Σχοινάς από ΔΕΘ για την πανδημία: Να αντισταθούμε στους συνομωσιολόγους

Την κρισιμότητα της παρούσας στιγμής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid - 19 υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης, μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Πιερρακάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Την κρισιμότητα της παρούσας στιγμής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid – 19 υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης, μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Πιερρακάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

 

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «είναι μια κρίσιμη στιγμή τώρα όταν βγαίνουμε από την πανδημία και θα χρειαστούμε ενδεχομένως μια τελική ευθεία με την τρίτη δόση, να θυμίζουμε λίγο τι έγινε τους τελευταίους 18 μήνες». Σημείωσε, παράλληλα, ότι «ζούμε σε μια εποχή που διάφοροι εξτρεμιστές, συνομωσιολόγοι, ακραίοι, προσπαθούν να απαξιώσουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, την Ευρώπη, το ρόλο των εθνικών κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη, την αξία της επιστήμης, τα εμβόλια, το πιστοποιητικό.

Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση «να αντισταθούμε σε αυτούς» ώστε να μην «καταφέρουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και όλων μας σε όλα αυτά τα σημαντικά που πετύχαμε μαζί». «Πρέπει να τα υπερασπιστούμε» πρόσθεσε με νόημα.

Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια που έγινε στην Ευρώπη, με όρους Ολυμπιακού αγωνίσματος, ως έναν «συνδυασμό sprint με 100 μέτρα με εμπόδια και διάρκεια μαραθωνίου» και υπογράμμισε: «Ήταν μια μεγάλη ώρα για την Ευρώπη. Η Ευρώπη τα κατάφερε». Εξήγησε, άλλωστε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε δεκάδες προσφορές από εκατό φαρμακευτικές εταιρείες που έλεγαν ότι θα μπορούσαν να παρασκευάσουν το εμβόλιο και έπρεπε να διαλέξει αυτές που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες. «Δεν εύχομαι σε κανέναν να πάρει μια τέτοιου είδους απόφαση σε ένα τέτοιου είδους θέμα. Ουσιαστικά, μετά από πολλή δουλειά, αποφασίσαμε να επιλέξουμε 7 και δικαιωθήκαμε απόλυτα γιατί οι 6 από τις 7 ήταν αυτές που τα κατάφεραν» είπε και αναφέρθηκε ακόμη στη δεύτερη φάση της σύναψης των συμβολαίων και την τρίτη της τήρησης από τις εταιρείες των υποχρεώσεών τους ώστε τα εμβόλια να διατεθούν στις κυβερνήσεις και μετά στους πολίτες.

Τα τελευταία 40 χρόνια, τα καλύτερα στην ιστορία της χώρας μετά την Παλιγγενεσία

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τα 40 τελευταία χρόνια ως τα καλύτερα 40 χρόνια στην ιστορία της χώρας μετά την Παλιγγενεσία, ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια τα βασικά ζητούμενα είναι η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή επανάσταση αλλά και η κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη μέσω μιας σύγκλισης όλων των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και οικογενειών αλλά και της κοινωνίας προς την κατεύθυνση αυτή.

Ειδικά για την Ευρώπη σημείωσε ότι η Ένωση χρειάζεται στρατηγική αυτονομία και ως παράδειγμα υλοποίησης της ιδέας αυτής έφερε τη δυνατότητα μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης να απομακρύνει τους ευρωπαίους πολίτες από μια κρίση όπως αυτή του Αφγανιστάν αλλά και τη δυνατότητα παραγωγής στην Ευρώπη μασκών και αναπνευστήρων.