Σε Αίγυπτο και Κύπρο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Δένδιας

Στο Κάιρο θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. 

Συναντήσεις με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

Μείζονος σημασίας θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο και η συνάντηση που θα έχει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

 

 

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

Μεταξύ αυτών των ζητημάτων, σοβαρό προβληματισμό έχει δημιουργήσει στην Αθήνα το γεγονός ότι η Αίγυπτος, με την προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται να αποδέχεται, μέσω του οικοπέδου «W18», τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ (γραμμή Ερτζιγές).

 

 

Το οικόπεδο «W18» εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.

 

 

Πάντως από την πλευρά της, η Αθήνα σημείωνε μέσω διπλωματικών πηγών, το Σάββατο, ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με ενδεχόμενο προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και την έντονη κριτική της Αιγυπτιακής πλευράς στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία».

 

 

Στην Κύπρο για EastMed και Κυπριακό

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί αυθημερόν στη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

Αντικείμενο των σημερινών επαφών του Νίκου Δένδια σε Κάιρο και Λευκωσία αναμένεται να είναι και οι σκέψεις που έχουν κατατεθεί για αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» την προηγούμενη εβδομάδα, το Κάιρο έχει καταθέσει πρόταση για παράκαμψη της Κύπρου από τον αγωγό, μέσω σύνδεσης Ισραήλ (κοίτασμα Λεβιάθαν) – Αιγύπτου – Ελλάδας (Κρήτης) και μεταφοράς από εκεί με LNG στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το ίδιο δημοσίευμα υποστήριζε ότι ήδη έχουν γίνει και σχετικές συζητήσεις ανάμεσα σε Μητσοτάκη, Αλ Σίσι, Νετανιάχου και ότι ενήμερος για την πρόταση είναι και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.