήδη υλοποιηθεί είναι η ψηφιοποίηση των νέων αιτήσεων επικουρικής ασφάλισης. Πλέον, όλες οι νέες αιτήσεις για λήψη επικουρικής γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μειώνοντας τουλάχιστον κατά τέσσερις μήνες τον χρόνο έκδοσης της σύνταξης. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο υποβάλλονται πάνω από 100.000 νέες αιτήσεις για επικουρική σύνταξη. Η συνολική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων επικουρικών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023.
Εκκαθάριση
Στοίχημα για τον ΕΦΚΑ αποτελεί και η συνολική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων Εφάπαξ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μέχρι το τέλος του έτους. Στο πεδίο αυτό η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Σήμερα εκκρεμούν περίπου 5.800 Εφάπαξ, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 65 εκατ. ευρώ, ενώ 12 μήνες πριν ξεπερνούσαν τα 15.000, συνολικού κόστους 180 εκατ. ευρώ. Το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θεωρείται κρίσιμο, καθώς τότε αναμένεται να εκκαθαριστεί το μεγαλύτερο κομμάτι του «στοκ». Ήδη έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 και απομένει να εκκαθαριστούν λίγες δεκάδες Εφάπαξ του 2020. Τα υπόλοιπα αφορούν τα έτη 2021 και 2022.
Ληξιπρόθεσμες
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα επίση μα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις. Εως τις 30 Ιουνίου εκκρεμούσαν περίπου 61.000. Από αυτές ωστόσο οι περίπου 20.000 κρίνονται ως ανελαστικές και ως εκ τούτου αναμένεται να απορριφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για περιπτώσεις συντάξεων που δεν μπορούν να εκδοθούν με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου και όχι του ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται 2.000 περιπτώσεις ασφαλισμένων με χρέη άνω των ορίων που προβλέπει ο νόμος και τα οποία δεν έχουν διευθετήσει.
Επίσης υπάρχουν περίπου 6.000 περιπτώσεις χωρίς ιατρική γνωμάτευση ΚΕΠΑ, καθώς και 11.000 περιπτώσεις στις οποίες δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω μη συμπλήρωσης των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Το πραγματικό «στοκ» των εκκρεμοτήτων περιορίζεται στις περίπου 40.000, το οποίο και αναμένεται να έχει εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.