Quantcast

Σχέδιο για 144.000 εργατικά χέρια – Δίνεται λύση στο επιδεινούμενο πρόβλημα έλλειψης εποχικών εργατών στη χώρα

Με νόμο του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη - Οι προβλέψεις της νέας ρύθμισης, η ψηφιακή διαδικασία και οι δικλείδες ασφαλείας

Τα σύνορα ακόµα και σε 144.000 αλλοδαπούς εργάτες για να καλύψουν τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής -και όχι µόνο- ετοιµάζεται να ανοίξει µε προσεκτικά βήµατα η κυβέρνηση, µέσω της αναµόρφωσης του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, δίνοντας έτσι µια άµεση λύση στο χρονίζον και διαρκώς επιδεινούµενο και στις κατασκευές πρόβληµα της έλλειψης νόµιµων εποχικών εργατών.

Το σχετικό νοµοθέτηµα του αρµόδιου υπουργού, Νότη Μηταράκη, είναι σχεδόν ολοκληρωµένο, ώστε να κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, η µεταρρύθµιση αυτή φιλοδοξεί να λύσει ένα µεγάλο πρόβληµα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα µας µε την έλλειψη σε εργάτες γης ή σε εργαζόµενους στον τουριστικό-ξενοδοχειακό κλάδο, κάνοντας πιο απλή τη διαδικασία για τη µετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για εξαρτηµένη εργασία.

Στόχος είναι η κάλυψη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας σε µόνιµο και εποχικό προσωπικό και µε µετανάστες, καθώς και µέσω της ευελιξίας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ευρισκόµενου στη χώρα εργατικού δυναµικού. Ειδικότερα, ένας εργοδότης που επιθυµεί να απασχολήσει πολίτη τρίτης χώρας για εξαρτηµένη ή εποχική ή προσωρινή εργασία θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση µετάκλησης στην υπηρεσία «µίας στάσης» της αρµόδιας ∆ιεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Αφού εγκριθεί η αίτηση του εργοδότη, ο αλλοδαπός αυτός θα λαµβάνει την απαιτούµενη εθνική θεώρηση εισόδου, θα εισέρχεται στην Ελλάδα και θα υποβάλλει αίτηµα για τη χορήγηση της απαιτούµενης άδειας διαµονής. Στην περίπτωση της εποχικής ή προσωρινής εργασίας, ο αλλοδαπός δύναται να εισέλθει και να ξεκινήσει να εργάζεται δυνάµει της αντίστοιχης εθνικής θεώρησης εισόδου. Υπογραµµίζεται ότι άδειες εποχικής εργασίας θα δίνονται µόνο αν υπάρξει σύµβαση µε εργοδότη/αγρότη: Συνεπώς, θα δοθούν εποχικές άδειες µόνο αν υπάρχει ανάγκη από τους παραγωγούς.

Γενικότερα, στόχος του νοµοσχεδίου είναι η απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, δηµιουργώντας, έτσι, µέσω της διαφάνειας, ένα πλαίσιο χορήγησης αδειών διαµονής που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των πολιτών όσο και της Ελλάδας.

 

Διαβάστε περισσότερα στο parapolitika.gr